Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Κυβερνητική βία και τρομοκρατία στη Στρατονίκη
  • Στην υπηρεσία της TVX τα κυβερνητικά ΜΑΤ «χτύπησαν» την ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων
  • Συνελήφθησαν τέσσερις, που δικάζονται σήμερα μέχρι και για «παρακίνηση σε στάση»!

Με ΜΑΤ, βία, συλλήψεις και δικαστικές διώξεις προσπαθεί η κυβέρνηση να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων της Στρατονίκης, που παλεύουν να σώσουν τον τόπο τους από την εγκληματική δράση της TVX. Σήμερα οδηγούνται στο Αυτόφωρο Τριμελές τέσσερις κάτοικοι της περιοχής, που συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης στη διάρκεια διατεταγμένης επιχείρησης της αστυνομίας. Πρόκειται για τους Λ. Σακαλή, Μ. Παπακωνσταντίνου, Θ. Ματσουκά και Τ. Παπαγεωργίου, οι οποίοι κατηγορούνται για κατάληψη οδοστρώματος, εξύβριση, αντίσταση κατά της αρχής και παρακίνηση σε στάση.

Το έγκλημά τους, όπως και όλων των κατοίκων της Στρατονίκης, είναι ο αγώνας τους να σώσουν το χωριό τους από τον κίνδυνο κατάρρευσης εξαιτίας των υπόγειων εξορυκτικών εργασιών της TVX κάτω ακριβώς από τον οικισμό τους.

Το βράδυ της Τρίτης, όπως κάθε βράδυ, οι κάτοικοι επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν την προγραμματισμένη κινητοποίηση διαμαρτυρίας την ώρα διέλευσης του λεωφορείου της εταιρίας που μετέφερε εργαζόμενους. Οπως κάθε βράδυ, οι δυνάμεις της αστυνομίας ήταν εκεί. Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ έτοιμες για δράση και με σαφή εντολή για συλλήψεις, όπως φάνηκε από την τροπή που πήρε τελικά η ειρηνική διαδήλωση των κατοίκων.

Οι ΜΑΤατζήδες απομόνωσαν τους κατοίκους στις δύο άκρες της πλατείας. Την ώρα που ο Τ. Παπαγεωργίου τόλμησε να επιχειρήσει να διασχίσει το δρόμο για να περάσει απέναντι, όρμηξαν επάνω του και τον συνέλαβαν. Τον χτύπησαν και τον έσυραν μέχρι την κλούβα. Ακολούθησαν οι διαμαρτυρίες των κατοίκων και η βάρβαρη τελικά άγρια επίθεση των ΜΑΤ με κλομπ, ενάντια σε γυναικόπαιδα, σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Στη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν και οι άλλοι τρεις.

Σιδεροδέσμιοι, οδηγήθηκαν στο ΑΤ Στρατονίκης, και λίγα λεπτά αργότερα μεταφέρθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Πολυγύρου, όπου και κρατήθηκαν όλο το βράδυ μέχρι και χτες στη 1 μ.μ., οπότε μεταφέρθηκαν στα δικαστήρια, όπου η εισαγγελέας πρωτοδικών Αικατερίνη Καραγιαννακίδου τούς απήγγειλε τις κατηγορίες. Οι κατηγορούμενοι -- πλέον -- αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν σήμερα. Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο δικαστήριο, δεκάδες κάτοικοι βρέθηκαν στο πλευρό τους διαδηλώνοντας την απόφασή τους να μη λυγίσουν μπροστά στον αυταρχισμό, στην τρομοκρατία και στις διώξεις που έχει εξαπολύσει εναντίον τους η κυβέρνηση προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα και την ασύδοτη δράση της TVX.

«Η πολιτική των διώξεων είναι μέρος της επιχείρησης εκφοβισμού των κατοίκων και ενόψει του συλλαλητηρίου που οργανώνουν το Σάββατο στην Ιερισσό», σχολίασε με δήλωσή του στο «Ρ» ο γραμματέας της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, Π. Γουρλομάτης. Και πρόσθεσε: «Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, του ξεπουλήματος του ορυκτού πλούτου της χώρας μας και η στήριξη της ασύδοτης δράσης των πολυεθνικών εταιριών, γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής, έχει προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων που αγωνίζονται να υπερασπιστούν τη ζωή τους, το μέλλον τους. Συμπαραστεκόμαστε, είμαστε παρόντες και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων της Στρατονίκης μέχρι να δικαιωθούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ