Παρασκευή 12 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η Ισλαμική Διάσκεψη αναβαθμίζει το κράτος του Ντενκτάς

Αντιδράσεις από την ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση

Αθήνα και Λευκωσία προχωρούν σε διπλωματικές κινήσεις σ' όλα τα επίπεδα μετά την ανακοίνωση του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ότι θα συναντηθεί σήμερα με το γενικό γραμματέα της Οργάνωσης Ισλαμική Διάσκεψη, Abdelouahed Belgezaz. Η ανησυχία της ελληνικής πλευράς εδράζεται από το γεγονός ότι ο ΓΓ της Ισλαμικής Διάσκεψης, ενώ προγραμματίζει να επισκεφθεί την Κύπρο την άλλη βδομάδα για να συμμετάσχει σε σύνοδο του ΟΗΕ με θέμα τα αναφαίρετα δικαιώματα των Παλαιστινίων (16-18 Απρίλη), θα μεταβεί πρώτα στα Κατεχόμενα, μετά από παρέμβαση της Τουρκίας για να δει τον Ντενκτάς.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται πολλαπλώς, ωστόσο το πολιτικό μήνυμα για την επίσκεψή του πρώτα στα Κατεχόμενα, μέσω μάλιστα Τουρκίας, είναι πρόδηλο και αφορά την πρόθεση της Ισλαμικής Διάσκεψης για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και εξίσωσής του με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, είναι η πρώτη επίσκεψη στα Κατεχόμενα σ' αυτό το επίπεδο, όπου ξένος αξιωματούχος δε χρησιμοποιεί τα νόμιμα αεροδρόμια και λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την άφιξή του. Ο Ντενκτάς ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για την επίσκεψη του ΓΓ της Ισλαμικής Διάσκεψης στη διάρκεια της προχθεσινής πρώτης ημέρας του τρίτου γύρου, όταν ζήτησε να αλλάξει η ώρα που θα συναντηθούν, σήμερα Παρασκευή. Ζήτησε όπως αντί στις 4, η συνάντηση γίνει στις 5.30, επειδή θα συναντηθεί με τον Α. Belgezaz.

Ο τελευταίος, θα βρίσκεται σήμερα στα Κατεχόμενα. Θα φτάσει στην Κύπρο τη Δευτέρα μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας, αφού προηγούμενος σταθμεύσει στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη διεθνή σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους.

Επί τούτου η Ισλαμική Διάσκεψη ενημέρωσε την κυπριακή κυβέρνηση με γραπτό σημείωμα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, με βάση το πρωτόκολλο θα υποδεχτεί με τιμές υπουργού το γενικό γραμματέα. Σε περίπτωση που ο ηγέτης της Ισλαμικής έχει στο διαβατήριό του σφραγίδα του ψευδοκράτους θα του ζητηθεί η ακύρωσή της. Διαφορετικά δε θα του επιτραπεί η είσοδος στη χώρα. Σημειώνεται πως ο κ. Belgezaz έχει αποδεχτεί να έχει κατά την εδώ παρουσία του συναντήσεις με Κύπριους αξιωματούχους.

Τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου προέβησαν σε διαβήματα προς την κατεύθυνση της Ισλαμικής Διάσκεψης (σε Νέα Υόρκη, Γενεύη και όπου αλλού υπάρχουν αντιπροσωπείες της Οργάνωσης). Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, παραστάσεις αναμένεται ότι θα γίνουν και προς τον ίδιο το γενικό γραμματέα, όταν θα επισκεφθεί την Κύπρο.

Τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία εντάσσουν τις κινήσεις αυτές στο ευρύτερο πλαίσιο της εκστρατείας της Αγκυρας για αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και για βήματα προς την κατεύθυνση αναγνώρισης. Δε θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι τουρκική ενέργεια γίνεται σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των συνομιλιών, ενώ αποτελεί και απάντηση στην παρουσία του ηγέτη της Ισλαμικής στη σύνοδο του ΟΗΕ, την οποία φιλοξενεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Δε γίνεται αποδεκτή η ορολογία περί «δύο λαών»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου, δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται και δε συμφωνεί με τη χρησιμοποίηση της ορολογίας περί δυο λαών στην οποία αναφέρθηκε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας για ευρωπαϊκά θέματα Πίτερ Χέιν.

Ο κ. Παπαπέτρου διευκρίνισε ότι η δική μας πλευρά δεν αποδέχεται την ορολογία περί δυο λαών, όχι για οποιονδήποτε άλλο λόγο αλλά για το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά σπεύδει να ερμηνεύσει αυτή την αναφορά σε δυο λαούς σαν συνώνυμη με χωριστό δικαίωμα αυτοδιάθεσης του κάθε λαού, κάτι το οποίο χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτο για την Κύπρο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Μ. Παπαπέτρου είπε επίσης ότι κατά την πρωινή συνάντηση του κ. Χέιν με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Βρετανός αξιωματούχος υποσχέθηκε πως η χώρα του θα εντείνει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού μέσα στα χρονικά περιθώρια που έθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αναφερόμενος στο πρόγευμα εργασίας που είχε ο Βρετανός υφυπουργός με τον πρόεδρο Κληρίδη, ο Μ. Παπαπέτρου είπε ότι υπήρξε μια πολύ καλή ατμόσφαιρα και πρόσθεσε ότι ο Βρετανός υφυπουργός αντιλαμβάνεται πλήρως τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στις συνομιλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ