Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Εβαλε πλαφόν 2,5 ευρώ την εξάδα το νερό!

ΚΚΕ: Αντί για δωρεάν νερό στους πληγέντες, η κυβέρνηση νομιμοποιεί τον «μαυραγοριτισμό»

«Μαυραγοριτισμός» με κρατική σφραγίδα από χθες στο νερό στη Θεσσαλία, με το υπουργείο Ανάπτυξης να ανακοινώνει πλαφόν 2,5 ευρώ στην εξάδα του 1,5 λίτρου.

Σε σχόλιό του για τον καθορισμό πλαφόν στην τιμή του νερού στις πληγείσες περιοχές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Τη στιγμή που οι ανάγκες των πληγέντων σε εμφιαλωμένο καθαρό νερό είναι τεράστιες, ακόμα και για την προσωπική τους υγιεινή, η κυβέρνηση, αντί να τους το εξασφαλίσει δωρεάν, νομιμοποιεί ουσιαστικά τον "μαυραγοριτισμό" με κρατική σφραγίδα, καθορίζοντας πλαφόν στα 2,5 ευρώ ανά εξάδα.

Με αυτές τις τιμές μια οικογένεια καλείται να επωμιστεί ένα πολύ μεγάλο κόστος σε καθημερινή βάση και μάλιστα τη στιγμή που όλοι οι επιστήμονες τονίζουν την πρωταρχική σημασία της πρόσβασης σε καθαρό νερό, για την αποφυγή διάδοσης ασθενειών στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί».

Τη δωρεάν παροχή πόσιμου νερού από την ΕΥΔΑΠ στους πληγέντες ζητά η ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της ΕΣΚ καλούν τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ «να ναυλώσει άμεσα τουλάχιστον 15 υδροφόρες και να αποστείλει πόσιμο νερό που θα το προσφέρει δωρεάν στους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές». Εναλλακτικά ή και επικουρικά, στα σημεία όπου δεν υπάρχει πρόσβαση οδικώς προτείνουν «να σταλεί πλοίο στον Βόλο με την ανάλογη ποσότητα νερού», μια πρακτική που όπως υπενθυμίζουν ακολουθούσε για δεκαετίες η ΕΥΔΑΠ στην Αίγινα.

«Προετοιμασία εδάφους» για τεράστιες ανατιμήσεις σε λαχανικά και κρέας

«Ευκαιρίες» πάνω στα συντρίμμια και την τεράστια καταστροφή σε αγροτική παραγωγή και εκτροφές βρίσκουν και διάφοροι άλλοι, με τις τιμές στη Λάρισα χτες να απογειώνονται στο 1 ευρώ το αγγούρι από 30 λεπτά, την ντομάτα να έχει φτάσει από τα 1,20 ευρώ το κιλό στα 3 ευρώ, το μαρούλι στα 5 ευρώ από 1 ευρώ και το λάχανο στα 2,5 ευρώ το κιλό.

Την ίδια ώρα, «προετοιμασία εδάφους» γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο και για νέες τεράστιες ανατιμήσεις σε λαχανικά και κρέας, δεδομένης και της σημασίας του κάμπου για την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία, σε είδη όπως γάλα, κρέας, σιτηρά, όσπρια, μήλα, λαχανικά και ζωοτροφές.

Υπολογίζεται ότι πριν την καταστροφή, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - που είχε το 14% των γεωργικών εκτάσεων της Ελλάδας, συμβάλλοντας στο ΑΕΠ κατά 5% - παράγονταν το 71% του χοιρινού κρέατος, το 54% του αχλαδιού, το 52% της βιομηχανικής ντομάτας και των αμυγδάλων, το 43% των μήλων, το 35% του πρόβειου κρέατος, το 33% των οσπρίων κ.ο.κ.

«Η εκτίναξη των τιμών τροφίμων, λαχανικών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, εξαιτίας των εγκληματικών ελλείψεων σε υποδομές και προστασία από τις πλημμύρες, που συρρικνώνει και άλλο το ήδη πενιχρό εισόδημα της λαϊκής οικογένειας, καθιστά αναγκαία την παρέμβαση κυβέρνησης και κράτους ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη προμήθεια όλων αυτών των προϊόντων στη λαϊκή οικογένεια σε επαρκείς και αναγκαίες ποσότητες αλλά και σε προσιτές τιμές, να αντιμετωπιστούν άμεσα φαινόμενα μαυραγοριτισμού», σημειώνει η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ για την εκτίναξη των τιμών στα τρόφιμα.

Καλεί την κυβέρνηση «τώρα να υλοποιήσει μέτρα που θα ανακουφίσουν το λαό όπως, η κατάργηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης, καύσιμα, Ενέργεια, ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Μπροστά στα εκρηκτικά προβλήματα επιβίωσης και στην πολλαπλή κοροϊδία που βιώνει ο λαός της περιοχής χρειάζεται να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας και η αλληλεγγύη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ