Σάββατο 14 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 15 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ολα στο τραπέζι των διευθετήσεων

«Πολιτικός διάλογος» και μπίζνες στο μενού των διμερών συναντήσεων αυτής της βδομάδας

Επιταχύνονται διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά με την τουρκική αστική τάξη, ενθαρρυμένη εντός ευρωατλαντικού άξονα να αραδιάζει όλες τις απαιτήσεις της στο τραπέζι.

Θυμίζουμε ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, επί των λεγόμενων «πολιτικών συνομιλιών» και του «σχεδίου κοινής δράσης». Από ελληνικής πλευράς τον «πολιτικό διάλογο» θα «τρέξει» η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Αναμένεται επίσης συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Κ. Φραγκογιάννη, και του Τούρκου ομολόγου του, Μπ. Ακσαπάρ, με αντικείμενο την προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας, των διμερών μπίζνες.

Ολα αυτά στο πλαίσιο του «οδικού χάρτη» που έχουν συμφωνήσει στις πρόσφατες συναντήσεις τους Μητσοτάκης - Ερντογάν, χάρτης που τον Νοέμβρη προβλέπει επανεκκίνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (για μέτρα ύφεσης στο στρατιωτικό πεδίο), και τον Δεκέμβρη συνεδρίαση, υπό την προεδρία Μητσοτάκη - Ερντογάν, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και υπουργών από τα λεγόμενα «οικονομικά» υπουργεία, ώστε να κλείσουν συμφωνίες για παραπέρα επιτάχυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Κι ενώ την ίδια περίοδο με «μεσολαβητή» την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να σφραγιστεί και η νέα κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό.

Στο μεταξύ, μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, ο Μουσταφά Αϊντίν, πρόεδρος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων της Τουρκίας, τόνισε ότι το βασικό θέμα για την τουρκική πλευρά δεν είναι η υφαλοκρηπίδα, αλλά τα χωρικά ύδατα και η αποστρατικοποίηση κάποιων ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν επιλυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη, θα πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα των χωρικών υδάτων, καθώς «χωρίς αυτά δεν μπορείς να συμφωνήσεις για την υφαλοκρηπίδα και να πας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». «Ολα τα θέματα της Θάλασσας του Αιγαίου είναι αλληλένδετα. Αν υπήρχε μόνο ένα θέμα, τότε όλα θα ήταν εύκολα. Ομως, δεν είναι ένα, είναι πολλά στην πραγματικότητα και να τα συζητήσουμε όλα για να συμφωνήσουμε», επέμεινε.

Αλλωστε, παρατήρησε ότι οι διμερείς σχέσεις εξήλθαν από μια περίοδο έντασης των τελευταίων ετών και η παρούσα συγκυρία, μετά τις εκλογές στις δύο χώρες, δημιουργεί εύφορο έδαφος για οικοδόμηση μιας καλύτερης σχέσης - κάτι το οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευτούν και οι δύο πλευρές. Αναφέρθηκε, εξάλλου, στη «θετική ατζέντα» πάνω στην οποία δουλεύουν οι δύο κυβερνήσεις, λέγοντας ότι αν αυτή φέρει αποτελέσματα είναι «καλό σημάδι», όμως «δεν είναι η λύση του προβλήματος», είναι απλώς μια «προσέγγιση».

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο η Μαριλένα Κοππά, πρ. ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, παρατήρησε ότι υπάρχει η τάση να διαχωριστούν τα θέματα του Αιγαίου από αυτά της Ανατολικής Μεσογείου, «κάτι το οποίο υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ», ωστόσο παρουσίασε ως πρόβλημα το ότι το Κυπριακό ζήτημα δεν βρίσκεται στο τραπέζι του «ελληνοτουρκικού διαλόγου», επιμένοντας ότι «διάλογος» χωρίς την «επίλυση» του Κυπριακού μπορεί μεν να φέρει «ασφάλεια», αλλά σίγουρα όχι «σταθερότητα».

Εστιάζοντας, δε, στην πιο πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, περί εκμετάλλευσης των ενεργειακών πηγών μαζί με την Κύπρο, χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, η Κοππά είπε ότι τίθενται δύο ερωτήματα: «Πρώτον, πώς η Τουρκία θα υπογράψει μια συμφωνία με μια χώρα που δεν αναγνωρίζει, και, δεύτερον, πώς θα γίνει η εκμετάλλευση κοιτασμάτων χωρίς την οριοθέτηση των ΑΟΖ;», έγνοια που έχουν μια σειρά επιχειρηματικών ομίλων, με τον Φιντάν ωστόσο στην πρόσφατη δήλωσή του να επικαλείται ακριβώς τη συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου με τις ΗΠΑ που... παρέκαμψε τα ζητήματα αυτά για να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, Ι. Βράιλας, κάνοντας καθαρό ότι το παζάρι στα Ελληνοτουρκικά είναι μέρος ευρύτερων διευθετήσεων, έβαλε πρόταγμα ΕΕ - Τουρκία να επικεντρωθούν στη «θετική ατζέντα», όπως αυτή έχει προσδιοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή (περιλαμβάνει τομείς από τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης έως τη διευκόλυνση πρόσβασης των Τούρκων πολιτών στην ΕΕ και το Μεταναστευτικό).

Από την πλευρά του, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ, Φαρούκ Καϊμακτσί, εξέφρασε την ελπίδα ότι η «επαναπροσέγγιση» στα Ελληνοτουρκικά θα βοηθήσει και τη «θετική ατζέντα» ΕΕ - Τουρκίας και ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη θα στείλει θετικά μηνύματα, για μια «στρατηγική σχέση» με την Τουρκία. Σημείωσε, άλλωστε, ότι η Ελλάδα είναι γείτονας και σύμμαχος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και έχει «ειδικό ρόλο στις ευρωτουρκικές σχέσεις». Επισήμανε δε το «θετικό μομέντουμ» που υπάρχει μετά τις εκλογές στις δύο χώρες.

Αναφερόμενος και στο Κυπριακό ισχυρίστηκε ότι έχει επηρεάσει δυσανάλογα αρνητικά τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, «αλλά αυτό δεν πρέπει να καταστρέψει όλα τα πεδία συνεργασίας μας με την ΕΕ». Τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», και η μία πλευρά να προσπαθήσει να καταλάβει την άλλη. «Το καλύτερο είναι να ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές για μια λύση», είπε, ζητώντας ουσιαστικά μονιμοποίηση της διχοτόμησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ