Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Νέοι κόφτες σε θεραπείες παιδιών με αναπηρίες

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί ανάμεσα στους γονείς και κηδεμόνες παιδιών με αναπηρία, μετά τη δημοσιοποίηση μιας σειράς αποφάσεων του ΕΟΠΥΥ που περικόπτουν θεραπείες. Οπως καταγγέλλουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ, οι περικοπές γίνονται με διάφορους τρόπους:

  • Με απόφαση του ΕΟΠΥΥ δεν εγκρίνεται η θεραπεία του ειδικού παιδαγωγού για παιδιά που έχουν παράλληλη στήριξη ή είναι ενταγμένα σε τμήμα ένταξης.
  • Ερχονται καταγγελίες απ' όλη την Ελλάδα για μαζικές απορριπτικές αποφάσεις από τον ΕΟΠΥΥ, παρά τα παραπεμπτικά των ειδικών. Αποφάσεις που αρνούνται την ένταξη των παιδιών με αυτισμό και υψηλή λειτουργικότητα (asperger) στο ανώτερο πακέτο παροχών - θεραπειών του ΕΟΠΥΥ για παιδιά με αυτισμό.
  • Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ να μπορούν να συνταγογραφούνται λογοθεραπείες εξ αποστάσεως (μέσω βίντεο κλήσης, skype κ.λπ.).

Οπως καταγγέλλουν οι δύο φορείς, «όλες αυτές οι αποφάσεις είναι πέρα για πέρα αντιεπιστημονικές. Είναι στη λογική των περικοπών, μακριά και έξω από τις ανάγκες των παιδιών μας. Θέτουν κυριολεκτικά την πορεία της ζωής τους σε κίνδυνο, φορτώνοντας επιπρόσθετα βάρη στις οικογένειές μας. Γιατί δεν μπορεί κανείς στα σοβαρά να ισχυριστεί ότι ένα παιδί με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας δεν έχει, από μικρή ηλικία, ανάγκη από εντατικό πρόγραμμα θεραπειών για να μπορέσει να κατακτήσει αυτά που η φύση του προβλήματός τους επιτρέπει και η επιστήμη μπορεί να εξασφαλίσει.

Πολύ περισσότερο, η εξ αποστάσεως λογοθεραπεία, που καταργεί τη σχέση θεραπευτή - θεραπευόμενου, στην πράξη θα χρησιμοποιηθεί ώστε από τη μια πλευρά οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να ρίξουν το λειτουργικό κόστος, άρα να αυξήσουν την κερδοφορία τους, και από την άλλη να αναγκαστούν οι γονείς - που ξέρουν ότι η διά ζώσης λογοθεραπεία είναι αποτελεσματική - να πληρώσουν από την τσέπη τους παραπάνω λεφτά για να κάνουν θεραπεία στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής ή στο γραφείο του θεραπευτή. Αυτές οι αποφάσεις - περικοπές έρχονται να προστεθούν σε πάνω από 10 αποφάσεις που περιόριζαν - έκοβαν τις θεραπείες για τα παιδιά μας τα τελευταία 12 χρόνια».

ΣΕΑΑΝ και Ενιαίος Σύλλογος Γονέων υπενθυμίζουν ότι για όλα τα παραπάνω έχουν απευθυνθεί επανειλημμένα με διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις, ενώ εδώ και περίπου έναν μήνα έχουν αποστείλει αίτημα για συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, χωρίς απάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ