Σάββατο 12 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Η εθνότητα προσδιορίζει το θύμα», λέει έκθεση του ΟΗΕ...

Οκτώ μήνες μετά την είσοδο των πολυεθνικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, εκατοντάδες χιλιάδες Κοσσοβάροι Αλβανοί πρόσφυγες μπορεί να επέστρεψαν στις εστίες τους, αλλά οι πρόσφυγες εθνικών μειονοτήτων εξακολουθούν να πέφτουν θύματα σοβαρών διακρίσεων και βίαιων επιθέσεων. Αυτό σημειώνεται σε έκθεση επιτροπής, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το γραφείο της ύπατης αρμοστού του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

«Το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να είναι ένα βίαιο και δυναμικά επικίνδυνο περιβάλλον, ενώ η εθνότητα αποτελεί τις περισσότερες φορές τον καθοριστικό παράγοντα για το εάν κάποιος θα πέσει θύμα μίας εγκληματικής ενέργειας», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έκθεσης, προσθέτοντας: «Οι μειονότητες παραμένουν ευάλωτες σε επιθέσεις και δεν απολαμβάνουν την ίδια ποιότητα ζωής με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς». Στην έκθεση περιγράφονται ως συνήθη θύματα βίας μειονότητες Σέρβων, Τσιγγάνων, Τούρκων και Μουσουλμάνων Σλάβων.

Τέλος, δεν παραλείπεται το γεγονός πως «αναρίθμητες πράξεις αντεκδίκησης, που εξαπολύονται ως επί το πλείστον από τους Κοσσοβάρους Αλβανούς, ανακοινώνονται από την πρώτη μέρα του τερματισμού των ΝΑΤΟϊκών επιδρομών».

Το ίδιο 24ωρο, που η παραπάνω έκθεση δινόταν στη δημοσιότητα, αξιωματούχοι της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο έδιναν πληροφορίες για νέα κρούσματα βίας...

Αργά βράδυ της Πέμπτης, τέσσερις κρατούμενοι απέδρασαν από φυλακές στην Πρίστινα, μεταξύ των οποίων ήταν και ένας ύποπτος για φόνους. Σύμφωνα με την αστυνομία του ΟΗΕ, ένας άνδρας αγνώστων λοιπών στοιχείων μαχαίρωσε θανάσιμα έναν χωρικό από το χωριό Λαζσούρ (κοντά στην Πρίστινα). Λίγες ώρες μετά απ' αυτό το περιστατικό, τρεις έως πέντε μασκοφόροι Κοσσοβάροι Αλβανοί μπήκαν σε σπίτι ομοεθνούς τους στο Ουρόσεβατς. Αφού έδεσαν και τα πέντε μέλη της οικογένειας, πυροβόλησαν και σκότωσαν το ένα, λίγο προτού φύγουν. Αλλος ένας φόνος γνωστοποιήθηκε πως σημειώθηκε στην πόλη Ντράγκας. Το θύμα, άνδρας αγνώστων στοιχείων, πυροβολήθηκε στο κεφάλι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ