Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Εγκρίθηκε αποστολή πυραύλων στην Ουκρανία εν μέσω αντιθέσεων

Τη δωρεά πυραύλων S-300 στην Ουκρανία ενέκρινε η Bουλή της Βουλγαρίας, μετά από τρίωρη συζήτηση και ψηφοφορία που έγινε κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα το αποτέλεσμά της, εν μέσω διαφωνιών που έφεραν ξανά στο προσκήνιο ενδοαστικές αντιθέσεις για τους όρους της εμπλοκής της Σόφιας στην αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία.

Με την κυβέρνηση συνασπισμού της Βουλγαρίας να αναλαμβάνει ενεργότερο ρόλο στη σύγκρουση στην Ουκρανία, την πρόταση για τους S-300 κατέθεσαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του κεντροδεξιού GERB, της συμμαχίας «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» - Δημοκρατική Βουλγαρία και του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, που αθροιστικά συγκεντρώνουν 168 από τις 240 έδρες του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ βουλγαρικών ΜΜΕ (π.χ. «Sofia Globe») «χωρίς επίσημη ενημέρωση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, οι δημοσιογράφοι έμαθαν από τον βουλευτή του "Κινήματος" Ντελιάν Πεεφσκι ότι η πρόταση εγκρίθηκε, με το φιλορωσικό κόμμα "Vuzrazhdane" να δηλώνει αντίθετο και το Βουλγάρικο Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) να εγκαταλείπει την αίθουσα στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης». Το BSP είχε καταγγείλει το νομοσχέδιο από πριν ως «εθνική προδοσία».

Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Ράντεφ, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τη Βουλή ότι συμπεριφέρονται ως «δωρητές σε ξένους στρατούς», θέτοντας σε κίνδυνο την ισχύ των βουλγάρικων Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, Χρ. Γκάντεφ, υποστήριξε ότι «πρόκειται για ελαττωματικούς πυραύλους εδάφους - αέρος S-300 που η Βουλγαρία δεν μπορεί να τους επισκευάσει, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον ουκρανικό στρατό». Σύμφωνα με ειδικούς, η Ουκρανία θα μπορεί να επιδιορθώσει τους πυραύλους ή να πάρει ανταλλακτικά από αυτούς.

Συνάντηση Μελόνι - Ράμα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, κι ενώ κρίσιμο πεδίο για τον ανταγωνισμό ΝΑΤΟ - ΕΕ με Ρωσία και Κίνα είναι η περιβόητη «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι υποδέχτηκε προχτές στη Ρώμη τον Αλβανό ομόλογό της E. Ράμα.

Σε επίσημη ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης υπογραμμίζεται ότι «στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς υποθέσεις και διαπιστώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων της Ρώμης με τα Τίρανα, σε οικονομικό, πολιτικό, εμπορικό και πολιτιστικό επίπεδο».

Aκόμα, ότι «η πρωθυπουργός Μελόνι επιβεβαίωσε τη συνεχή, πλήρη στήριξη της ιταλικής κυβέρνησης στην πορεία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας, η οποία έτυχε απόλυτης αναγνώρισης και εκτίμησης από μέρους του Ράμα». Επιπλέον, «διαπίστωσαν από κοινού τη σημασία τού να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ευνοηθεί η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων».

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Τουρκία διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο και στην Ενέργεια. Τις προηγούμενες μέρες ο τουρκικός κρατικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύων φυσικού αερίου (BOTAS) υπέγραψε συμφωνίες για την προμήθεια φυσικού αερίου στη ρουμανική OMW Petrom και στη Μολδαβία. Είχαν προηγηθεί φέτος αντίστοιχες συμφωνίες για προμήθεια φυσικού αερίου με Βουλγαρία και Ουγγαρία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα πρόθυρα παραπέρα κλιμάκωσης έναν χρόνο μετά την εισβολή (2023-02-25 00:00:00.0)
Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται πάλι η Βουλγαρία (2022-07-30 00:00:00.0)
Αναταράξεις λόγω διαφωνιών για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία (2022-04-22 00:00:00.0)
Πού το πάνε; (2022-03-29 00:00:00.0)
Προς κυβερνητικό συνασπισμό υπό το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (2021-11-17 00:00:00.0)
Εναέριο έπος (1999-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ