Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Μαίνεται ο πύρινος εφιάλτης στη Βοιωτία

Ανεξέλεγκτα, για ένα ακόμα 24ωρο, έκαιγαν μέχρι αργά χθες το βράδυ τα διάσπαρτα μέτωπα φωτιάς που έχουν μετατρέψει σε «κρανίου τόπο» ένα μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου της Βοιωτίας στον Κορινθιακό κόλπο, κοστίζοντας μέχρι τώρα τη ζωή ενός ανθρώπου, ανυπολόγιστες ζημιές σε καμένα σπίτια, ελαιόδεντρα, ποιμνιοστάσια και ζώα, εγκαταστάσεις και χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης.

Οι δύο αρχικές πυρκαγιές που ξεκίνησαν τη Δευτέρα στο χωριό Πρόδρομος και τον οικισμό Ταρσός, καθώς και η τρίτη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Στείρι Διστόμου, έχουν κάψει πάνω από 35.000 στρέμματα και συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.

Τα πύρινα μέτωπα κινούνται ανεξέλεγκτα, καίγοντας ό,τι βρουν στο διάβα τους και απειλώντας οικισμούς και χωριά της περιοχής. Κάτοικοι, μαζί με τις λιγοστές πυροσβεστικές δυνάμεις, υδροφόρες και μηχανήματα των ΟΤΑ, προσπαθούν να σώσουν τα χωριά και τις περιουσίες τους. Μαζί τους, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ της ΚΝΕ από τη γύρω περιοχή, που οργανωμένα ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες.

Την ίδια στιγμή, η μοναδική κρατική συνδρομή και η απάντηση της κυβέρνησης στις εκκλήσεις των κατοίκων, για ενίσχυση των εναέριων και επίγειων μέσων πυρόσβεσης, είναι τα μηνύματα του 112 που καλούν σε εκκένωση χωριών και οικισμών.

Καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας οι πυροσβεστικές δυνάμεις έριξαν την προσοχή τους σε ένα επικίνδυνο μέτωπο της φωτιάς που κινούνταν προς το Κυριάκι. Την ίδια στιγμή, και με αντίθετο άνεμο, ένα άλλο μέτωπο ανέβαινε αργά αλλά σταθερά στην κορυφή του Ελικώνα, καίγοντας πυκνό δάσος, με τον καπνό να είναι ορατός και από τη Λιβαδειά.

Αναζωπυρώσεις είχαμε χθες και στη φωτιά που από την Τετάρτη καίει χαμηλή βλάστηση στην περιοχή της Υλικής Βοιωτίας.

«Λαϊκή Συσπείρωση»: Να μη συμβιβαστούμε με τη λογική ότι «οι φωτιές θα σβήνουν στη θάλασσα»

Να ληφθεί κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να δοθεί ένα τέλος στον εφιάλτη που ζουν οι κάτοικοι της Βοιωτίας, απαιτούν με κοινή παρέμβασή τους οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στους δήμους Λιβαδειάς και Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας.

«Θλίψη, οργή και αγανάκτηση! Για τους νεκρούς - θύματα των πυρκαγιών, για τα χιλιάδες στρέμματα δάσους και τα ζώα που χάνονται, για τους κόπους μιας ζωής που γίνονται στάχτη. Αλλά κυρίως για την επιλεκτική ανικανότητα του κράτους, της Περιφέρειας και των δήμων να προστατεύσουν τον λαό και τον φυσικό πλούτο από τις πυρκαγιές», επισημαίνουν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και προσθέτουν: «Τεράστιες εκτάσεις - παρεμπιπτόντως σε συγκεκριμένες περιοχές, εκδηλωμένου "επενδυτικού" ενδιαφέροντος και σχεδιασμού στον ενεργειακό χάρτη της χώρας - καταστρέφονται ολοσχερώς».

Κάνοντας μικρή αναφορά στο χρονικό της καταστροφής που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπογραμμίζουν ότι «η ανεπάρκεια σε μέσα πυρόσβεσης, επίγεια και κυρίως εναέρια, αλλά και η έλλειψη συντονισμού, έχουν το τραγικό αποτέλεσμα να καίγεται το ελατόδασος του Ελικώνα, με απρόβλεπτες διαστάσεις, και οι "συναρμόδιοι" της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των δήμων απλά να μένουν θεατές και να περιορίζονται σε προσευχές».

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η απόσταση που χωρίζει το "επιτελικό κράτος" από τις σημερινές ανάγκες και δυνατότητες, για ολοκληρωμένη προστασία του λαού από τις πυρκαγιές, συνεχώς μεγαλώνει. Το ίδιο αυτό κράτος, που είναι άκρως αποτελεσματικό για την προστασία των συμφερόντων του κεφαλαίου, γίνεται τόσο πιο επιθετικό και επιλεκτικά ανίκανο απέναντι στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, όπως αυτές της πυροπροστασίας».

Καταλήγοντας, οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στους δήμους Λιβαδειάς και Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας καλούν τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής να μη συμβιβαστούν με τη λογική ότι «οι φωτιές θα σβήνουν στη θάλασσα» και τονίζουν:

«Τον λόγο έχει τώρα ο λαός. Οπως δίνει τη μάχη για να σώσει το βιος και τη ζωή του από τις πυρκαγιές, έτσι οργανωμένα πρέπει να εκφράσει και την αγανάκτησή του γι' αυτό το κράτος που τον αφήνει εκτεθειμένο και απροστάτευτο σε φυσικές καταστροφές και κινδύνους. Δυναμώνουμε τη λαϊκή κινητοποίηση και την αλληλεγγύη, για να σώσουμε ό,τι σώζεται.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να στείλει τώρα στη Βοιωτία όλα τα αναγκαία μέσα για να σταματήσουν οι φωτιές, να προστατευτούν οι οικισμοί, οι αγροτικές καλλιέργειες και οι δασικές εκτάσεις, με προτεραιότητα τον ορεινό όγκο του Ελικώνα. Να αξιοποιηθεί ό,τι υποδομή υπάρχει, πτητικά και επίγεια μέσα, για να σωθεί ό,τι σώζεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ