Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σκοπιμότητες στις κρίσεις εκπαιδευτικών των ΤΕΙ

Στη διαδικασία κρίσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, Αντώνης Σκυλλάκος και Παναγιώτης Κοσιώνης προς τον υπουργό Παιδείας, Π. Ευθυμίου.

«Είναι γνωστή, αναφέρουν οι βουλευτές, η ριζική διαφωνία του ΚΚΕ για το νόμο 2916/01 (σ.σ. πρόκειται για το νόμο-απάτη της "ανωτατοποίησης" των ΤΕΙ) και οι θέσεις που εξέφρασε κατά την ψήφισή του στη Βουλή. Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου και ιδιαίτερα κατά τη διαδικασία των κρίσεων, παρατηρούνται πλήθος ενεργειών που αναδεικνύουν πολιτική σκοπιμότητα από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ετσι η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τον Ν. 2916/01, προχώρησε σε διορισμό των εκλεκτορικών από το υπουργείο και όχι από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ), που θα έπρεπε να έχουν το επιστημονικό δικαίωμα στην κατάρτιση των εκλεκτορικών σωμάτων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι υπήρξαν εκλεκτορικά που έκριναν εκπαιδευτικούς με διαφορετικό επιστημονικό αντικείμενο», επισημαίνεται στην Ερώτηση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι το πρώτο «κύμα» των κρίσεων πραγματοποιήθηκε μέσα στον Αύγουστο, όταν το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού ήταν σε άδεια και έξω από τα ΤΕΙ. Ετσι, η ενημέρωση ήταν ελλιπής, με αποτέλεσμα από τους πρώτους που κρίθηκαν από τα εκλεκτορικά που όρισε ο ΥΠΕΠΘ ήταν στελέχη του υπουργείου.

«Η συγκεκριμένη διαδικασία σύγκλησης των εκλεκτορικών, που ανήκει στον ΥΠΕΠΘ, χρησιμοποιείται ως εργαλείο εξυπηρέτησης ημετέρων και παραγκωνισμού ανεπιθύμητων, σε κάθε περίπτωση λειτουργεί ως εργαλείο εκβιασμού. Υπάρχουν παραδείγματα να έχουν υποβληθεί αιτήσεις που ακόμα και σήμερα δεν έχουν κριθεί πριν από άλλες περιπτώσεις που έσπευσε το υπουργείο και τους έκρινε. Επίσης, υπάρχουν παραδείγματα αρνητικής κρίσης εκπαιδευτικών που δεν υστερούν σε τυπικά προσόντα σε σχέση με συναδέλφους τους που κρίθηκαν θετικά.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι το Μάιο θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης. Στο φόντο όμως των όσων προηγήθηκαν με την εφαρμογή του 2106/01, ένα σημαντικό κομμάτι εκπαιδευτικών δεν έχει δικαίωμα εκλέγεσθαι. Συγκεκριμένα, δεν έχουν δικαιώματα εκλέγεσθαι όλοι όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις εξέλιξης, αλλά με τις διάφορες διαδικασίες και σκοπιμότητες δεν έχουν ακόμα κριθεί, αλλά και όλοι όσοι δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης», καταλήγει η Ερώτηση.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την κυβέρνηση:

  • Διατίθεται να προχωρήσει γρήγορα την εξέλιξη όλων όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις ώστε να έχουν έγκαιρα το τυπικό δικαίωμα του εκλέγεσθαι στις επόμενες εκλογές ανάδειξης των οργάνων διοίκησης, για να μην αποκλειστούν με τέτοιες μεθοδεύσεις κάποιοι που θεωρούνται «ανεπιθύμητοι»;
  • Διατίθεται η κυβέρνηση να δώσει έστω και κατά τη μεταβατική περίοδο το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε όσους δεν έχουν αυτή τη στιγμή δικαίωμα υποβολής αίτησης εξέλιξης, ώστε να μη δίνεται η εικόνα ότι γίνεται προσπάθεια χειραγώγησης των διοικήσεων;
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέτρα συγκάλυψης της υποβάθμισης (2005-08-03 00:00:00.0)
Εκτη βδομάδα κινητοποιήσεων (2005-06-07 00:00:00.0)
Συμφωνούν αλλά αντιδρούν οι καθηγητές (2001-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ