Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ΚΑΙ ΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησαν τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν από τους ναζί και τους συνεργάτες τους

Τα εκατοντάδες θύματα του ηρωικού Μπλόκου της Κοκκινιάς, που εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους στις 17/8/1944, τίμησαν χτες το απόγευμα το παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ.

Οι δεκάδες που συμμετείχαν στην εκδήλωση πορεύτηκαν στα χνάρια των ηρώων του Μπλόκου που πριν από 79 χρόνια εκτελούνταν ομαδικά στις συνοικίες της ηρωικής Κοκκινιάς.

Ανάμεσα στους σταθμούς της πορείας τους και η πλατεία που φέρει το όνομα της εκτελεσμένης Διαμάντως Κουμπάκη στη Νεάπολη της Νίκαιας, όπου στεφάνι κατατέθηκε στο μνημείο προς τιμήν της. Μάλιστα εκεί οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν, αφού με ευθύνη της δημοτικής αρχής έχει εξαφανιστεί η επιγραφή στο άγαλμα της ηρωίδας, έτσι που κανείς δεν καταλαβαίνει για ποια πρόκειται.

Τελευταίος σταθμός ήταν η αιματοβαμμένη Μάντρα της Κοκκινιάς, εκεί που έγιναν μαζικά εκτελέσεις αγωνιστών.

Στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος του παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Παναγιώτης Γεωργιόπουλος. Αναφέρθηκε στο χρονικό του αιματοβαμμένου μπλόκου, στη μεγάλη προσφορά του κοκκινιώτικου λαού στην ΕΑΜική Αντίσταση, αναδεικνύοντας ότι μεγαλούργησε συσπειρωμένος στη μεγάλη του πλειοψηφία στο ΚΚΕ, όπως και συνολικά ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά.

Στην προτομή της ηρωίδας Διαμάντως Κουμπάκη, όπου με ευθύνη της δημοτικής αρχής έχει εξαφανιστεί η επιγραφή στο άγαλμα
Στην προτομή της ηρωίδας Διαμάντως Κουμπάκη, όπου με ευθύνη της δημοτικής αρχής έχει εξαφανιστεί η επιγραφή στο άγαλμα
Επεσήμανε ότι «ο ηρωισμός, η μεγάλη προσφορά στον απελευθερωτικό αγώνα, ο βαρύς φόρος αίματος, η θυσία των παιδιών της έχουν κατατάξει την Κοκκινιά στο πάνθεον των μαρτυρικών πόλεων και των ολοκαυτωμάτων» και τόνισε πως «με τη συμμετοχή μας στους αγώνες που έρχονται, τιμάμε με τον καλύτερο τρόπο τους πεσόντες του Μπλόκου. Συνεχίζουμε τον αγώνα από τα σύγχρονα μετερίζια και τις συνθήκες που το κίνημα απαιτεί» και αναφέρθηκε στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται και στις «βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων του ευρωατλαντισμού, που στο όνομα της πολυδιαφημισμένης γεωστρατηγικής αναβάθμισης, εμπλέκουν τη χώρα μας, με την ενεργή συμμετοχή της, στο κουβάρι των πολυδάπανων εξοπλισμών και των πολεμικών ανταγωνισμών».

Ακόμη επεσήμανε ότι «μπροστά μας έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ενισχύουμε τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Θα αγωνιστούμε να εκλεγούν περιφερειακοί σύμβουλοι στην Περιφέρεια με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη. Εδώ στην πόλη μας αποφασιστικά θα δώσουμε τη μάχη για την εκλογή κομμουνιστή δημάρχου. Την εκλογή του συναγωνιστή Παναγιώτη Κατηφέ».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Γόντικας, Νίκος Μαυροκέφαλος και Δημήτρης Παπαδόπουλος και η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής.

Επίσης παραβρέθηκαν πλήθος υποψήφιων δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκαιας - Ρέντη, ο εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και εκ νέου υποψήφιος Στέλιος Μπενετάτος καθώς και ο Μ. Τσελέντης, γραμματέας του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και επίσης υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος. Ακόμη, ο πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κορυδαλλού Δ. Σαργκάνης.

«ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ» βροντοφώναξαν οι συγκεντρωμένοι την ώρα της κατάθεσης στεφάνων.

Στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους του Παραρτήματος Κοκκινιάς ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ο Αρίστος Στεφανάκης, ένας από τους τελευταίους εν ζωή μαχητές του ΔΣΕ. Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γ. Παπαδόπουλος, μέλος της ΤΕ Πειραιά, ενώ στεφάνι κατέθεσε και η ΚΝΕ.

Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και τον Υμνο στους πεσόντες, με τους συγκεντρωμένους να ανανεώνουν το ραντεβού τους για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Αυγούστου, στις 6 μ.μ. στο Κενοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ