Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αμεσα να παρθούν μέτρα για την κάλυψη των κενών και τη διαβίωση των αναπληρωτών

Επίκαιρες Ερωτήσεις του ΚΚΕ που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων συζητήθηκαν χτες στη Βουλή

Από πρόσφατη κινητοποίηση εκπαιδευτικών στην Α' Διεύθυνση ΠΕ Αθήνας για την κάλυψη όλων των κενών
Από πρόσφατη κινητοποίηση εκπαιδευτικών στην Α' Διεύθυνση ΠΕ Αθήνας για την κάλυψη όλων των κενών
Τις ευθύνες για τις ελλείψεις στα σχολεία, καθώς και για τις δυσκολίες με τις οποίες είναι την ίδια στιγμή αντιμέτωποι χιλιάδες συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής κατά τη συζήτηση Επίκαιρων Ερωτήσεων του Κόμματος προς το υπουργείο Παιδείας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι είναι ανάγκη να προσληφθεί όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό, χωρίς καμία καθυστέρηση, για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν σήμερα στα σχολεία της χώρας. Οπως παρέθεσε, με βάση τα στοιχεία των ίδιων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης από όλη τη χώρα, τα καταγεγραμμένα κενά στα σχολεία ήταν 47.000, επισημαίνοντας ότι και αυτά δεν αφορούν την κάλυψη των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των μαθητών στο σήμερα. Κενά που είναι αποτέλεσμα όλων των αντιεκπαιδευτικών επιλογών των κυβερνήσεων. Την 1η Σεπτέμβρη ανακοινώθηκαν οι προσλήψεις 28.000 εκπαιδευτικών, που σημαίνει σχεδόν 20.000 θέσεις στα σχολεία ακάλυπτες.

Μεταθέτοντας ούτε λίγο ούτε πολύ την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς που, όπως είπε, τυχαίνει πολλές φορές την τελευταία στιγμή να μην αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους για διάφορους λόγους και στις επιλογές των μαθημάτων που καλούνται να κάνουν οι μαθητές με την έναρξη της χρονιάς, απάντησε η υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Στην προσπάθεια να... ορίσει την έννοια του εκπαιδευτικού κενού, ο βουλευτής του ΚΚΕ απάντησε με συγκεκριμένες περιπτώσεις σχολείων που ξεκίνησαν χωρίς δάσκαλο και των χιλιάδων παιδιών που καλούνται να μοιράζονται την Παράλληλη Στήριξη, καθώς και τις ελλείψεις σε δασκάλους Μουσικής, Εικαστικών, Φυσικής Αγωγής.

Τόνισε τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για το γεγονός ότι το ένα τρίτο των εκπαιδευτικών, σε όλη την Εκπαίδευση, εργάζονται με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, ως συμβασιούχοι αναπληρωτές, κάτι που έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στους ίδιους, όσο και στην εκπαιδευτική διαδικασία και γίνεται εγκληματικό όταν πρόκειται για παιδιά με αναπηρίες.

Να παρθούν μέτρα στήριξης των συμβασιούχων

Κατά τη συζήτηση άλλης Επίκαιρης Ερώτησης, ο Γ. Δελής ζήτησε να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για τους συμβασιούχους αναπληρωτές που καλύπτουν ανάγκες των σχολείων, που είναι αντιμέτωποι με πενιχρότατους μισθούς υπηρετώντας μακριά από τα σπίτια τους, με ανεργία και απληρωσιά τους τρεις μήνες του καλοκαιριού και τον επόμενο μισθό τον Οκτώβρη, σε συνθήκες αυξανόμενης ακρίβειας στα είδη διαβίωσης, στη μετακίνηση και στα ενοίκια. Το ΚΚΕ προτείνει να δοθεί επίδομα ενοικίου 300 ευρώ στους αναπληρωτές που νοικιάζουν σπίτι και να αξιοποιηθούν διαμερίσματα, δωμάτια, εστίες και ξενοδοχεία για τη δωρεάν στέγασή τους.

Με δηλώσεις ...κατανόησης για τα προβλήματα απάντησε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Ωστόσο, όπως είπε, «η πρόσληψη όλων των αναπληρωτών σε μία και μόνο φάση δεν είναι εφικτή», ενώ ο προγραμματισμός προβλέπει ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης προσλήψεων την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη. Ως μέτρο πρόσθετης στήριξης εμφάνισε τη μοριοδότηση όσων διορίζονται σε δυσπρόσιτες ορεινές αλλά και νησιωτικές περιοχές και τις εκπτώσεις στα εισιτήρια. Για τη στέγασή τους είπε πως όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και έκανε λόγο για επεξεργασία προγράμματος δημιουργίας εστιών γι' αυτούς σε δυσπρόσιτες και τουριστικές περιοχές, απορρίπτοντας το άμεσο μέτρο επιδότησης στέγασης με 300 ευρώ.

«Η πιο δομική λύση είναι να δώσετε το επίδομα των 300 ευρώ σε όλους τους αναπληρωτές που νοικιάζουν. Ολα τα άλλα είναι λόγια», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «καλή η κατανόηση, αλλά δεν ζεις μονάχα με αυτή». Θύμισε πως οι τιμές των ενοικίων ανεβαίνουν κάθε μέρα ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση των τουριστικών περιοχών όπου, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η κατοικία γίνεται ένα πανάκριβο και άπιαστο όνειρο για πάρα πολλούς εκπαιδευτικούς, που φτάνουν να μένουν σε κάμπινγκ, σε παραλίες», θύματα και αυτοί του τουριστικού «θαύματος» της χώρας.

«Φτάνει πια με αυτό το χάλι που θέλει να είναι κανονικότητα, δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο να μην ξέρουν αν, πού και πότε θα δουλέψουν, ανάλογα με τα γούστα της κάθε κυβέρνησης, που όλες τους συντηρείτε και επεκτείνετε αυτήν την "ελαστική" εργασία. Ολες οι κυβερνήσεις βάζουν περιορισμούς στις προσλήψεις με "κόφτες", με "μαγειρέματα", αντί να κάνετε το στοιχειώδες: Να μονιμοποιήσετε όλους τους αναπληρωτές, οι οποίοι αναπληρώνουν τον ίδιο τους τον εαυτό κάθε χρόνο», τόνισε ο Γ. Δελής, θυμίζοντας ότι οι κυβερνήσεις την ίδια στιγμή βρίσκουν χρηματοδότηση για να δίνουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους και στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

  • Με κεντρικό αίτημα την άμεση κάλυψη όλων των πραγματικών κενών στα σχολεία, εκπαιδευτικά σωματεία και ΟΛΜΕ προχωρούν σήμερα στη 1.30 το μεσημέρι σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Με το ίδιο αίτημα, οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν σήμερα στις 2.30 μ.μ. κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ