Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΖΑΝΗ
Κινητοποίηση για την καθυστέρηση έναρξης της τηλεθέρμανσης

Σύσκεψη την Τετάρτη 25 Οκτώβρη στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια

Συμβολική κινητοποίηση στην πύλη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη πραγματοποίησαν χτες το πρωί εργατικά σωματεία της πόλης, με αφορμή την καθυστέρηση της λειτουργίας του δικτύου τηλεθέρμανσης.

Κρατώντας πανό με το σύνθημα «Ούτε μέρα χωρίς τηλεθέρμανση!», τα μέλη των σωματείων διαμήνυσαν ότι θα παλέψουν για να μη βρεθεί κανένα λαϊκό νοικοκυριό χωρίς θέρμανση τον χειμώνα αλλά και για να μη σημειωθεί καμία αύξηση στα τιμολόγια.

Η καθυστέρηση της λειτουργίας του δικτύου οφείλεται σε πρόβλημα στον μετασχηματιστή στην 3η μονάδα του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και διαρροή που συνέβη στην 4η μονάδα. Η ΔΕΗ ΑΕ ξεκίνησε από το απόγευμα τις Τρίτης να παρέχει θερμική ενέργεια από την 4η μονάδα στο αντλιοστάσιο τηλεθέρμανσης της ΔΕΥΑΚ, ωστόσο καθώς το θερμικό φορτίο παραμένει χαμηλό, η κάλυψη όλου του δικτύου της πόλης αναμένεται να εξασφαλιστεί το Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ο Νώντας Στολτίδης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, τόνισε ότι «είναι υποχρέωση όλων να δώσουμε τη μάχη ώστε αυτόν τον χειμώνα ο λαός της Κοζάνης να μην ξεπαγιάσει (...) Χιλιάδες λαού, μαθητών στα σχολεία έχουν μείνει χωρίς θέρμανση». Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση, τη ΔΕΗ ΑΕ και τη ΔΕΥΑΚ να λύσουν άμεσα το πρόβλημα και να εξασφαλιστεί πως αυτόν τον χειμώνα δεν θα μείνει ούτε μια οικογένεια χωρίς θέρμανση στην Κοζάνη και πρόσθεσε: «Να μη σκεφτούν καν να αυξήσουν την τιμή της, γιατί ο λαός στενάζει από τη μεγάλη ακρίβεια και δεν μπορεί να πάρει στην πλάτη του άλλα βάρη».

Ο Νίκος Γεωργακόπουλος, γραμματέας του ΣΕΕΕΝ, ανέφερε ότι η περιοχή κινδυνεύει να μείνει χωρίς τηλεθέρμανση με βάση τους σχεδιασμούς για τη «δίκαιη μετάβαση» και πρόσθεσε πως η συμβολική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και συνολικά για τα ζητήματα που αφορούν είτε το πετρέλαιο θέρμανσης είτε τα καυσόξυλα στα χωριά.

Παράλληλα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης καλεί στη σύσκεψη που οργανώνει την Τετάρτη 25 Οκτώβρη στο Εργατικό Κέντρο, στις 7 μ.μ., με θέμα την οργάνωση του αγώνα να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση. Τo Σωματείο καλεί στη σύσκεψη σωματεία εργαζομένων, συνταξιούχων, επαγγελματιών και φοιτητών αλλά και άλλους φορείς της Κοζάνης και αναφέρει στο κάλεσμά του:

«Αυτή η κατάσταση στη θέρμανση αλλά και στην Ενέργεια γενικότερα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, που αντιμετωπίζουν τις βασικές αυτές ανάγκες του λαού ως εμπόρευμα (π.χ. "πράσινη μετάβαση", κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων, ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε πετρέλαιο, τιμή καυσόξυλων).

Ολα τα παραπάνω οδηγούν την περιοχή μας, η οποία αν και είναι πλούσια σε ενεργειακές πηγές (λιγνίτης, νερά, ξυλεία κ.ά.), να συζητάμε πώς θα ζεσταθούμε τον χειμώνα και πώς θα πληρώσουμε το ρεύμα.

Καμία αναμονή. Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως θα ξεπαγιάζουμε οι πολλοί για να κερδίζουν οι λίγοι. Τώρα είναι η ώρα να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει με βάση την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διακοπές στο δίκτυο τηλεθέρμανσης (2023-12-05 00:00:00.0)
Η πολιτική της «πράσινης μετάβασης» καταδικάζει τον λαό σε ενεργειακή φτώχεια (2023-09-28 00:00:00.0)
Δεν θα ξεπαγιάσουμε μέσα στον χειμώνα, καμία αναμονή - όλοι στον αγώνα (2022-10-07 00:00:00.0)
Απαιτούν φτηνή θέρμανση και ρεύμα (2022-02-02 00:00:00.0)
Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης (2020-04-03 00:00:00.0)
Αντιδρούν στα αντιλαϊκά μέτρα (2011-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ