Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΕΞ ΤΟΥ G7
Συνεργασία αλλά και αντιμετώπιση των «κακόβουλων» πρακτικών της Κίνας

Οι ΥΠΕΞ του G7 στο Τόκιο

Copyright 2023 The Associated

Οι ΥΠΕΞ του G7 στο Τόκιο
«Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις με την Κίνα, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ειλικρινούς συνεργασίας (αλλά) και της έκφρασης των ανησυχιών μας απευθείας στην Κίνα», δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των «7» των ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών του κόσμου (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, ενώ συμμετέχει και η ΕΕ ως σύνολο), που συνεδρίασαν προχτές στο Τόκιο, με φόντο το νέο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, που οξύνει πλέον τις βαθιές αντιθέσεις ανάμεσα στα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη.

Ξεκαθαρίζοντας στο Τελικό Ανακοινωθέν ότι «ενεργούμε για τα εθνικά μας συμφέροντα» και αναγνωρίζοντας «την ανάγκη να συνεργαστούμε με την Κίνα σε παγκόσμιες προκλήσεις καθώς και σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος», οι «7» επισήμαναν μεταξύ άλλων ότι «με σκοπό να επιτρέψουμε βιώσιμες οικονομικές σχέσεις με την Κίνα και την ενίσχυση του διεθνούς εμπορικού συστήματος (...) θα επιδιώξουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που τίθενται από τις μη εμπορικές πολιτικές και πρακτικές της Κίνας, οι οποίες στρεβλώνουν την παγκόσμια οικονομία», αλλά και ότι «θα αντιμετωπίσουμε κακόβουλες πρακτικές, όπως η παράνομη μεταφορά τεχνολογίας ή η αποκάλυψη δεδομένων».

Μεταξύ άλλων οι «7» εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία «για την κατάσταση στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα, αντιτιθέμενοι σθεναρά σε οποιεσδήποτε μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo με βία ή εξαναγκασμό», αλλά και υπογράμμισαν «τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν ως απαραίτητες για την ασφάλεια και την ευημερία στη διεθνή κοινότητα», επαναλαμβάνοντας και «την υποστήριξή μας για την ουσιαστική συμμετοχή της Ταϊβάν σε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών συναντήσεων της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας και του ΠΟΥ».

Σημειώνουμε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, που συμμετείχε στην υπουργική σύνοδο, μετά το Τόκιο θα μετέβαινε στη Σεούλ, για να συνεχίσει νέο γύρο επαφών με θέματα «το ελεύθερο και ανοιχτό εμπόριο στον Ινδο-Ειρηνικό» και την αντιμετώπιση «παγκόσμιων προκλήσεων, όπως ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας (...) καθώς και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή». Τελικός σταθμός της περιοδείας Μπλίνκεν θα είναι μάλιστα το Νέο Δελχί, όπου μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Αυνας, Λόιντ Οστιν, θα συναντήσουν τους Ινδούς ομολόγους τους, στο πλαίσιο της στοχευμένης σύσφιξης της συνεργασίας των δύο χωρών, όλα τα τελευταία χρόνια.

Κινέζοι αξιωματούχοι στη Μόσχα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, υποδέχτηκε χτες στη Μόσχα αντιπροσωπεία Κινέζων αξιωματούχων, με επικεφαλής τον στρατηγό Ζανγκ Γιουσία, αντιπρόεδρο της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής της Κίνας. Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, οι δύο πλευρές θα συζητούσαν «για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα». Από την πλευρά του, ο Ζανγκ εκτίμησε ότι οι σινορωσικές σχέσεις βρίσκονται «στο υψηλότερο σημείο τους».

Ο Σοϊγκού σχολίασε πάντως ότι Ρωσία και Κίνα «αντιθέτως με κάποιες επιθετικές δυτικές χώρες, δεν δημιουργούμε στρατιωτικό μπλοκ» και πρόσθεσε ότι αυτή η συνεργασία «δεν στρέφεται εναντίον καμίας τρίτης χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ