Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Είναι γραφτό η πιο μαύρη νύχτα να φέρει το φως...

Την Παρασκευή μίλησε ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Πλήθος λαού και νεολαίας αγκάλιασε τις εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ στην Καλαμάτα, όπου την Παρασκευή μίλησε ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση του λαού της Καλαμάτας στο κάλεσμα των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με παράσταση κουκλοθέατρου για τις μικρές ηλικίες, ακολούθησε συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα «Εν ψυχρώ», ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Οικονομάκος, υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Θοδωρής Κωτσαντής, ο οποίος μεταξύ άλλων στην ομιλία του τόνισε:

«Συνεπείς με το καθιερωμένο, αγωνιστικό μας ραντεβού συναντιόμαστε για ακόμη μία χρονιά στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή". Ενα Φεστιβάλ που είναι μόλις μία στάση μακριά από το να γράψει 50 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας, που κρατάει τη σπίθα του αγώνα ζωντανή, με τη βαθιά πεποίθηση ότι η σπίθα αυτή τελικά θα φουντώσει και θα γίνει φλόγα!

Αυτήν τη λάμψη την έχουμε σήμερα περισσότερο ανάγκη από ποτέ! Οσο το σύστημα απλώνει τα σκοτάδια του, όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και βιώνουν με σκληρό τρόπο τα αδιέξοδά του, αναζητούν την ελπίδα, προβληματίζονται, ψάχνουν απαντήσεις (...)


Αυτό το "να πάμε αλλιώς", που αρχίζει να βγαίνει σαν φυσική αντίδραση από το στόμα χιλιάδων νέων ανθρώπων, δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, αλλά έχει μετατραπεί σε αναγκαιότητα για την υπεράσπιση της ζωής μας.

Ειδικά μετά από ακόμα ένα θλιβερό καλοκαίρι ολέθριων πυρκαγιών, που συμπληρώθηκε από τις καταστροφικές πλημμύρες και τις εικόνες χάους στη Θεσσαλία, ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό το αίσθημα ανασφάλειας που νιώθει ο λαός μας.

Απολύτως δικαιολογημένα, αφού αυτή η επαναλαμβανόμενη καταστροφή που έρχεται σαν αναμενόμενο κακό και συμβαίνει ξανά και ξανά ακολουθώντας ένα επικίνδυνο μοτίβο καταστροφής και απειλής της ανθρώπινης ζωής, αποδεικνύει ότι ο λαός είναι μόνος και απροστάτευτος (...)

Ελάχιστος καιρός έχει περάσει από ακόμα ένα αποτρόπαιο έγκλημα του συστήματος που μας συγκλόνισε σε όλη τη χώρα.

Τον περασμένο Ιούνη, λίγα χιλιόμετρα από εδώ, το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου άφησε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς, πνιγμένους μετανάστες.

Είναι ο μακρύς, μαύρος κατάλογος των προσφύγων και μεταναστών, που χάνουν τη ζωή τους στο ταξίδι του ξεριζωμού τους, αναγκασμένοι να πάρουν τις πιο επικίνδυνες διαδρομές για να αποφύγουν την καταστολή και τον εγκλωβισμό που επιβάλλει η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Ετσι, πέφτουν στα νύχια διαφόρων κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται την απελπισία τους, τους σπρώχνουν στους διακινητές που τους οδηγούν στον θάνατο (...)

Να δεχθεί ένα καινούριο χτύπημα ο αρνητικός συσχετισμός

Βλέπουμε γύρω μας ένα τεράστιο χάσμα που συνεχώς διευρύνεται ανάμεσα σε όσους με τα χέρια και το μυαλό τους παράγουν τα πάντα και σε αυτούς που κοινωνικά παρασιτούν και καρπώνονται αυτόν τον πλούτο, τους καπιταλιστές.

Στη Μεσσηνία των χλιδάτων ξενοδοχείων με τις χιλιάδες κλίνες για τουρίστες υπάρχουν μόλις 200 κλίνες στις φοιτητικές εστίες και τα ενοίκια τραβάνε την ανηφόρα για τους 3.000 φοιτητές της πόλης που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Πρόσφατα στην Ελλάδα, της ανάκαμψης, των ρεκόρ κερδοφορίας των εφοπλιστών, των ενεργειακών ομίλων, ανακοινώθηκε πως 700.000 εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 713 ευρώ μεικτά!

Αλλά δεν τους αρκεί αυτό. Στο στόχαστρο έχουν βάλει εδώ και χρόνια τον εργάσιμο χρόνο, θέλοντας να τον κάνουν "λάστιχο", κάνοντας ταυτόχρονα σμπαράλια όλη τη ζωή του εργαζόμενου.

Δείτε τι ετοιμάζονται να ψηφίσουν με το νομοσχέδιο του Γεωργιάδη. Μας δίνουν, λένε, το "δικαίωμα", μόλις τελειώνουμε το 8ωρο - ή το 10ωρο με βάση τον νόμο Χατζηδάκη - στον έναν εργοδότη, να πηγαίνουμε να δουλεύουμε και σε άλλον! Το δικαίωμα να ζούμε αξιοπρεπώς με τον μισθό από τη μία δουλειά μας δεν μας το δίνουν όμως...

Το ΚΚΕ καλεί σε ξεσηκωμό και μεγάλο αγώνα για να μην κατατεθεί, να παρθεί πίσω, να μείνει στα χαρτιά αυτό το έκτρωμα (...)

Μπροστά μας έχουμε μια ακόμα σημαντική πολιτική μάχη, αυτή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στις 8 Οκτώβρη.

Αυτήν τη μάχη το Κόμμα μας τη δίνει και πάλι με στόχο να δυναμώσει η 100% λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, των άλλων κομμάτων του συστήματος, που υλοποιείται και από τον βραχίονα του αστικού κράτους που λέγεται Τοπική Διοίκηση.

Να δεχθεί ένα καινούριο χτύπημα ο αρνητικός συσχετισμός, να χάσουν δύναμη οι υποψήφιοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, που σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζονται, συμμετέχουν στα ίδια ψηφοδέλτια (...)

Είναι γραφτό η πιο μαύρη νύχτα να φέρει το φως... Αλλωστε, ο λαός μας βρέθηκε πολλές φορές στην ιστορία του αντιμέτωπος με τις πιο σκοτεινές νύχτες. Κι όμως, τότε ήταν που σε πείσμα των καιρών έγραψε λαμπρές σελίδες αγώνων, γεμάτες αυταπάρνηση, θέληση και ηρωισμό που ενέπνευσαν και γαλούχησαν γενιές και γενιές.

Κι αν σήμερα φαίνονται οι μέρες να σκοτεινιάζουν επικίνδυνα και ο κλοιός να σφίγγει γύρω από την εργατική τάξη, τώρα είναι που ο λαός μας πρέπει και μπορεί σε αυτά τα βήματα να βαδίσει και να γράψει ξανά ιστορία. Γιατί είναι καθαρό ότι το σκοτάδι δεν φεύγει μόνο του αν δεν φωτίσεις το μέλλον. Και φωτεινό μέλλον δεν μπορεί να υπάρξει για τους εργαζόμενους, τη νέα γενιά, μέσα στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας.

Οι φωτεινές μέρες του μέλλοντος είναι λουσμένες με τον αγώνα για κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς και το σπάσιμο των δεσμών της εκμετάλλευσης. Με το ΚΚΕ, λοιπόν, για τον σοσιαλισμό, για να "γενούνε τα σκοτάδια λάμψη"!».

Στο τέλος της ομιλίας παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους της Μεσσηνίας καθώς και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Νίκος Κουτουμάνος.

Ακολούθησε μεγάλη συναυλία με τον Γιάννη Κότσιρα, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι τιμή μου που παίζω στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ».

Η βραδιά έκλεισε με λαϊκό γλέντι.

Οι εκδηλώσεις στην Καλαμάτα συνεχίστηκαν και το Σάββατο με τοπικά μαθητικά συγκροτήματα, μεγάλη συναυλία του «Εισβολέα» με full band και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τους «Ασσόδυο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ