Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η συμμετοχή

Με χιλιάδες λαού και ιδιαίτερα νεολαίας να πλημμυρίζουν για τρεις μέρες το πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» ολοκληρώθηκαν το Σάββατο οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με χιλιάδες λαού και νεολαίας να πλημμυρίζουν καθημερινά τους χώρους του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου», ολοκληρώθηκε το Σάββατο το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη.

Ενα τριήμερο γεμάτο από συζητήσεις, δράσεις στα στέκια και πλούσιο πρόγραμμα στις σκηνές, με αφιερώματα, συναυλίες και γλέντια, έζησαν όσοι έδωσαν το «παρών». Και ανανέωσαν το ραντεβού τους στις καθημερινές μάχες για την απόκρουση της επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου η οποία κλιμακώνεται σε κάθε πτυχή της ζωής, χτυπώντας το ένα μετά το άλλο τα δικαιώματα της νέας γενιάς στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή.

Ενα τριήμερο που μετατράπηκε σε μαχητική συγκέντρωση έκφρασης της οργής για τα δεινά των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, διεκδίκησης, έκφρασης ταξικής αλληλεγγύης, με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στον χώρο του Φεστιβάλ.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε η κεντρική έκθεση

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επισκεπτών βρέθηκε η κεντρική έκθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη, με τίτλο «Στο δίλημμα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας απαντάμε βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής».


Και στο Στέκι Πολιτισμού φέτος ήταν αναβαθμισμένη και διευρυμένη η παρουσία. Παράλληλα με την εικαστική έκθεση «Κάτω από τον ίδιο ουρανό», όπου παρουσιάζονταν έργα μελών της καλλιτεχνικής ομάδας FireArt για τον πόλεμο, φιλοξενήθηκαν εκθέσεις επαγγελματιών φωτογράφων με έργα για την πόλη της Θεσσαλονίκης και φοιτητών του Εικαστικού του ΑΠΘ με θέμα «Το έγκλημα στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή».

Το Σάββατο, στο Στέκι Αθλητισμού πραγματοποιήθηκε η βράβευση των νικητών του λαϊκού αγώνα δρόμου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, στους οποίους απονεμήθηκαν μετάλλια, δίπλωμα συμμετοχής και βιβλία από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Επίσης πραγματοποιήθηκε ενδιαφέρουσα επίδειξη τζούντο από την ομάδα του ΓΣ Ηρακλή, που καθήλωσε τα βλέμματα των θεατών.

Στους χώρους του «κόκκινου Αερόστατου» και του Παιδότοπου, ανάμεσα σε άλλα οι μαθητές του Γυμνασίου και των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού παρακολούθησαν podcast με θέμα την «έναρξη της νέας χρονιάς», ενώ τα μικρότερα παιδιά απόλαυσαν και παράσταση Καραγκιόζη.

Το αδιαχώρητο στις μουσικές σκηνές

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε και το βράδυ της Παρασκευής την κεντρική σκηνή, απολαμβάνοντας τις μελωδικές φωνές της Μάρθας Φριντζήλα και του Γιώργου Μεράντζα στο αφιέρωμα για τον Κ. Τριπολίτη, «Γυρεύοντας μια αλλιώτικη ζωή». Αμέσως μετά, το αδιαχώρητο επικράτησε στο αφιέρωμα για τον σπουδαίο Δημήτρη Μητροπάνο, «Της ψυχής το παρακάτω», από τον Μπάμπη Στόκα και την Πέγκυ Ζήνα.


Το Σάββατο οι Κώστας Καρμπάς και Γιώργος Αετόπουλος έκλεισαν το πρόγραμμά τους, που ήταν αφιερωμένο στον Αλκη Αλκαίο, με το τραγούδι που έχει γράψει ο Γ. Αετόπουλος για τα 100 χρόνια του Κόμματος, «100 περάσαν χρόνια», καταχειροκροτούμενοι από τους χιλιάδες συγκεντρωμένους.

Με ένα παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ υποδέχτηκαν την Νατάσσα Μποφίλιου, η οποία τους ανταπέδωσε το καλωσόρισμα λέγοντας: «Αισθανόμαστε πολύ μεγάλη ευλογία, μέσα σε αυτήν την τραγικότητα των στιγμών, να στεκόμαστε μπροστά σε ανθρώπους με καθαρά μάτια και καθαρά πρόσωπα, και να μοιραζόμαστε μέσα από τη μουσική τις αγωνίες, τις ανάγκες μας και τους αγώνες μας! Δεν σας κρύβω ότι μας είναι λίγο δύσκολο εμείς να είμαστε εδώ, να παίζουμε, και κάπου πολύ κοντά σε μας να σουλατσάρουν οι ιθύνοντες αυτής της τραγικής κατάστασης και των τραγικών πολιτικών... Αλλά από την άλλη εμείς είμαστε εδώ, σε αυτήν τη σκηνή μαζί σας, σε αυτό το εμβληματικό πολιτικό και πολιτιστικό φεστιβάλ, και θα παίξουμε για σας μουσική με την αισιοδοξία που γεννάνε τα όνειρα, οι αγώνες και η ελπίδα ότι τις μέρες που θέλουμε τις φτιάχνουμε».

Στη Λαϊκή Σκηνή η Μπάντα της Φλώρινας, των αδελφών Βαλκάνη, ξεσήκωσε τον κόσμο με το ιδιαίτερο, μοναδικό ηχόχρωμα που παντρεύει το παραδοσιακό στοιχείο της Δυτικής Μακεδονίας με το σύγχρονο. Για να δώσει τη σκυτάλη στην Βάσω Βασιλειάδου, για ένα αξεπέραστο λαϊκό γλέντι. Το Σάββατο το πρόγραμμα άνοιξε με τους «Ρεμπέτ Ασκέρ» και κορυφώθηκε με ένα μοναδικό γλέντι που πυροδότησε η γνήσια λαϊκή φωνή του Γιώργου Μαργαρίτη, με τα γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του.


Στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων οι Domenica, ο Σπύρος Γραμμένος, οι Koza Mostra, την Παρασκευή, καθώς και οι Urban Pulse και τα «Μωρά στη Φωτιά» το Σάββατο, «άναψαν» τα αίματα. «Ευχαριστούμε την ΚΝΕ, ευχαριστούμε καθέναν από εσάς (...) εδώ στον νέο χώρο του Φεστιβάλ, λίγο πιο άγρια, πολύ πιο όμορφα», ήταν μερικά από τα λόγια του Στέλιου Σαλβαδόρ από τα «Μωρά στη Φωτιά».

Στη Μαθητική Σκηνή οι Rast Maqam, η Μαρίνα Σάττι, η Marseaux και ο Κώστας Μαλιάτσης καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.








Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ