Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ - ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Βομβαρδισμένο τοπίο, διαλυμένες υποδομές

Στο χωριό Γούβες όπου περνάει ο κεντρικός άξονας Χαλκίδας - Ιστιαίας
Στο χωριό Γούβες όπου περνάει ο κεντρικός άξονας Χαλκίδας - Ιστιαίας
Τις πληγές τους από την κακοκαιρία και τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμων μετρούν οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας και αρκετών ακόμη περιοχών της Ανατ. Στερεάς.

Ανυπολόγιστος ακόμη ο αριθμός πλημμυρισμένων σπιτιών και νοικοκυριών, πνιγμένων στη λάσπη, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών βρίσκονται κάτω από το νερό και τα φερτά υλικά, δρόμοι και γεφύρια διαλυμένα, χωριά αποκλεισμένα και χωρίς ηλεκτροδότηση, κόποι μιας ζωής χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Στη Βόρεια Εύβοια, τα κυβερνητικά παραμύθια και τα σχέδια - κοροϊδία της κυβερνητικής επιτροπής Μπένου για αποκατάσταση των καμένων περιοχών, που Περιφέρεια και δήμοι αγκάλιασαν και πρωτοστάτησαν για την υλοποίησή τους, πνίγηκαν στη λάσπη και κατέληξαν στη θάλασσα.

Η Βόρεια Εύβοια ουσιαστικά για δύο μέρες ήταν αποκλεισμένη, καθώς η σύνδεση με τη Χαλκίδα είχε διακοπεί ή γινόταν με μεγάλη δυσκολία. Θαμμένο στις λάσπες παραμένει το χωριό Μετόχι στον δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας στη Βόρεια Εύβοια. Η έντονη βροχόπτωση που εκδηλώθηκε στην περιοχή χτες τα ξημερώματα ήταν το τελειωτικό χτύπημα για το χωριό που κυριολεκτικά έχει θαφτεί κάτω από μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών.

Το «αντιπλημμυρικό» έργο που με ευθύνη Περιφέρειας και δήμου έχει εγκαταλειφθεί εδώ και αρκετούς μήνες αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες που δεκάδες σπίτια του χωριού πλημμύρισαν για τρίτη φορά μέσα σε λίγες μέρες, που το οδικό δίκτυο καταστράφηκε, που οι κάτοικοι ζουν μέσα στην απόγνωση και ολομόναχοι παλεύουν με τα ορμητικά νερά και τις λάσπες για να σώσουν τα σπίτια τους.

Το ίδιο και στο Μαντούδι και τα γύρω χωριά, όπου τα ποτάμια Νηρέας και Κηρέας πλημμύρισαν και έπνιξαν την περιοχή, κόβοντας την Εύβοια στα δύο. Μεγάλες ζημιές υπέστησαν σπίτια στους παραλιακούς οικισμούς Κρύα Βρύση και Κυμάσι, όπου χρειάστηκε να γίνει απεγκλωβισμός ανθρώπων. Τις πληγές τους μετρούν και οι κάτοικοι των Ροβιών, όπου δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν την Τετάρτη, ενώ απορρίμματα ξεχύθηκαν σε ολόκληρο το χωριό.

Μετά τις φωτιές οι κάτοικοι πνίγηκαν στις λάσπες

Eurokinissi

Μετά τις φωτιές οι κάτοικοι πνίγηκαν στις λάσπες
Πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και καταστήματα στην πόλη και τα περίχωρα της Ιστιαίας όταν φούσκωσε το ποτάμι που διασχίζει την περιοχή. Το Πευκί και άλλα χωριά, όπως το Ασμήνιο, οι Γούβες, το Αρτεμίσιο, έχουν θαφτεί σε τόνους λάσπης και φερτών υλικών ενώ χρειάστηκε να γίνουν και απεγκλωβισμοί ανθρώπων.

Ολόκληρη η περιοχή από το Πευκί έως την Αιδηψό είναι αποκομμένη οδικώς από την υπόλοιπη Εύβοια καθώς ο δρόμος προς Πευκί έκλεισε, το τμήμα Βουτά - Ροβιών είναι κλειστό, το τμήμα Ροβιών - Αιδηψού επίσης στο ύψος των Ηλίων. Η υπόλοιπη Βόρεια Εύβοια είναι επίσης αποκομμένη προς Χαλκίδα στο Προκόπι.

Στο πλευρό του λαού της Βόρειας Εύβοιας στέκονται από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση», απαιτώντας μέτρα για την προστασία της περιοχής, παλεύοντας μαζί με τους κατοίκους να σώσουν τα χωριά.

Στις πληγείσες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας βρέθηκε την Τετάρτη κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, διαπιστώνοντας από κοντά τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμων που έχουν αφήσει την περιοχή αθωράκιστη.

Προβλήματα και στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα

Αντιμέτωποι με τις συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής, που αντιμετωπίζει ως κόστος τις ανάγκες και την προστασία του λαού, συνεχίζουν να βρίσκονται οι κάτοικοι σε αρκετές περιοχές ακόμη της Ανατολικής Στερεάς.

Διαλυμένες υποδομές στο Μαντούδι
Διαλυμένες υποδομές στο Μαντούδι
Η περιοχή του Νέου Μοναστηρίου Δομοκού, που είχε χτυπηθεί και από την κακοκαιρία «Daniel», καθώς ρέματα και χείμαρροι που διασχίζουν την περιοχή είχαν να καθαριστούν για δεκαετίες, πνίγηκε ξανά. Χωριά όπως η Σοφιάδα και τα Πετρίλια πλημμύρισαν, το οδικό δίκτυο υπέστη μεγάλες ζημιές.

Στην περιοχή της Λαμίας οι κάτοικοι στα χωριά του κάμπου του Σπερχειού ζουν με την αγωνία μη φουσκώσει το ποτάμι. Οι κάτοικοι στο χωριό Κόμμα Λαμίας πέρασαν τη νύχτα ξύπνιοι και έτοιμοι να φύγουν από τα σπίτια τους, δρόμοι που συνδέουν χωριά της περιοχής έκλεισαν από το νερό και τις φερτές ύλες.

Στη Βοιωτία η Παραλία Διστόμου πνίγηκε στη λάσπη και τις φερτές ύλες και σπίτια πλημμύρισαν. Ζημιές έχουν προκληθεί στο Δίστομο και το Στείρι, όπου οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τον Αύγουστο στην περιοχή είχαν καεί χιλιάδες στρέμματα δάσους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ