Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
2023 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΡΗΤΗΣ
Εμπρός για αποφασιστική ενίσχυση στην Περιφέρεια και στους δήμους!

Κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις σε Ηράκλειο και Χανιά

ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Ηράκλειο Κρήτης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1η Οκτώβρη, στην αίθουσα του θεατρικού σταθμού της πόλης. Χώρος που αποδείχθηκε μικρός για να χωρέσει το πλήθος εργαζομένων, μικρών επαγγελματιών, αγροτών και νεολαίας που τον γέμισαν ασφυκτικά. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Αλέκος Μαρινάκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Δημήτρης Δουλουφάκης, υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου.

Ο Δ. Δουλουφάκης στην ομιλία του σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η προσπάθεια από τις δυνάμεις που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων να αποπροσανατολίσουν τον λαό δεν μπορεί να κρυφτεί. Αυτό το επιτυγχάνουν από τη μια με το να αναδεικνύουν μόνο τα επιφανειακά προβλήματα, χωρίς να μπαίνουν στην ουσία, και από την άλλη με πολλούς και ποικίλους μηχανισμούς εγκλωβισμού, καταφέρνοντας να εκβιάζουν και την ψήφο του λαού. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" είναι η μοναδική 100% εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση! Το έχουμε αποδείξει χρόνια τώρα, με τους αγώνες που έχουμε δώσει μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Είμαστε με τις ανάγκες των πολλών και όχι με τα κέρδη των λίγων.

Δώσαμε αγώνα για τη στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, που θα καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δημοτών, ενάντια στην εργασιακή ομηρία εκατοντάδων εργαζομένων στους δήμους. Διεκδικήσαμε να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, για να προστατευτεί το λαϊκό νοικοκυριό από τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Μπήκαμε μπροστά για να προστατευτεί το εισόδημα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης μας, των βιοπαλαιστών αγροτών. Παλέψαμε μαζί με την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων για να μην καταργηθεί η κυριακάτικη αργία, η οποία μάλιστα πλέον με δική τους απόφαση θα καταργείται μόνο με μια απλή απόφαση του δημάρχου! Αγωνιστήκαμε να μη μετατραπεί το κέντρο σε τουριστικό πάρκο, διαθέσιμο μόνο για τουρίστες, χωρίς ουσιαστική χωροταξική μελέτη, χωρίς δωρεάν θέσεις πάρκινγκ, χωρίς διευθέτηση της ανεξέλεγκτης βραχυχρόνιας μίσθωσης που εκτινάσσει τα ενοίκια. Να φτιαχτούν πάρκα, χώροι αναψυχής και αθλητισμού, σχολεία.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Να γεμίσουμε γαρύφαλλα τις κάλπες. Να μας βρει η Δευτέρα 9 Οκτωβρίου πρωταγωνιστές στην πόλη μας, στο νησί μας!».

Ταυτίζονται στα κρίσιμα και μεγάλα ζητήματα

Στη δική του ομιλία ο Αλ. Μαρινάκης κάλεσε σε ενισχυμένη συσπείρωση εργατικών, νεανικών, λαϊκών δυνάμεων στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και στους δήμους της Κρήτης. Και τόνισε:

«Η προγραμματική σύγκλιση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή, γίνεται κυριολεκτικά ταύτιση στην Περιφέρεια Κρήτης, στα κρίσιμα και μεγάλα ζητήματα όπως είναι οι προϋπολογισμοί, ο προσανατολισμός των έργων, με βασικό κριτήριο ποια μεγάλα, συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα θα ωφεληθούν, τα επιχειρηματικά μεγάλα σχέδια και η προκλητική απουσία του κράτους όταν πρόκειται για την προστασία των ανθρώπινων ζωών και των λαϊκών περιουσιών από φυσικές καταστροφές, όταν πρόκειται να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.

Πολύ πρόσφατο παράδειγμα είναι η κατασκευή λιμενικών έργων, μέχρι και τεχνητή αναπλήρωση ακτής για το ξενοδοχείο του ομίλου "Mitsis Laguna Resort & Spa" στην περιοχή Ανισσαρά του δήμου Χερσονήσου, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας επισημαίνουν τον κίνδυνο για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τις επιπτώσεις τόσο εντός της περιοχής επέμβασης όσο και στις παρακείμενες θαλάσσιες περιοχές!

Η ανάπτυξη του Τουρισμού, που επικαλούνται και προωθούν, σημαίνει στήριξη των μεγάλων τουριστικών και κατασκευαστικών ομίλων με εκατομμύρια ευρώ, εξασφάλιση υποδομών και διευκόλυνση δημιουργίας νέων επενδύσεων για χιλιάδες νέες κλίνες, τζάμπα τουριστική προβολή με εκατομμύρια ευρώ από την τσέπη του λαού της Κρήτης, πλήρη στήριξη στη βάρβαρη εκμετάλλευση των εργαζομένων στον Τουρισμό.

Εξαιτίας αυτής της ανάλγητης πολιτικής, 2 χρόνια μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι οι άνθρωποι στον δήμο Μινώα και σε άλλους δήμους μετρούν ακόμα τις πληγές τους, οικογένειες εξακολουθούν να μένουν στα κοντέινερ και να αγωνιούν για το πώς θα ορθοποδήσουν.

Η πολιτική τους στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων, του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών αναγκών, αποτυπώνεται στην παραχώρηση της πρώην βάσης των Γουρνών, στο έργο του ιδιωτικού αεροδρομίου στο Καστέλλι και στο σχέδιο για τον ΒΟΑΚ, που είναι αντιλαϊκό, καθώς θα φέρει νέα βάρη στους εργαζόμενους για να κερδίσει το μεγάλο κεφάλαιο.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι δυνάμεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, στην πλειοψηφία τους, βρέθηκαν απέναντι στους αγώνες του λαού, π.χ. στα αιτήματα των μαχόμενων υγειονομικών, στα ψηφίσματα συμπαράστασης και ανάδειξης των αιτημάτων τους για την Πρωτοβάθμια Υγεία και τη στήριξη των νοσοκομείων του νησιού, όπως το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο».

Μαζική προεκλογική συγκέντρωση στα Χανιά

Στα Χανιά η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έγινε το Σάββατο στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης». Ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Μπάμπης Λουτσέτης τόνισε ανάμεσα σε άλλα:

«"Αυτοδιοικητικές" λένε κάποιοι τις εκλογές στις 8 Οκτώβρη. "Συγκρούονται δημοτικές παρατάξεις, όχι κόμματα", λένε άλλοι. Για να δούμε όμως, ποιοι είναι αυτοί που τα λένε; Τα λέει και ο κ. Σημανδηράκης, των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και "ολίγον" του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια λέει και η κα Μανιμανάκη, που ξέχασε ότι πριν 2 μήνες ήταν υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι αυτοί κυκλοφορούν με την προβιά του "ανεξάρτητου". Είναι τουλάχιστον πρόκληση οι εκλεκτοί των κομμάτων που προωθούν ως "κανονικότητα" την εξαθλίωση των εργαζομένων, για τα κέρδη των λίγων, να εμφανίζονται ως "ανεξάρτητοι" και ως "αυτοδιοικητικοί". Αυτοί είναι οι πολιτικοί μηχανισμοί που έχουν, αυτά είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετούν. Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια; Απαντάμε αποφασιστικά: Ναι, μπορούμε!

Μπορούμε, γιατί η καθαρότητα, η εντιμότητα, η συνέπεια και οι ικανότητες των ανθρώπων της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στα Χανιά αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο από συνανθρώπους μας που μπορεί πολιτικά να μη συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ, που στηρίζει το ψηφοδέλτιό μας, αλλά γνωρίζουν ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις απέναντι στο κυβερνητικό "φαβορί", υπερασπιζόμενοι τις ανάγκες των πολλών του δήμου μας.

Μπορούμε, γιατί ο χανιώτικος λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου και έχει χρέος να αντισταθεί στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ανακόψει το μεγάλο ρεύμα ισχυροποίησης της "Λαϊκής Συσπείρωσης", της μόνης δύναμης που μπορεί να βάλει εμπόδιο στους σχεδιασμούς του κ. Σημανδηράκη.

Καλούμε και από αυτό εδώ το βήμα τίμιους αγωνιστές, με αναφορές στο κίνημα και στις παραδόσεις του, οι οποίοι στήριζαν μέχρι τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν κάθε λόγο να προβληματίζονται και να νιώθουν απέχθεια απέναντι στις εξελίξεις με την εκλογή του νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, να μην απέχουν».

Συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Για εμάς ο δήμος δεν πρέπει να ταυτίζεται με την επιχειρηματικότητα των λίγων, δεν είναι οι "πράσινες" μπίζνες και η διανομή του Ταμείου Ανάκαμψης στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Δήμος είναι ο λαός της κάθε περιοχής, η ζωή του, η καθημερινή ικανοποίηση των αναγκών του, η στήριξή του.

Η ίδια η πείρα της προηγούμενης τετραετίας δείχνει ότι θετικές εξελίξεις είχαμε μόνο όταν το οργανωμένο λαϊκό κίνημα άσκησε πίεση στη δημοτική αρχή, κόντρα στην ουσιαστική στήριξη που απολάμβανε από τις υπόλοιπες παρατάξεις αλλά και από τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ».

Ακολούθησε ομιλία από τον Αλ. Μαρινάκη, ο οποίος ανέδειξε τα εξής:

«Οι Περιφέρειες έχουν μετατραπεί σε έναν ιδιότυπο κρατικό μηχανισμό του υπουργείου Εσωτερικών, που παίζει ρόλο γραφείου διασύνδεσης των επιχειρηματικών συμφερόντων, με αποφάσεις που λαμβάνονται έξω και πέρα από τα αιρετά σώματα. Στην Περιφέρεια Κρήτης για όλα αποφασίζει μια κλειστή ομάδα, η οικονομική επιτροπή, στην οποία την απόλυτη πλειοψηφία έχει ο περιφερειάρχης. Τα 4 τελευταία χρόνια οι βασικές ανάγκες των κατοίκων του νησιού μας ήταν έξω από τις προτεραιότητες και τους προϋπολογισμούς της Περιφέρειας Αρναουτάκη. Γιατί άραγε;

Οι κεντρικοί αυτοτελείς φόροι, οι φόροι που πηγαίνουν στην Τοπική Διοίκηση, δεν φτάνουν. Γιατί δεν διεκδικούν χρήματα από τον κεντρικό προϋπολογισμό; Μα για να εξασφαλίζεται "ζεστό" χρήμα για τους "αναπτυξιακούς" νόμους, τα ΣΔΙΤ, φοροελαφρύνσεις, απαλλαγές και επιδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Οι προϋπολογισμοί για τα αναγκαία έργα ..απλά μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πορεία αποκατάστασης των έργων από τις πλημμύρες του 2019, που βρίσκονται στο 50%, και το έργο της παράκαμψης Τοπολίων, που "σέρνεται" από το 2015. Ακόμα και ο ΒΟΑΚ, που διαφημίζουν και αποτελεί αίτημα του κρητικού λαού εδώ και 40 χρόνια, σήμερα σχεδιάζεται με κριτήριο την ικανοποίηση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι την κάλυψη της λαϊκής ανάγκης για σύγχρονο, ασφαλή αυτοκινητόδρομο απ' άκρη σ' άκρη του νησιού.

Την ίδια στιγμή, το περιφερειακό σχέδιο προσαρμογής είναι κάλεσμα προς τους περίφημους "επενδυτές" να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Οι όροι της "πράσινης μετάβασης" ουσιαστικά οδηγούν σε παραπέρα εμπορευματοποίηση της γης, των υδάτων, των δασών και της υγείας. Ούτε το περιβάλλον προστατεύεται, ούτε φτηνή Ενέργεια εξασφαλίζουν για τον λαό, παρά τους τεράστιους αγωγούς Ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη μέσω του νησιού μας, ούτε καν την πολιτική προστασία.

Αυτή η κατάσταση χρειάζεται ανατροπή, με αποφασιστική ενίσχυση της "Λαϊκής Συσπείρωσης", που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση όλων των απαραίτητων υποδομών, για πρόληψη από φυσικές καταστροφές, για την υλοποίηση υποδομών ύδρευσης.

Γι' αυτό, την τελευταία αυτή βδομάδα χρειάζεται να μη μείνει κανείς και καμία εκτός μάχης. Να εκφραστεί στην κάλπη το ρεύμα αμφισβήτησης των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν διαμορφώσει μέχρι σήμερα τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο λαός μας στη δουλειά, στη ζωή και την καθημερινότητά του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μήνυμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ (2023-09-12 00:00:00.0)
Στηρίζει την «ανθυγιεινή» πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ (2023-09-01 00:00:00.0)
«Μαζί με τον ηρακλειώτικο λαό στους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών» (2023-07-27 00:00:00.0)
Να δυναμώσει η φωνή του λαού και στην Τοπική Διοίκηση (2023-07-14 00:00:00.0)
«Εθνική των λίγων» η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την Περιφέρεια (2019-03-27 00:00:00.0)
Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά που έχει ανάγκη ο λαός (2019-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ