Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Αγώνας επιβίωσης και ελπίδα η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση

Αγώνα επιβίωσης με τις ανυπολόγιστες ζημιές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία δίνουν οι κάτοικοι, βιοπαλαιστές, αγρότες, κτηνοτρόφοι και επαγγελματίες στις συνοικίες της Λαμίας, στα χωριά του Δομοκού, στην Ελάτεια Λοκρίδας, στη Δυτική Φθιώτιδα αλλά και στην πολύπαθη Βόρεια Εύβοια.

Ολομόναχοι, δίνουν τη μάχη με τόνους λάσπης και φερτών υλικών που έχουν γεμίσει τα σπίτια και τα καταστήματά τους, διαλύοντας μέσα σε λίγη ώρα τους κόπους μιας ζωής. Με απόγνωση κοιτούν τις καλλιέργειες και τα χωράφια τους που καταστράφηκαν, τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό που έγιναν άμορφη μάζα, τα μαντριά που παρασύρθηκαν στα ορμητικά νερά πνίγοντας τα ζώα τους. Οργισμένοι φωνάζουν για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, για τα ακαθάριστα και τυφλά ρέματα, για τα μεγάλα οδικά και σιδηροδρομικά έργα που κατασκευάστηκαν χωρίς ολοκληρωμένη μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας των γύρω περιοχών.

Σε κάθε περιοχή που πλημμύρισε, είναι εμφανείς οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών. Στις συνοικίες της Λαμίας πλημμύρισαν ρέματα που είχαν χρόνια να καθαριστούν, που συγκεντρώνονταν και διοχετεύονταν σε ακατάλληλα δίκτυα ομβρίων και σε πολλές περιπτώσεις κατέληγαν «τυφλά» μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού, όπως καταγγέλλουν οι αγρότες της περιοχής, ο χείμαρρος της Κακάρας είχε δεκαετίες να καθαριστεί, αποτέλεσμα να πνιγούν χωριά και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών.

Στην πολύπαθη Βόρεια Εύβοια, σε κάθε βροχόπτωση τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι καταστροφές διαλύουν το αφήγημα της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των δήμων περί «ανασυγκρότησης» και στήριξης της περιοχής μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Στις Ροβιές, τα πολυδιαφημισμένα φράγματα «βαρέος τύπου» παρασύρθηκαν σαν χάρτινος πύργος, καθώς στην κατασκευή τους φαίνεται ότι δεν χρησιμοποιήθηκε η ποσότητα σιδήρου που απαιτούνταν, ενώ στο Μετόχι ημιτελές αντιπλημμυρικό έργο έπνιξε το χωριό.

Αποκούμπι και ελπίδα η αλληλεγγύη

Στο πλευρό των κατοίκων και καταστηματαρχών των συνοικιών της Λαμίας που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία βρίσκονται από την πρώτη στιγμή το Εργατικό Κέντρο Λαμίας και τα σωματεία της περιοχής, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Φθιώτιδας και η Ομοσπονδία τους, οι Επιτροπές Αγώνα πλημμυροπαθών από το Κόμμα και το Λιανοκλάδι Λαμίας, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους αλλά και παράλληλα βάζοντας τις βάσεις για την οργάνωση του αγώνα και της διεκδίκησης.

Δίπλα τους και οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Φθιώτιδα, οι εκλεγμένοι και υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ασκώντας κάθε πίεση για την άμεση λήψη μέτρων που αφορούν τη στέγαση όσων έχασαν τα σπίτια τους, τη σίτιση και την καταγραφή των ζημιών, αλλά και βοηθώντας στον καθαρισμό σπιτιών από τις λάσπες και τις φερτές ύλες.

Τη χτεσινή μέρα, συνεχίζοντας τις περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ και υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις πληγείσες περιοχές, στη Βόρεια Εύβοια βρέθηκε ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, διαπιστώνοντας από κοντά τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία αλλά και τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμων που έχουν αφήσει απροστάτευτο τον λαό της περιοχής.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ καλεί τον λαό να δώσει διέξοδο στην οργή και την αγανάκτησή του με την οργάνωση της πάλης μέσα από τα εργατικά σωματεία και τους άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ