Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ»
Εργαζόμενοι εισέπνευσαν καυστική ουσία

Μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου τους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και παρέμειναν προληπτικά για παρακολούθηση, μεταφέρθηκαν την Τετάρτη πέντε εργαζόμενοι στην αποθήκη του Συνεταιρισμού Φαρμάκων Νότιας Πελοποννήσου, μετά από σοβαρό εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε στον χώρο δουλειάς.

Δοχείο με καυστική ουσία άνοιξε - από άγνωστη αιτία - και χύθηκε κατά τη μεταφορά του, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εισπνεύσουν τις αναθυμιάσεις.

«Σε τέτοιους ευαίσθητους επαγγελματικούς χώρους η ελλιπής εκπαίδευση για τη διαχείριση επικίνδυνων ουσιών, οι περικοπές στα μέτρα προστασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των εργατικών "ατυχημάτων"», αναφέρει στην καταγγελία του το Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων Μεσσηνίας, καλώντας την Επιθεώρηση Εργασίας, τον ΕΦΚΑ και όλους τους αρμόδιους φορείς να πραγματοποιήσουν τους απαραίτητους ελέγχους για να διαλευκανθούν οι συνθήκες του «ατυχήματος».

Για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών, ειδικά σε χώρους όπου φυλάσσονται επικίνδυνες καυστικές ουσίες, με πιθανές σοβαρότατες συνέπειες για τη ζωή των εργαζομένων, το Σωματείο απαιτεί μεταξύ άλλων εκπαίδευση των εργατοϋπαλλήλων για τη διαχείριση αυτών των υλικών, παροχή ενδεδειγμένου εξοπλισμού προστασίας και τη διαμόρφωση των απαραίτητων ασφαλών χώρων φύλαξης και μεταφοράς.

Διαμαρτυρία στην Πέλλα

Με αφορμή ένα ακόμα «ατύχημα», παρέμβαση έξω από το εργοστάσιο κομπόστας «Κρόνος» στην Πέλλα, όπου την Τετάρτη μία εργαζόμενη έκοψε το δάχτυλό της, πραγματοποίησε χθες το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας.

Το νέο εργατικό «ατύχημα» προστίθεται σε προηγούμενα που έγιναν αυτό το καλοκαίρι, με πτώσεις και τραυματισμούς εργαζομένων (σπασμένα πλευρά κ.λπ.).

Το Συνδικάτο απαιτεί από την εργοδοσία να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στο εργοστάσιο. Επίσης, ενίσχυση, με κρατική ευθύνη, του Τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας και λειτουργία του και στον νομό Πέλλας, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη.

Σε ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει «κανονικότητα» το να σακατεύονται οι εργάτες κάθε καλοκαίρι, για να πλουτίζουν οι βιομήχανοι στις πλάτες τους.

«Δεν δεχόμαστε κάθε καλοκαίρι να μετατρέπεται η δουλειά μας σε "πάμε κι όπου βγει", δηλαδή να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε σώοι και αβλαβείς στα σπίτια μας και τις οικογένειές μας, και την ίδια στιγμή οι εργοδότες μας να φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των εξαγωγών, με υπέρογκα κέρδη και τζίρους.

Να λοιπόν τι σημαίνει ανάπτυξη για τους λίγους! Μια ανάπτυξη που πατάει στα τσακισμένα δικαιώματά μας, στην εντατικοποίηση, στους χαμηλούς μισθούς.

Απέναντί μας έχουμε και ένα κράτος εχθρικό. Που είναι αποτελεσματικό για να δίνει "ζεστά" εκατομμύρια για επενδύσεις, νέες μηχανές, φοροαπαλλαγές, ενώ για εμάς ανίκανο να μας προστατέψει, με αδύναμους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως το Τμήμα Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή χιλιόμετρα μακριά από τον χώρο εργασίας μας, με λίγο προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό», σημειώνει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την οργάνωση και τον αγώνα.

Τραυματίστηκε ξενοδοχοϋπάλληλος

Ενα ακόμα σοβαρό εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε σε ξενοδοχείο στην Κρήτη, την ώρα που η εντατικοποίηση στον κλάδο χτυπάει κόκκινο. Συγκεκριμένα, σε ξενοδοχειακή μονάδα στην Ελούντα Λασιθίου εργαζόμενος τραυματίστηκε όταν ανετράπη το όχημα με το οποίο μεταφέρονται οι αποσκευές των επισκεπτών. Στο σημείο κλήθηκε ασθενοφόρο και τον μετέφερε στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα.

Για το εργατικό «ατύχημα» ο Γ. Μπανάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Λασιθίου «Τάλως», δήλωσε ότι «η εντατικοποίηση και η πίεση να βγαίνει γρήγορα η δουλειά, δίχως τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, δίχως ελέγχους, για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι και ξενοδόχοι, έχουν ως αποτέλεσμα να σακατεύονται συνάδελφοι».

Το σωματείο απαιτεί εδώ και τώρα να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων του κλάδου. Διεκδικεί 8ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, σταθερή δουλειά για όλους, διασφάλιση και κατοχύρωση μιας σειράς θεσμικών δικαιωμάτων όπως η μητρότητα, το όριο τακτοποίησης δωματίων, η πληρωμή υπερωριών, κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ