Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα «ορμή» στις εχθροπραξίες με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου των ΗΠΑ

Για κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων «προειδοποιεί» η Ρωσία

Από την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Κίεβο, κατά την οποία ανακοινώθηκαν τα νέα πακέτα στρατιωτικής στήριξης από τις ΗΠΑ

AFP or licensors

Από την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Κίεβο, κατά την οποία ανακοινώθηκαν τα νέα πακέτα στρατιωτικής στήριξης από τις ΗΠΑ
Νέα «ορμή» στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις φιλοδοξούν οι ΗΠΑ να δώσει η νέα μεγάλη στρατιωτική στήριξη προς το Κίεβο, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα καρκινογόνα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, σε μια φάση που εξελίσσεται η ουκρανική αντεπίθεση για ανακατάληψη εδαφών από τις ρωσικές δυνάμεις στα ανατολικά και στα νότια.

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, στο Κίεβο την Τετάρτη και την Πέμπτη σηματοδότησε την «ακλόνητη υποστήριξη» των ΗΠΑ στην Ουκρανία καθώς κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία.

Από το Κίεβο ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε ακόμη ένα στρατιωτικό πακέτο 1 δισ. δολαρίων, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο μέτωπο και επέβλεψε την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια που αξιοποιούν οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τον Φλεβάρη του 2022, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει στρατιωτική βοήθεια αξίας 43 δισ. δολαρίων.

Το νέο πακέτο του 1 δισ. περιλαμβάνει παραδόσεις όπλων από το οπλοστάσιο του Πενταγώνου, μεταξύ των οποίων και οβίδες 120 χιλιοστών με απεμπλουτισμένο ουράνιο για τα αμερικανικά άρματα μάχης «Abrams», που αναμένεται να παραλάβει το Κίεβο μέσα στο φθινόπωρο. Περιλαμβάνονται, επίσης, πυρομαχικά για συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS, βλήματα πυροβολικού, αντιαρματικά συστήματα, εξοπλισμός επικοινωνιών κι άλλα κονδύλια για άρση ναρκοπεδίων, εξουδετέρωση εκρηκτικών και χρηματοδότηση μελλοντικών αγορών στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η Βρετανία έχει ήδη στείλει πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία.

Σχολιάζοντας την απόφαση των ΗΠΑ για την παράδοση τέτοιων πυρομαχικών, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, επανέλαβε τις προειδοποιήσεις της Μόσχας για το ξέσπασμα πυρηνικού πολέμου λόγω της δυτικής «πίεσης».

«Τώρα αυτή η πίεση ισορροπεί επικίνδυνα στο χείλος μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων», εκτίμησε. Εξάλλου, η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία προχωρά βάσει προγράμματος, επισήμανε ο Ριαμπκόφ.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Μπλίνκεν το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ακόμη ένα στρατιωτικό πακέτο 600 εκατ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εξοπλισμό εκκαθάρισης ναρκών. Τα εκτεταμένα ρωσικά ναρκοπέδια αποτελούν βασικό εμπόδιο για να προχωρήσει η αντεπίθεση της Ουκρανίας.

Οι εξοπλισμοί αυτού του πακέτου δεν θα φτάσουν άμεσα στο πεδίο, αφού εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ukraine Security Assistance Initiative», με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση προμηθεύει τον ουκρανικό στρατό μέσω της πολεμικής βιομηχανίας ή εταίρων της και όχι από το απόθεμα του αμερικανικού στρατού.

«Ευθυγράμμιση» ΗΠΑ - Ουκρανίας για αντεπίθεση και εξέλιξη του πολέμου

«Διαβούλευση και ευθυγράμμιση» ήταν, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επικαλείται το CNN, το βασικό θέμα της διήμερης επίσκεψης του Μπλίνκεν στο Κίεβο, όπου είχε διαβουλεύσεις με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, τον ομόλογό του, Ντμ. Κουλέμπα, άλλους αξιωματούχους και εκπροσώπους της «κοινωνίας των πολιτών».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, Ουάσιγκτον και Κίεβο σκοπεύουν να «ευθυγραμμίσουν» τη στάση τους για το μέλλον της σύγκρουσης με τη Ρωσία και για να την παρουσιάσουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στα τέλη του μήνα.

Το περασμένο διάστημα, μέσω αλλεπάλληλων δημοσιευμάτων (σε «Wall Street Journal», «New York Times» κ.α.), αλλά και σε συναντήσεις ανώτατων Ευρωατλαντικών στρατιωτικών στελεχών με την ουκρανική στρατιωτική ηγεσία, εκφράστηκε δυσαρέσκεια για την αργή πρόοδο της αντεπίθεσης, ενώ οι επικεφαλής των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων είχαν κατηγορηθεί ότι παρέβλεψαν τις επιχειρησιακές συστάσεις των υπερατλαντικών συμβούλων τους να επικεντρώσουν μόνο στο νότιο μέτωπο. Κατηγορούνταν ακόμα ότι αντί να «αποδεχθούν» τις τεράστιες απώλειες που καταγράφηκαν από τις πρώτες μέρες της αντεπίθεσης και να συγκεντρώσουν συνδυασμένες δυνάμεις, επέστρεψαν σε έναν «πόλεμο φθοράς» και κινήσεις μικρότερων δυνάμεων.

Ο δε Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, «εκτίμησε» ότι από τον ουκρανικό στρατό έχουν σκοτωθεί 66.000 μέλη αφότου άρχισε η αντεπίθεση, τον Ιούνη. Ανέφερε ακόμη ότι η Ουκρανία έχει χάσει περίπου 7.600 οπλικά συστήματα και πρόσθεσε πως «σε καμιά από τις κατευθύνσεις επίθεσης οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις πέτυχαν τον στόχο τους».

Το Κίεβο, από την άλλη, κάνει λόγο για διάσπαση της πρώτης αμυντικής γραμμής των ρωσικών δυνάμεων στη Ζαπορίζια και χαρακτηρίζει πολλά υποσχόμενη την αντεπίθεσή του.

Συντρίμμια ρωσικού drone έπεσαν στη Ρουμανία

Σε ένα ακόμη περιστατικό που αναδεικνύει τους σοβαρούς κινδύνους επέκτασης του πολέμου σε κράτη του ΝΑΤΟ, τμήματα ρωσικού drone έπεσαν στο έδαφος της Ρουμανίας, μετά από νέα ρωσική επίθεση κοντά στα ρουμανικά σύνορα την περασμένη βδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο Ρουμάνος υπουργός Αμυνας.

Οι ρωσικές επιθέσεις καταγράφηκαν «σε απόσταση 800 μέτρων από τα σύνορά μας, συνεπώς πολύ, πολύ κοντά», επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις.

Η Ρωσία, με χρήση κυρίως του ιρανικής κατασκευής drone «Shahed», πλήττει ουκρανικά λιμάνια επί του Δούναβη, που συνδέονται με τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, ιδιαίτερα από τότε που η Μόσχα αποσύρθηκε από τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας.

Τα ουκρανικά αυτά λιμάνια βρίσκονται ακριβώς στα σύνορα με τη Ρουμανία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Ολη την περασμένη βδομάδα η Μόσχα «σφυροκοπούσε» λιμενικές υποδομές στην περιοχή της Οδησσού, στα λιμάνια του Δούναβη Ισμαήλ, σημαντικό κόμβο εξαγωγής σιτηρών, και Κίλια, το οποίο επικεντρώνεται στη διαμετακόμιση ξηρού φορτίου.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες της Ρουμανίας, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, είπε ότι «δεν έχουμε κάποια πληροφορία που να παραπέμπει σε εσκεμμένη επίθεση της Ρωσίας και αναμένουμε το αποτέλεσμα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη».

«Αυτό που βλέπουμε, φυσικά, είναι πολλές μάχες και αεροπορικές επιθέσεις κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ», τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση, τέτοια περιστατικά δείχνουν τον μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει για επέκταση του πολέμου σε ΝΑΤΟικό έδαφος και μπορούν στο μέλλον να αξιοποιηθούν ανάλογα με τους συνολικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Μόσχα: Απόπειρες δολιοφθοράς σε Κριμαία και αγωγούς φυσικού αερίου

Τις κατηγορίες ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα επιθέσεις με σκοπό να καταστρέψουν αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Τουρκία μέσω Μαύρης Θάλασσας, επανέλαβε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, στο Σότσι την περασμένη Δευτέρα.

«Γίνονται προσπάθειες επίθεσης στους αγωγούς "TurkStream" και "Blue Stream", μέσω των οποίων παραδίδεται αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία», δήλωσε. Ρωσικά πολεμικά πλοία προστατεύουν τους αγωγούς, «αλλά δέχονται συνεχώς επιθέσεις, και από drones τα οποία στέλνονται από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα», επέμεινε.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι ουκρανικές επιθέσεις με drones ήταν ανάμεσα στους λόγους που αποσύρθηκε από τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Οπως αναφέρει, αρχικά στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά προβλεπόταν ότι τα ουκρανικά λιμάνια δεν θα χρησιμοποιούνταν για να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον ρωσικών υποδομών, κάτι που «παραβιάστηκε».

Στο μεταξύ, καθημερινές είναι πλέον οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος με drones και πυροβολικό.

Την Παρασκευή η Ρωσία ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός άνδρα στην Κριμαία, τον οποίο κατηγορεί ότι προετοίμαζε για λογαριασμό της Ουκρανίας μια «τρομοκρατική ενέργεια σε σιδηροδρομική εγκατάσταση» για να «διαταράξει τις στρατιωτικές μεταφορές», ανέφερε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB).

Εκλογές στη Χερσώνα και άλλα κατεχόμενα εδάφη οργανώνει η Ρωσία

Την Παρασκευή ξεκίνησαν εκλογές στη Χερσώνα, στο πλαίσιο των περιφερειακών εκλογών που οργανώνει η Ρωσία για πρώτη φορά στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορόζια και Χερσώνα, μαζί με άλλες ρωσικές περιοχές.

Η περιφέρεια Χερσώνα - και οι υπόλοιπες που ακολουθούν - θα εκλέξει μέλη της τοπικής νομοθετικής συνέλευσης και τοπικούς δημοτικούς συμβούλους σε 14 δήμους, σε περιοχές κοντά στη γραμμή εμπλοκής, επίσης, για πρώτη φορά από την ένταξη της περιοχής στη Ρωσία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας καταδίκασε τις «ψευδοεκλογές» στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, λέγοντας ότι είναι «άνευ σημασίας» και δεν θα έχουν νομική υπόσταση.

Το Κίεβο κάλεσε τους διεθνείς «εταίρους» να καταγγείλουν την ψηφοφορία και να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ τις χαρακτήρισε επίσης «παράνομες».

Παζάρια για επανεκκίνηση της συμφωνίας για τα σιτηρά

Στους όρους της Ρωσίας προκειμένου να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά αναφέρθηκε ο Ερντογάν επιστρέφοντας από το Σότσι στην Τουρκία.

Η Μόσχα, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», διατύπωσε δύο συγκεκριμένα αιτήματα: Επανασύνδεση της ρωσικής αγροτικής τράπεζας στο διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT και ασφάλιση πλοίων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά σιτηρών σε ευρωπαϊκά λιμάνια.

Η Ρωσία «εξάγει 120 - 130 εκατ. τόνους σιτηρών ετησίως», δήλωσε ο Ερντογάν. Μόλις πραγματοποιηθεί η πώληση, πρέπει να λάβει τα χρήματα, αλλά η αφαίρεση των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT (στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών αντιρωσικών κυρώσεων) σημαίνει ότι η μεταφορά χρημάτων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, είπε.

Επιπλέον, τα πλοία που μεταφέρουν τα σιτηρά πρέπει να είναι ασφαλισμένα, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν εμπορεύματα στην Ευρώπη και σε άλλα λιμάνια, αλλά λόγω των υφιστάμενων κυρώσεων, «η ασφαλιστική εταιρεία με έδρα τη Βρετανία δεν ασφαλίζει τα πλοία», πρόσθεσε ο Τούρκος ηγέτης.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ και συνολικά η «Δύση» έχουν εντελώς διαφορετική άποψη για τη Ρωσία, τόσο για το θέμα του SWIFT, όσο και για την ασφάλιση των πλοίων, είπε ο Ερντογάν.

«Στις 28 Αυγούστου, ο γγ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, στην επιστολή που έστειλε, πρότεινε έναν ενδιάμεσο μηχανισμό που θα απέρρεε από τον SWIFT, όχι απευθείας τον SWIFT, όπως ήθελαν οι Ρώσοι. Είπε πως γίνεται επίσης δουλειά για το ζήτημα της ασφάλισης», συνέχισε ο Ερντογάν.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ