Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Παράνομη η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην Καλαμιά

Θετική εξέλιξη για τον αγώνα των κατοίκων της Καλαμιάς Κοζάνης αποτελεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης, που έκρινε ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών απαγορεύεται στη ζώνη των 500 μέτρων από τα όρια των οικισμών που υφίστανται προ του 1923, «συνιστώντας ανεπίτρεπτη προσβολή του ζωτικού χώρου και συνεπακόλουθα της προσωπικότητας των κατοίκων».

Αρχικά, τον Ιούνιο, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Κοζάνης εξέδωσε προσωρινή διαταγή για παύση όλων των εργασιών στο υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο της Καλαμιάς. Στις αρχές Ιούλη συζητήθηκε η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων και με την απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο, δικαιώνει τους κατοίκους που εδώ και μήνες παλεύουν ενάντια στην εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 45 MW που θέλει να κατασκευάσει η εταιρεία «Kiefer» για λογαριασμό της «Lightsource bp».

Θυμίζουμε πως όλους τους προηγούμενους μήνες οι κάτοικοι του χωριού, αλλά και ευρύτερα ο λαός της περιοχής έχει δώσει σημαντικούς αγώνες απέναντι στα «πράσινα αρπακτικά», που σχεδιάζουν το φωτοβολταϊκό πάρκο που περικυκλώνει το χωριό τους σε έναν άξονα 180 μοιρών και μόλις 100 μέτρα από τα σπίτια τους, απειλώντας τη βιωσιμότητά του και οδηγώντας στην καταστροφή την κτηνοτροφία που έχει απομείνει.

Απέναντί τους στον πολύμηνο αγώνα βρήκαν το κράτος με τους μηχανισμούς καταστολής, τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που είχαν αναλάβει ρόλο προστάτη της εταιρείας όταν προσπάθησαν να εμποδίσουν την υλοποίηση των παράνομων εργασιών της εταιρείας. Χτυπήθηκαν, συνελήφθησαν και διώκονται ποινικά επειδή αγωνίστηκαν. Στο πλευρό τους βρέθηκε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, με κλιμάκια στελεχών του, με εκπροσώπους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αλλά και σωματεία και φορείς της περιοχής που συνεχίζουν να παλεύουν ενάντια στη ληστρική εκμετάλλευση του τόπου τους από τις εταιρείες Ενέργειας που σχεδιάζουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ