Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απαντητική επιστολή προς το «Ρ»

Από το ΔΣ του Ινστιτούτου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου

Απαντητική επιστολή απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών - ΙΔΙΣ (που λειτουργεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) στο «Ρ», σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας μας (στις 5/4/2002, με τίτλο: «"Ερευνητική" δραστηριότητα αμερικανικών συμφερόντων», που ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για δραστηριότητες του ΙΔΙΣ, οι οποίες αναφέρονται σε διαλέξεις και συνδιοργανώσεις σεμιναρίων με την αμερικάνικη πρεσβεία.

Το ΔΣ του ΙΔΙΣ, στην απαντητική του επιστολή, αναφέρει: «Ουδεμία σχέση έχει ο τίτλος του δημοσιεύματος με το περιεχόμενο, εφόσον τα παραδείγματα "εξυπηρέτησης αμερικανικών συμφερόντων" που αναφέρει δεν αφορούν την έρευνα. Αντιλαμβανόμαστε την αδυναμία του συντάκτη να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στον τίτλο και το κείμενό του, αφού τέτοια παραδείγματα έρευνας δεν υπάρχουν. Το Ι.ΔΙ.Σ είναι ο μόνος Ελληνικός και πιθανότατα Ευρωπαϊκός διεθνολογικός φορέας ο οποίος δεν έχει επιδιώξει και ασφαλώς δεν έχει λάβει από την ίδρυσή του το 1989 μέχρι σήμερα, χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων από αμερικανικά ιδρύματα ή διεθνείς στρατιωτικούς οργανισμούς».

Και η επιστολή συνεχίζει: «Στη διάρκεια των 13 ετών από την ίδρυσή του το Ι.ΔΙ.Σ έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εκδηλώσεις: σεμινάρια, συνέδρια, διαλέξεις κλπ. Ο συντάκτης του δημοσιεύματος επέλεξε εκείνες στις οποίες έχουν προσκληθεί Αμερικανοί ή εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ για να πείσει τους αναγνώστες του "Ρ" ότι το Ι.ΔΙ.Σ εξυπηρετεί αμερικάνικα συμφέροντα. Ο συντάκτης ενός άλλου, ανάλογης νοοτροπίας δημοσιεύματος, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει το Ι.ΔΙ.Σ όργανο των Αράβων, των Κυπρίων, των Ρώσων, των Γιουγκοσλάβων, και ασφαλώς του Ιράν εφόσον ο Πρόεδρός του μίλησε σε εκδήλωση πριν 3 βδομάδες λίγο μετά το χαρακτηρισμό του Ιράν από τις ΗΠΑ ως μέρος του "άξονα του κακού"».

Επίσης, η επιστολή Ι.ΔΙ.Σ αναφέρει ότι έχουν λάβει μέρος σε εκδηλώσεις του και εκπρόσωποι του ΚΚΕ, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ και παλιότερα (1997) η σημερινή βουλευτής με το ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη, πράγμα που όπως σχολιάζει θα μπορούσε κάποιος «να χαρακτηρίσει το Ι.ΔΙ.Σ όργανο του ΚΚΕ» και προσθέτει «αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι το ΚΚΕ θα ανεχόταν ως όργανό του ένα ερευνητικό ινστιτούτο που δε θα απέκλειε από τις εκδηλώσεις του εκπροσώπους κρατών και γενικά άτομα που δε συμφωνούν με την πολιτική του».

Τέλος το ΔΣ του ΙΔΙΣ θεωρεί ότι το δημοσίευμα «ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της αυστηρής κριτικής» κι έχει «συκοφαντικό χαρακτήρα», όπως λέει: «Ο σαφής συκοφαντικός χαρακτήρας του δεν προκύπτει μόνο από την αναντιστοιχία τίτλου - περιεχομένου, αλλά από υβριστικές και συκοφαντικές εκφράσεις όπως "... προσπάθεια χειραγώγησης συνειδήσεων, του επιστημονικού δυναμικού και ευρύτερα ενός τμήματος της κοινωνίας με επίφαση πανεπιστημιακού κύρους"».

Σημείωση: Στο αυριανό φύλο θα δημοσιευθεί απάντηση του «Ριζοσπάστη» στην επιστολή του ΔΣ του ΙΔΙΣ .


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ