Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ο αγώνας για μέτρα προστασίας των διανομέων συνεχίζεται

Ανακοίνωση με αφορμή την πρόσφατη ΚΥΑ της κυβέρνησης

Σημαντική κατάκτηση των κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων χαρακτηρίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής τον καθορισμό των μέσων ατομικής προστασίας για τους διανομείς, μέσα από σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Παράλληλα, στηλιτεύει την εγκληματική πολιτική της «ατομικής ευθύνης» και τις ανέξοδες συστάσεις από την κυβέρνηση για τη συντήρηση των οχημάτων, ενώ εξακολουθεί να μην υφίσταται καμιά προδιαγραφή για την καταλληλότητα των δικύκλων που χρησιμοποιούνται στη διανομή.

Η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στις 7 Αυγούστου «συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος των διαχρονικών αιτημάτων και υπομνημάτων που είχε καταθέσει το Συνδικάτο σε συντονισμό με το επιχειρησιακό σωματείο στην "e-food", μέσα από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των διανομέων όλων των προηγούμενων χρόνων», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Τέτοια αιτήματα είναι η υποχρεωτική χορήγηση των ΜΑΠ από τους εργοδότες σε όλους τους διανομείς, συμπεριλαμβανομένων των freelancer στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, οι προδιαγραφές του εξοπλισμού (κράνος fullface, μπουφάν και παντελόνι με προστατευτικά προσαρμοσμένα στην κάθε εποχή, ειδικά παπούτσια για αναβάτες).

«Χρόνια τώρα μετράμε νεκρούς και σακατεμένους διανομείς, λόγω της ανυπαρξίας των μέτρων και του ελέγχου στις επιχειρήσεις εστίασης και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Η συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση εκκρεμεί με ευθύνη της κυβέρνησης από το 2021, όπου κατατέθηκαν τα υπομνήματα των σωματείων! Δύο χρόνια καθυστέρησαν για τα αυτονόητα και χωρίς μάλιστα να ικανοποιήσουν το σύνολο των αιτημάτων», υπογραμμίζει το Συνδικάτο.

Οπως εξηγεί, και στην πρόσφατη ΚΥΑ δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απαλλάσσονται από την υποχρέωση να χορηγούν το δίκυκλο στους εργαζόμενους και να έχουν την πλήρη ευθύνη για το κόστος συντήρησης και για τον έλεγχο. «Συνεχίζεται δηλαδή η εγκληματική πολιτική που μεταβιβάζει την ευθύνη στον ίδιο τον διανομέα», ενώ εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία πρόβλεψη «σχετικά με τον καθορισμό προδιαγραφών και την καταλληλότητα των δίκυκλων που χρησιμοποιούνται για μεταφορά και διανομή προϊόντων». Ετσι, στην ΚΥΑ δεν λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι στα δίκυκλα «τοποθετούνται βαριά κουτιά τα οποία δέχονται νέα φορτία και που αλλάζουν καθοριστικά τα χαρακτηριστικά των οχημάτων».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στις γραμμές του και να συνεχίσουν τον αγώνα για: Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Εταιρικά οχήματα με αποκλειστική ευθύνη για καύσιμα και συντήρηση στον εργοδότη. Απαγόρευση της διανομής με δίκυκλο στις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες (πάνω από 38οC, κάτω από 5οC, σε έντονες βροχοπτώσεις και ανέμους). Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής. Σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ