Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Ωρες αγωνίας για τους κατοίκους Λάρισας και Τρικάλων, διαλυμένη πόλη ο Βόλος

Eurokinissi

Η άνοδος της στάθμης του ποταμού Πηνειού, η οποία οδήγησε σε πλημμυρικά φαινόμενα σε πολλές συνοικίες της πόλης της Λάρισας, κράτησε ξάγρυπνους και σε αγωνία τους κατοίκους των περιοχών αυτών τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα.

Η ποσότητα νερού και φερτών υλικών που κατέβασε και κατεβάζει ακόμα ο Πηνειός από τη δυτική Θεσσαλία είναι μεγάλη. Η κατάσταση αυτή δημιούργησε υπερχειλίσεις σε φρεάτια, προβλήματα σε αγωγούς του υδραυλικού δικτύου της πόλης, με αποτέλεσμα ολόκληρες συνοικίες, οικισμοί και κεντρικοί δρόμοι της πόλης να μετατρέπονται σε ποτάμια.

Ετσι, οι κάτοικοι σε πολλές συνοικίες ξενύχτησαν το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για να προστατεύσουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους. Στο πλευρό τους, δυνάμεις του ΚΚΕ και τις ΚΝΕ. Με παρέμβασή τους ασκήθηκε πίεση στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου για να μεταφερθούν σακιά με άμμο, προκειμένου να λειτουργήσουν ως αναχώματα στις περιοχές που πλημμύριζαν. Ο κρατικός μηχανισμός ήταν για άλλη μια φορά απών, αφού υπήρχαν περιοχές που κινδύνευαν και δεν υπήρχε κανείς υπεύθυνος να παρέμβει για την προστασία των κατοίκων.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής στην πόλη της Λάρισας επικρατούσαν συνθήκες χάους. Περιοχές χωρίς ρεύμα και νερό, ο κόσμος πανικόβλητος στους δρόμους της πόλης για να προμηθευτεί νερά και τροφή καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα γίνονταν όλο και πιο έντονα, επεκτείνονταν και σε άλλες συνοικίες της πόλης. Στους δρόμους της πόλης, που αρκετοί μετατρέπονταν σε ποτάμια, επικράτησε κυκλοφοριακό χάος από την έλλειψη συντονισμού των υπεύθυνων αρχών. Πλήρης αποδιοργάνωση, κανένα σχέδιο.


Eurokinissi

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπιζόταν στις συνοικίες του Αγίου Θωμά, των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης και της Νέας Σμύρνης, όπου πριν το μεσημέρι δόθηκε εντολή για εκκένωση των περιοχών αυτών, στη λογική «πάμε κι όπου βγει», χωρίς κανένα σχέδιο για την ασφαλή διαχείριση της κατάστασης και μεταφορά των κατοίκων σε κατάλληλα σημεία.

Οι κάτοικοι του Αγίου Θωμά, μάλιστα, εκκένωναν τα σπίτια τους μεταφερόμενοι με χωματουργικά μηχανήματα από τα μπαλκόνια τους, ενώ νωρίτερα όχημα της Πυροσβεστικής είχε βουλιάξει στα λασπόνερα της συνοικίας και οι κάτοικοι προσπαθούσαν να το ρυμουλκήσουν.

Την ίδια ώρα οι συνοικίες της Νέας Σμύρνης και των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης μετατρέπονταν σε απέραντες λίμνες, με τα νερά που ξεχείλιζαν να έχουν εισέλθει σε σπίτια και καταστήματα.

Πλήγματα από την ποσότητα του νερού δέχτηκαν και οι συνοικίες του Ιπποκράτη και των Ταμπάκικων, οι οποίες βρίσκονται δίπλα στο ποτάμι.

Νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης του «γνωστού» 112 στα χωριά Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι του δήμου Λάρισας, τα οποία πλημμύρισαν από το σπάσιμο του φράγματος του Πηνειού στο ύψος της γέφυρας της Γυρτώνης.

Η αγωνία των κατοίκων όλης της πόλης συνεχιζόταν, καθώς τα ορμητικά νερά του Πηνειού αυξάνονταν ιδιαίτερα στην κύρια γέφυρα που συνδέει την πόλη της Λάρισας με τη Γιάννουλη και τα γύρω χωριά.


Eurokinissi

Δεκάδες εστιακοί φοιτητές παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

Ακόμα, εκκενώθηκαν χωριά και πόλεις, όπως ο Αμπελώνας και ο Βρυότοπος.

Παράλληλα, στα χωριά του νομού Λάρισας οι κάτοικοι αρχίζουν να μετράνε τις πληγές τους, αφού πλέον τα νερά ξεκίνησαν να υποχωρούν, με την αγωνία για το μέλλον και την αγανάκτηση για τους υπεύθυνους να περισσεύουν.

Για πέμπτη μέρα στο έλεος ο λαός της Μαγνησίας

Αντιμέτωπος με τα σοβαρά προβλήματα που άφησαν πίσω τους η κακοκαιρία και η έλλειψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας βρίσκεται ο λαός της Μαγνησίας για πέμπτη συνεχόμενη μέρα.

Χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά κυρίως χωρίς νερό, τόσο στην πόλη του Βόλου όσο και στα χωριά. Είναι ενδεικτικό ότι οι πηγές που υδροδοτούν το 60% του δήμου Βόλου και βρίσκονται σε Πήλιο, Πορταριά, Μακρινίτσα, Κατηχώρι και Αλλη Μεριά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Στην πόλη του Βόλου συνοικίες ολόκληρες παραμένουν αποκομμένες, καθώς πολλοί δρόμοι είναι αδιάβατοι από τις λάσπες και τα φερτά υλικά, ενώ απελπισμένοι είναι οι κάτοικοι, που προσπαθούν να μαζέψουν τις λάσπες από τα σπίτια και τα καταστήματά τους.

Την ίδια ώρα οι ζημιές που έχουν υποστεί οι επαγγελματίες είναι ανυπολόγιστες, με τους πληγέντες να αγωνιούν για το πότε θα ξεκινήσουν η καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωσή τους.

Το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου αντιμετωπίζει προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, όπως και η μισή πόλη, λειτουργεί μόνο με γεννήτριες, ενώ η τροφοδοσία με νερό πραγματοποιείται με βυτιοφόρα. Για την υδροδότηση του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου αποφασίστηκε να γίνει με νερό από τις πισίνες όλων των κολυμβητηρίων του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, ώστε να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της αιμοκάθαρσης και των χημειοθεραπειών που εκτελούνται στα ειδικά Τμήματα του Νοσοκομείου.

Ολα αυτά ενώ πληθαίνουν οι ανησυχίες για την υγειονομική κατάσταση στην πόλη, που βρίσκεται για πέμπτη μέρα χωρίς νερό.

Η κατάσταση στο Πήλιο είναι απελπιστική, αφού έχουν καταστραφεί υποδομές, αυτοκίνητα είναι στη θάλασσα, εγκλωβισμένοι τουρίστες βρίσκονται σε ξενοδοχείο στα ορεινά. Αποκλεισμένοι παραμένουν αρκετοί οικισμοί. Συγκεκριμένα, 11 χωριά δεν είχαν ρεύμα και νερό την Παρασκευή, για τέταρτη μέρα. Το έδαφος σε όλο το οδικό δίκτυο είναι σαθρό, από τους τόνους νερού με το οποίο έχει εμποτιστεί, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς από στιγμή σε στιγμή μπορεί να υποχωρήσει. Στα Χάνια, 13 χιλιόμετρα από τη Ζαγορά, πέρα από το κομμένο νερό και το ρεύμα τελείωσαν και όλες οι προμήθειες των κατοίκων, και εθελοντές προσπαθούν να προσεγγίσουν με τα πόδια διπλανά χωριά για βοήθεια. Μία ομάδα από το Χορευτό μετακινήθηκε την Παρασκευή με τα πόδια στη Ζαγορά, για να προμηθεύσει τους κατοίκους με φαγητό και φάρμακα. Ο Πτελεός Μαγνησίας βούλιαξε, οι ζημιές είναι πρωτοφανείς, ενώ ο δρόμος προς τον Αρμυρό έχει κοπεί.

Χωρίς ρεύμα και νερό μεγάλα κομμάτια του νομού Τρικάλων

Πολύ δύσκολες ώρες εξακολουθούν να περνούν και οι κάτοικοι του νομού Τρικάλων, που έχουν δει τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν, ενώ σε πολλά σημεία έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, νερό και επικοινωνίες.

Η πόλη των Τρικάλων από τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη δεν είχε σε μεγάλο τμήμα της ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ από το πρωί της Πέμπτης είναι χωρίς ρεύμα σχεδόν όλη η πόλη. Από το μεσημέρι της Πέμπτης το πόσιμο νερό ήταν δυσεύρετο και οι ελλείψεις σε εμφιαλωμένο νερό παραπάνω από εμφανείς. Το απόγευμα της Πέμπτης δεν υπήρχε εμφιαλωμένο νερό ούτε για δείγμα σε περίπτερα, μίνι μάρκετ, ακόμα και στα σούπερ μάρκετ που ήταν ανοιχτά. Κόσμος αναζητούσε απεγνωσμένα ένα μπουκαλάκι εμφιαλωμένο νερό. Σε ένα από τα ελάχιστα σημεία - ίσως και το μοναδικό - όπου μοιράστηκαν κάποια νερά, από την Πολιτική Προστασία και τον στρατό, ήταν τόσο λίγα που εξαφανίστηκαν σε λίγα λεπτά, αφήνοντας πίσω δεκάδες ανθρώπους να περιμένουν, ίσως, μια επόμενη διανομή.

Η ηλεκτροδότηση επανήλθε σε κάποια τμήματα της πόλης το βράδυ της Πέμπτης, όμως το μεγαλύτερο μέρος παραμένει στο σκοτάδι, ιδίως ο ηλεκτροφωτισμός των δημόσιων και κοινόχρηστων σημείων, όπως δρόμοι και πλατείες. Η ύδρευση επανήλθε σε κάποια τμήματα της πόλης αργά το βράδυ της Πέμπτης, όμως κανένας δεν εγγυάται ότι το νερό είναι κατάλληλο για πόση. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση υπήρχαν τεράστια προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας νεκρό, συνεχείς διακοπές στα δίκτυα της κινητής.

Πολλές συνοικίες των Τρικάλων είναι πλημμυρισμένες από την υπερχείλιση του Ληθαίου ποταμού, ο οποίος διέρχεται το κέντρο της πόλης. Ταυτόχρονα, το σύνολο σχεδόν των υπογείων της πόλης πλημμύρισαν και, σε συνδυασμό με τη διακοπή ρεύματος, δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν οι αντλίες κινδύνου που είναι εγκατεστημένες στα υπόγεια κτιρίων. Ετσι, όλη η πόλη των Τρικάλων μυρίζει πετρέλαιο λόγω της ανάμειξής του με το νερό στα λεβητοστάσια, ενώ ο Ληθαίος και ο παραπόταμός του, ο Αγιαμονιώτης, φέρουν συνεχώς μεγάλες πετρελαιοκηλίδες.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων είναι αδύνατη η πρόσβαση των κατοίκων από τον ορεινό - ημιορεινό όγκο. Κατά τη διάρκεια διακοπής της τροφοδοσίας ρεύματος, τις βραδινές ώρες, λειτούργησε χειροκίνητα η γεννήτρια. Στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν μόνο τα έκτακτα χειρουργεία.

Δεκάδες χωριά και κωμοπόλεις σε όλο τον νομό, όπως η Φαρκαδόνα, το Κεραμίδι Φαρκαδόνας, τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, τα χωριά Βαλομάνδρι, Παραπόταμος, Λιλή, αλλά και Μουριά και Δροσερό του δήμου Πύλης και άλλα, πλημμύρισαν ολοκληρωτικά και εκκενώθηκαν.

Σε περιπτώσεις όπως τα χωριά Βαλομάνδρι, Παραπόταμος, Λιλή, αλλά και Μουριά και Δροσερό του δήμου Πύλης, ήρθε ειδοποίηση για εκκένωση, όμως δεν υπήρχε κανένα μέτρο από τον κρατικό μηχανισμό και από τον δήμο που είχε αναλάβει την ευθύνη της εκκένωσης, με τους κατοίκους να δρουν κατά βούληση και οι περισσότεροι να περνούν τη νύχτα στα αυτοκίνητα, που τα τοποθέτησαν σε πιο υψηλά σημεία για προστασία και αφού οι δρόμοι διαφυγής είχαν πλέον κλείσει.

Στον δήμο Πύλης τα προβλήματα είναι τεράστια στα ορεινά, χωρίς να υπάρχει πλήρης εικόνα, αφού το ρεύμα είναι κομμένο από την Τετάρτη το βράδυ, οι επικοινωνίες δύσκολες και τα δίκτυα πιάνουν κατά περίσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ