Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΠΑΤΡΑ
Με πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα ξεκινά αύριο στο Νότιο Πάρκο

Απ' άκρη σ' άκρη της Αχαΐας φτάνει το κάλεσμα για το μεγάλο Φεστιβάλ της Πάτρας, που ξεκινάει αύριο Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη στο Νότιο Πάρκο. Την Κυριακή στις 21.30 θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Πάτρα:

  • Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη:

Κεντρική σκηνή: 22.00 - Αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι. Επιμέλεια: Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Τραγουδούν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Τριανταφυλλίδης. 24.00 - Λαϊκό γλέντι με τους «ΓΚΙΝΤΙΚΙ».

Νεανική σκηνή: 21.00 - Εκδήλωση / συζήτηση με θέμα «50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου - Η ίδρυση και η δράση της ΚΝΕ». Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. 22.00 - hip hop συναυλία με τους «Ζωγράφο» και Raibo. 23.00 - Συναυλία με φοιτητικό συγκρότημα.

  • Σάββατο 16 Σεπτέμβρη:

Κεντρική σκηνή: 20.30 - Χορευτικά και άλλα δρώμενα από το Χορευτικό Τμήμα του δήμου Πατρέων και Πολιτιστικούς Συλλόγους. 22.00 - Αφιέρωμα «Ο Μίκης Θεοδωράκης των ποιητών». Τραγουδά η Μπέττυ Χαρλαύτη. 23.30 - Λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα «Λαϊκά Χρώματα», με τους Ανδρέα Σταματόπουλο (ακορντεόν και τραγούδι), Γιώργο Δρίτσα (μπουζούκι), Δημήτρη Αθανασιάδη (κιθάρα), Δώρα Bέτσου (τραγούδι) και Παναγιώτη Τσαβατόπουλο (μπουζούκι και τραγούδι).


Νεανική σκηνή: 21.00 - Εκδήλωση / συζήτηση με θέμα «Η πάλη της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις». Θα μιλήσουν: Θανάσης Μελάς, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, Νίκος Κουφαλάκος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Γεωργία Ροδοπούλου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών. 22.00 - Συναυλία με «Εισβολέα full band». 24.00 - Λαϊκό γλέντι με τους «Φιλεντέμ».

  • Κυριακή 17 Σεπτέμβρη:

Κεντρική σκηνή: 20.30 - Μουσικό αφιέρωμα «Το Rock της αμφισβήτησης» από το συγκρότημα της ΚΝΕ. 21.30 - Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Κωτσαντή. 22.30 - Συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα.

Ενα δυνατό «όχι» σε όλα τα ναρκωτικά!

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, σχετικά με τις θέσεις της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Για το θέμα, τις θέσεις της Οργάνωσης, ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον Νίκο Κουφαλάκο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του Μαθητικού Τομέα, και την Γεωργία Ροδοπούλου, γιατρό, γενική γραμματέα του παραρτήματος του ΕΣΥΝ Πάτρας, και οι δύο από τους βασικούς ομιλητές της εκδήλωσης.

Στο θέμα, με βάση και την εικόνα που έχει το ΕΣΥΝ για την Πάτρα, αναφέρθηκε η Γ. Ροδοπούλου σημειώνοντας:

«Το πρόβλημα γενικά επιδεινώνεται. Την τελευταία 10ετία η χρήση ουσιών έχει αυξηθεί κατά 25%. Παράλληλα, αναδύονται δυναμικά νέες εξαρτήσεις από άλλες πηγές, όπως το διαδίκτυο, τα τυχερά παιχνίδια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ αυξάνεται και η εξάρτηση από το αλκοόλ, από άλλα νόμιμα συνταγογραφούμενα ναρκωτικά.

Τα ναρκωτικά που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια, ιδίως τα συνθετικά, έχουν υψηλότερη συγκέντρωση ψυχοδραστικής ουσίας, είναι περισσότερο τοξικά. Το γεγονός αυτό, μαζί με την πολλαπλή χρήση ουσιών, έχει προκαλέσει αύξηση των θανάτων στους εξαρτημένους.

Από το 2012 έως το 2021 παρατηρήθηκε αύξηση θανάτων στις ηλικίες μεταξύ 50-64 ετών κατά 69%. Το πιο δημοφιλές ναρκωτικό είναι η κάνναβη, ακολουθούν η κοκαΐνη και οι μεθαμφεταμίνες.

Στην Πάτρα, η εικόνα που επικρατεί δεν διαφέρει ιδιαίτερα σε σχέση με άλλες περιοχές.

Η δοκιμή ξεκινά σε μικρή ηλικία (μέση ηλικία τα 13-14 χρόνια, άλλες πηγές αναφέρουν τα 16). Δύο στους πέντε εφήβους που δοκιμάζουν ναρκωτικά βρίσκονται σε κίνδυνο εξάρτησης (ΕΠΙΨΥ, 2022). Εννέα στους δέκα ξεκινούν με κάνναβη, που παραμένει στη συνέχεια κύρια ουσία χρήσης παράλληλα με άλλα ναρκωτικά.

Η πλειοψηφία των εφήβων μαθητών δηλώνουν ότι η πρόσβαση στα ναρκωτικά είναι πολύ εύκολη. Σημαντικός αριθμός τους, κατά την άποψή μας, έχει επηρεαστεί από την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ για την κάνναβη (νομιμοποίηση, χρήση για φαρμακευτικούς σκοπούς, καταστήματα πώλησης προϊόντων κάνναβης). Την θεωρεί φάρμακο, τη χρήση της ακίνδυνη».

Στάθηκε και στη δράση του ΕΣΥΝ, υπογραμμίζοντας: «Ως φορέας Πρωτογενούς Πρόληψης κατά των ναρκωτικών αντιμετωπίζει το θέμα χρήσης και εξάρτησης ως κοινωνικό πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Αναδεικνύει τα αίτια που οδηγούν στην εξάρτηση, επιδιώκει να οργανώσει δράσεις που έχουν στόχο την αντιμετώπιση αυτών των αιτίων και τη μείωση της ζήτησης.

Από τη σκοπιά αυτή, το αντιναρκωτικό κίνημα συναντάται με το λαϊκό κίνημα, γιατί τα κοινωνικά προβλήματα (οικονομικά, πολιτισμικά, ατομικά, οικογενειακά, παιδείας, εργασίας κ.λπ.) έχουν στενή συνάφεια με τη χρήση ουσιών.

Στην Πάτρα, το παράρτημα του ΕΣΥΝ έχει προχωρήσει σε δράσεις με στόχο την αποτροπή της χρήσης ουσιών.

Από τη σχολική χρονιά 2017-2018 σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας του δήμου και το Γραφείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας υλοποιούμε πρόγραμμα ενημέρωσης μαθητών Γυμνασίων, Λυκείων. Μέχρι σήμερα έχουμε επικοινωνήσει με 7.500 μαθητές και 280 εκπαιδευτικούς.

Υλοποιούμε πρόγραμμα Πρωτογενούς Πρόληψης για παιδιά στις θερινές κατασκηνώσεις του δήμου.

Εχουμε οργανώσει κατά καιρούς Σχολές Γονέων, Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, ομιλίες στο κοινό και σε φορείς της πόλης.

Κάθε Τρίτη παρουσιάζουμε ραδιοφωνική εκπομπή στην ΕΡΑ Πάτρας με ποικίλα κοινωνικά θέματα, θέματα που έχουν σχέση με τις εξαρτήσεις.

Συνεργαζόμαστε με εβδομαδιαία εφημερίδα, στην οποία διατηρούμε στήλη για την προβολή των θέσεων του ΕΣΥΝ.

Επιπλέον, συνεχίζουμε διεκδικώντας πάντα μαζί με τον δήμο και άλλους 43 φορείς της πόλης την επαναλειτουργία Θεραπευτικής Κοινότητας στεγνού προγράμματος από το ΚΕΘΕΑ».

Μήνυμα για την ανάγκη συζήτησης του θέματος και στο Φεστιβάλ έδωσε ο Νίκος Κουφαλάκος, υπογραμμίζοντας: «Η ΚΝΕ δίνει καθημερινά μάχη ενάντια σε όλες τις εξαρτήσεις. Θέλουμε οι νέοι να μπορούν να οραματίζονται ελεύθερα το μέλλον τους, να έχουν σήμερα όλα όσα τους ανήκουν και δικαιούνται στη μόρφωση, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, να μπορούν να ζήσουν με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, με βάση τις δικές τους ανάγκες. Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν μαζί με την κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία, στη δουλειά, σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Ερχεται να προστεθεί, μαζί με άλλα προβλήματα, σε ό,τι τους εμποδίζει να δουν την αιτία των προβλημάτων τους σήμερα, αυτό που και εμείς λέμε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για την εξυπηρέτηση μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων, μετόχων κ.ά. που ζουν από την πλάτη των εργαζομένων, του λαού και των παιδιών τους. Από θέση αρχής, λοιπόν, δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι, να μην συμβάλλουμε ώστε να καταπολεμούνται τα αίτια της χρήσης ναρκωτικών, να μην αγωνιζόμαστε ενάντια στη χρήση τους, να μην καλούμε τώρα σε πάλη ενάντιά τους, όπως διαχρονικά παλεύουμε και με την ευκαιρία του Φεστιβάλ να συζητήσουμε αυτό το σοβαρό θέμα».

Σε αυτήν τη βάση, στάθηκε και στις θέσεις της ΚΝΕ επισημαίνοντας: «Παλεύουμε πρώτα και κύρια ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Για εμάς δεν υπάρχει διαχωρισμός σε σκληρά και μαλακά, δεν συμβιβαζόμαστε με την ανοχή στη χρήση, τη διακίνηση, την εξάρτηση. Παλεύουμε για μια κοινωνία απαλλαγμένη απ' τα ναρκωτικά, που ο κάθε νέος έχει δικαίωμα και όχι "ευκαιρίες" για να ζήσει, έτσι όπως αρμόζει στο σήμερα. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Πάτρας, αλλά και στη συγκεκριμένη εκδήλωση και για να συζητήσουμε όλα όσα μας αφορούν σήμερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ