Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Σε κλίμα συγκίνησης και περηφάνιας η εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Λαζαρέτο

Του χρόνου η αποκάλυψη του μνημείου του ΚΚΕ

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε και φέτος η επίσκεψη - προσκύνημα στο μαρτυρικό Λαζαρέτο, την Κυριακή 12/11, από την Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Κέρκυρας της ΚΝΕ.

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η συμμετοχή του κόσμου ήταν μαζική. Με κόκκινα γαρύφαλλα στα χέρια, μπροστά στον τοίχο όπου εκτελέστηκαν εκατοντάδες κομμουνιστές, μέλη του ΚΚΕ, αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ από το αστικό κράτος κατά την περίοδο 1946 - 1954, πλήθος κόσμου τίμησε τους ήρωες του λαού, που δεν αποκήρυξαν την ιδεολογία τους και δολοφονήθηκαν γι' αυτήν.

Η εκδήλωση περιλάμβανε αφηγηματικό - καλλιτεχνικό αφιέρωμα, παρουσίαση της Ιστορίας του Λαζαρέτου στο πέρασμα των αιώνων, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων. Παράλληλα στήθηκε έκθεση υλικού στο εσωτερικό του κτιρίου, όπου ανάμεσα στα άλλα εκθέματα παρουσιάστηκε φωτογραφία της μακέτας του έργου - μνημείου που έλαβε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Γιάννης Μπορμπότης, Γραμματέας της ΤΕ Κέρκυρας, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι το Λαζαρέτο ως τόπος μαρτυρίου έρχεται να θυμίσει τη βαρβαρότητα της αστικής εξουσίας, αλλά και τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχει το λαϊκό κίνημα μαζί της, ενώ τόνισε ότι το παράδειγμα των αλύγιστων της ταξικής πάλης πεισμώνει τους σημερινούς κομμουνιστές ώστε να παλέψουν «για έναν κόσμο που δεν θα μοιάζει σε τίποτα με τον σημερινό». Παράλληλα, ο ηρωικός αγώνας των κομμουνιστών και άλλων λαϊκών αγωνιστών της εποχής εκείνης δείχνει ότι οι λαοί διαλέγουν πάντα να στέκονται στο πλευρό εκείνων που παλεύουν για λευτεριά και το δίκιο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Μπορμπότης, για να αναφερθεί στις τεράστιες διαδηλώσεις αλληλεγγύης και στήριξης του λαού της Παλαιστίνης σε όλο τον κόσμο, και στη χώρα μας, ενάντια σε άλλο ένα ιμπεριαλιστικό μακελειό στη Γάζα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δέσμευση του ΚΚΕ για ανέγερση μνημείου πάνω στη νησίδα, υπενθυμίζοντας ότι η ΚΕ του Κόμματος ολοκλήρωσε τις διαδικασίες του καλλιτεχνικού διαγωνισμού για τη φιλοτέχνηση μνημείου αντάξιου της θυσίας των εκτελεσθέντων του Λαζαρέτο. Αναφέρθηκε στις τέσσερις προτάσεις που βραβεύτηκαν, όπου το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην πρόταση του γλύπτη Βασίλη Δωρόπουλου, το 2ο στην πρόταση των Ευθυμίου Σιάτρα και Δημήτρη Σιάτρα και το 3ο σε δύο προτάσεις, της Πελαγίας Μαρμαρά και του Κερκυραίου καλλιτέχνη Αγγελου Γερακάρη.

«Προχωράμε άμεσα στην υλοποίηση του 1ου βραβείου, που θα συνδυαστεί με τον αγώνα που θα δώσει το Κόμμα μας προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ολοκλήρωσης Μουσείου στο νησί αφιερωμένου στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, καθώς και συντήρησης και ανάδειξης του τοίχου των εκτελέσεων και όλων των μνημειακών στοιχείων του νησιού», τόνισε ο Γ. Μπορμπότης, προσθέτοντας ότι με βάση τον σχεδιασμό της ΚΕ το μνημείο στο Λαζαρέτο θα στηθεί και θα αποκαλυφθεί του χρόνου, σε μεγάλη εκδήλωση της ΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ