Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Προς πρόωρες εκλογές μετά την παραίτηση Κόστα

Πρόωρες εκλογές αναμένεται να προκηρυχθούν στην Πορτογαλία, μετά τη γνωστοποίηση «σκανδάλου διαφθοράς» όπου εμπλέκονται στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού (από το Σοσιαλιστικό Κόμμα), Αντόνιο Κόστα, ενώ ξεχωριστή έρευνα διεξάγεται και για τον ίδιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, δέχτηκε χτες τους εκπροσώπους των βασικών πολιτικών παρατάξεων, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, πριν αποφασίσει αν θα διαλύσει ή όχι τη Βουλή για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ηδη τα μεγαλύτερα κόμματα του Κοινοβουλίου είχαν ταχθεί υπέρ των πρόωρων εκλογών.

«Οι περιστάσεις δικαιολογούν να δοθεί ο λόγος στον πορτογαλικό λαό με τη διοργάνωση πρόωρων εκλογών», δήλωσε ο Λουίς Μοντενέγκρο, πρόεδρος του δεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Αφού θα άκουγε τις θέσεις των κομμάτων, ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας επρόκειτο να συγκαλέσει το Συμβούλιο του Κράτους, πριν απευθυνθεί στο έθνος για να ανακοινώσει την απόφασή του.

Ο Κόστα - που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015 - παραιτήθηκε προχτές αφότου έγινε γνωστό ότι το όνομά του αναφέρεται στην υπόθεση διαφθοράς που συνδέεται με την παραγωγή υδρογόνου νότια της Λισαβόνας και την εκμετάλλευση λιθίου στη βόρεια Πορτογαλία.

Η προχτεσινή μέρα ξεκίνησε με σειρά ερευνών σε υπουργεία, σε δικηγορικά γραφεία και στην κατοικία του πρωθυπουργού. Η υπόθεση αφορά υποψίες για «υπεξαίρεση, ενεργητική και παθητική διαφθορά πολιτικών αξιωματούχων και αθέμιτη άσκηση επιρροής», σύμφωνα με την εισαγγελία.

Εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βιτόρ Εσκαρία, προσωπάρχη του Κόστα, του δημάρχου της πόλης Σίνες και άλλων τριών ατόμων, με το επιχείρημα ότι είναι ύποπτοι φυγής και προσπάθειας αλλοίωσης αποδεικτικών στοιχείων. Τα ονόματα του υπουργού Υποδομών της Πορτογαλίας, Ζοάο Γκαλάμπα, και του επικεφαλής της περιβαλλοντικής υπηρεσίας ήταν στη λίστα των υπόπτων. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πορτογαλίας ερευνά κατά πόσον οι ύποπτοι χρησιμοποίησαν το όνομα του Κόστα και επικαλέστηκαν τη συναίνεσή του για να διαπράξουν τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Τα ορυχεία λιθίου της Πορτογαλίας και τα σχέδια για πράσινο υδρογόνο είναι μέρος της «Πράσινης Νέας Συμφωνίας» της ΕΕ, προκειμένου να δημιουργήσει μια αυτόνομη πηγή πρώτων υλών και να μην εξαρτάται από τρίτες χώρες, αφού αυτήν τη στιγμή εισάγει σχεδόν όλο το λίθιο που χρειάζεται για να κατασκευάσει μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα.

Η Κομισιόν υπολογίζει ότι η ζήτηση για λίθιο θα αυξηθεί 18 φορές έως το 2030 και 60 έως το 2050, γεγονός που τόνωσε το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ορυχεία σε Φινλανδία, Ισπανία, Σερβία, Τσεχία, Αυστρία και Πορτογαλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ