Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Νεκρή μια 24χρονη εργάτρια

Ακόμα ένα θύμα μετρούν οι κλωστοϋφαντουργοί του Μπανγκλαντές, εξαιτίας της αστυνομικής καταστολής με την οποία παραμένουν αντιμέτωποι οι αγώνες τους για αξιοπρεπή μεροκάματα και συνθήκες δουλειάς.

Η 24χρονη Αντζουάρα Μπέγκουμ, χειρίστρια ραπτομηχανής, κατέληξε αφού μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Medical College Hospital της Ντάκα, έπειτα από επίθεση που δέχτηκαν απεργοί διαδηλωτές στην περιοχή Γκαζιπούρ.

Πολλοί ακόμα εργαζόμενοι τραυματίστηκαν.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται εδώ και βδομάδες, με κύριο αίτημα τις ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα ασφάλειας, σε έναν κλάδο από τον οποίο προκύπτει ένα τεράστιο μέρος του ΑΕΠ της χώρας, αλλά οι εργαζόμενοι στενάζουν σε ένα άθλιο εργασιακό περιβάλλον, με ατέλειωτα ωράρια, ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής κ.τ.λ.

Την Τρίτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από 1η Δεκέμβρη στα 104 ευρώ τον μήνα, ωστόσο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απαντούν πως οι ανατιμήσεις στα βασικά είδη κατανάλωσης για μια οικογένεια είναι πολύ μεγαλύτερες και δεν καλύπτονται από αυτήν την αύξηση (σημειωτέον, είναι περίπου 55% και είναι η πρώτη που καταβάλλεται μετά από 5 χρόνια).

Στο Μπανγκλαντές λειτουργούν περίπου 4.000 εργοστάσια, όπου με την απασχόληση άνω των 4 εκατομμυρίων εργατών παράγονται προϊόντα από τα οποία πλουτίζουν κολοσσοί, όπως οι H&M και GAP.

Στις αρχές του μήνα είχε καταγραφεί ο θάνατος δύο ακόμα κλωστοϋφαντουργών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ