Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Ανυπολόγιστη καταστροφή, με εκατοντάδες οικογένειες να μην έχουν αύριο

Για μία ακόμα φορά αναδείχθηκε η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων

Εικόνες καταστροφής και ανυπολόγιστες ζημιές άφησε στο πέρασμά της από την Ανατολική Στερεά και Εύβοια η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας της ανυπαρξίας αντιπλημμυρικής προστασίας, με εγκληματικές τις ευθύνες κυβέρνησης, περιφερειακής και τοπικής διοίκησης.

Ενας νεκρός κτηνοτρόφος στην περιοχή του Δομοκού, πλήθος πλημμυρισμένων σπιτιών με δεκάδες οικογένειες να μένουν στον δρόμο, μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο και σε υποδομές, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών σκεπασμένα από νερό και φερτές ύλες, μελίσσια και ζώα πνιγμένα, κατεστραμμένες αγροτικές εγκαταστάσεις, μηχανήματα και εξοπλισμός, είναι μια πρώτη αποτίμηση της δραματικής κατάστασης σε Φθιώτιδα και βόρεια Εύβοια.

Μια ολοκληρωτική καταστροφή που αφήνει εκατοντάδες οικογένειες, βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφους και επαγγελματίες χωρίς σπίτι, χωρίς δουλειά και εισόδημα, πραγματικά χωρίς αύριο.

Συνοικίες της Λαμίας και ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρύση, στις εργατικές κατοικίες της Νέας Μαγνησίας, στους Ευρυτάνες και αλλού, μοιάζουν με βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς μεγάλοι όγκοι νερού και φερτών υλών που κατέβηκαν από το βουνό, χωρίς το ανεπαρκές και σε ορισμένες περιπτώσεις ανύπαρκτο δίκτυο ομβρίων υδάτων να μπορεί να τους απορροφήσει, ξεχύθηκαν στους δρόμους, βυθίζοντας κόπους και θυσίες μιας ζωής μέσα στις λάσπες. Οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις είναι ανυπολόγιστες, αυτοκίνητα διαλύθηκαν, με τους ιδιοκτήτες να προσπαθούν ολομόναχοι να απομακρύνουν το νερό, τις λάσπες και φερτά υλικά, και να σώσουν ό,τι μπορούν από το νοικοκυριό και το βιος τους.

Χωρίς τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα

Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού
Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού
Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή και στα χωριά του Νέου Μοναστηρίου Δομοκού. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών πνιγμένα στη λάσπη, που εκτός από τη φετινή παραγωγή, που χάθηκε, δύσκολα θα καλλιεργηθούν τα επόμενα χρόνια. Διαλυμένες εγκαταστάσεις και εξοπλισμός, δεκάδες υπόγεια, σπίτια, εγκαταστάσεις, ποιμνιοστάσια γεμάτα λάσπη και νερό.

Ζώα και μελίσσια πνιγμένα, ρημαγμένες αποθήκες με προϊόντα και ζωοτροφές, οδικό δίκτυο διαλυμένο, υποδομές κατεστραμμένες. Τις ζημιές από την κακοκαιρία και την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας μετρούν και οι κάτοικοι της δυτικής Φθιώτιδας, αλλά και στην περιοχή της Ελάτειας Λοκρίδας.

Οι εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης για την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας στην πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια αναδείχθηκαν για μία ακόμα φορά με τον χειρότερο τρόπο.

Στα χωριά του παραλιακού μετώπου στο Αιγαίο, όπως η Αγία Αννα, το Πήλι και η Βλαχιά, αλλά και σε καμποχώρια όπως το Μετόχι Μαντουδίου, πλημμύρισαν σπίτια, σημειώθηκαν ζημιές στο οδικό δίκτυο και σε υποδομές, πνίγηκαν μελίσσια, βάρκες βούλιαξαν στο λιμάνι του Κυμασίου. Την ίδια στιγμή, μόλις 10 λεπτά έντονης βροχής ήταν αρκετά για να πλημμυρίσει το χωριό Ροβιές στη βόρεια Εύβοια, διαλύοντας για μία ακόμα φορά την κάλπικη εικόνα που καλλιεργούν κυβέρνηση, περιφερειακή και τοπική διοίκηση μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και στην κοινότητα Μετοχίου, σε κοινή δήλωσή τους, καταγγέλλουν ότι απαραίτητο αντιπλημμυρικό έργο για το Μετόχι ξεκίνησε χωρίς μελέτη και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα χρειάστηκε η παρέμβαση κατοίκων του χωριού, το απόγευμα της Τρίτης, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πλημμυρίσει ολόκληρο το χωριό.

Επίσης, κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι αντίστοιχο πρόβλημα δημιουργήθηκε και στο Πήλι, εξαιτίας μικρής γέφυρας που κατασκευάστηκε και παραδόθηκε στις αρχές του καλοκαιριού, και η οποία επίσης αποτελούσε αναγκαίο έργο.

Στο πλευρό των πληγέντων ΚΚΕ και «Λαϊκή Συσπείρωση»

Στις περιοχές της Φθιώτιδας και της βόρειας Εύβοιας που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στελέχη, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και οι εκλεγμένοι και υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στα χωριά της βόρειας Εύβοιας βρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, ενώ στις πληγείσες περιοχές της Λαμίας και του Δομοκού βρέθηκε αυτές τις μέρες ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στον Δομοκό βρέθηκε την Παρασκευή και ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.

Καθ' όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, τα στελέχη του ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πραγματοποίησαν συνεχείς παρεμβάσεις προς την Περιφέρεια και τους δήμους, για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού των πλημμυρισμένων περιοχών.

Την ίδια στιγμή, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και οι εκλεγμένοι και υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», έδωσαν τη μάχη μαζί με τους κατοίκους για να αποτρέψουν να μπουν τα νερά στα χωριά και στα σπίτια. Στην πρώτη γραμμή, όπως και στις φωτιές τον Αύγουστο του 2021, βρέθηκαν οι κομμουνιστές στη βόρεια Εύβοια, παρεμβαίνοντας μάλιστα μαζί με κατοίκους, όπως συνέβη στο Μετόχι, σώζοντας αρκετά σπίτια του χωριού, ενώ στη Λαμία μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στάθηκαν στο πλευρό των πληγέντων, βοηθώντας στην απομάκρυνση των φερτών υλών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βομβαρδισμένο τοπίο, διαλυμένες υποδομές(2023-09-29 00:00:00.0)
Αμορφη μάζα πολλά χωριά, τρεις μέρες μετά την καταστροφή(2020-08-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ