Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΝΤ
Οχι αυξήσεις στους μισθούς, ευπρόσδεκτη η φοροεπιδρομή στους επαγγελματίες!

«

Ευπρόσδεκτες» είναι για το ΔΝΤ η φοροεπιδρομή στους επαγγελματίες και η μη αύξηση μισθών και συντάξεων, ενώ συστήνει την αύξηση των φόρων στην Ενέργεια που παράγεται από υδρογονάνθρακες για να διευκολυνθούν τα κέρδη των ομίλων από την «πράσινη μετάβαση».

Στην έκθεσή του για την οικονομία της Ελλάδας το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις του δημόσιου τομέα, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για τις επενδυτικές ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Χαρακτηριστικά η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει: «Η συγκράτηση των πιέσεων στις δαπάνες είναι κρίσιμη για τη διατήρηση του δημοσιονομικού χώρου για κρίσιμες κοινωνικές και κεφαλαιουχικές δαπάνες. Οι πιέσεις δαπανών θα πρέπει να αντισταθούν σε μη διακριτικούς τομείς, όπως οι μισθοί και οι συντάξεις του δημόσιου τομέα, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση μεταξύ των χωρών. Αντίθετα, οι επενδυτικές ανάγκες είναι μεγάλες, μεταξύ άλλων για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση». Οσο δε για τις κοινωνικές δαπάνες αναφέρεται σε «στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις» για τους πλέον εξαθλιωμένους.

Το ΔΝΤ επικροτεί τη φοροεπιδρομή κατά των επαγγελματιών που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι «οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των αρχών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μεταρρυθμίσεων για τους αυτοαπασχολούμενους, είναι σημαντικές και ευπρόσδεκτες».

Ενώ χαρακτηριστικό είναι πως συνδέει την προώθηση της περιβόητης «ψηφιοποίησης» με την ένταση της φοροεπιδρομής και συνολικά της φιλομονοπωλιακής πολιτικής λέγοντας ότι «οι συνεχείς προσπάθειες για την προώθηση των ψηφιακών συναλλαγών και τον εξορθολογισμό των φορολογικών κινήτρων θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της συλλογής εσόδων. Δεδομένης της προγραμματισμένης μεγάλης επένδυσης στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, η διαχείριση των δημόσιων επενδύσεων θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω».

Εξάλλου, στο όνομα της «πράσινης μετάβασης», ζητά να αυξηθούν οι «πράσινοι» φόροι. Αναφέρει πως «οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου άνθρακα (συμπεριλαμβανομένων των ειδικών φόρων κατανάλωσης και των τελών) σε τομείς εκτός του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών (ETS), όπως οι μεταφορές, για να δώσουν περαιτέρω κίνητρα για την ταχεία και αποτελεσματική πράσινη μετάβαση καθώς η τιμή της Ενέργειας συνεχίζει να ομαλοποιείται».

Επιπλέον, ζητά «επιτάχυνση των ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων» με «κλιμάκωση του συστήματος διά βίου μάθησης (των εργαζομένων), συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων» και με αύξηση της εργασιακής κινητικότητας από τομέα σε τομέα: «Οι κανονισμοί θα πρέπει να εξορθολογιστούν, ώστε να διευκολύνονται η είσοδος και η έξοδος των επιχειρήσεων καθώς και οι μετακινήσεις θέσεων εργασίας σε όλους τους τομείς, κάτι που θα συμβάλει στη βελτίωση του δυναμισμού και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Αντανακλαστικά» ζητάει και για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και συνολικά για τις τράπεζες, ζητώντας να περιοριστούν τα «τρωτά σημεία στο τραπεζικό σύστημα, έναντι της πιθανής έκρηξης της στεγαστικής πίστης», με «πογκρόμ» πλειστηριασμών και εκβιασμών σε λαϊκά νοικοκυριά και επαγγελματίες. Οπως λέει το ΔΝΤ, χρειάζεται «ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος και των εξωδικαστικών διαδικασιών. Περαιτέρω πρόοδος για την επιτάχυνση της επίλυσης χρεών μέσω αναδιαρθρώσεων στο πλαίσιο της εξωδικαστικής πλατφόρμας και μέσω των επίσημων διαδικασιών βάσει του νέου κώδικα αφερεγγυότητας θα συμβάλει στη βελτίωση του δυναμισμού των επιχειρήσεων. Θα συμβάλει στην αύξηση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και στην περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών». Το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη 2,5% της οικονομίας της Ελλάδας για το 2023 και 2% το 2024, με «καύσιμο» τα κονδύλια και τις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» του Ταμείου Ανάκαμψης: «Η επενδυτική δραστηριότητα θα συνεχίσει να επεκτείνεται με την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (NRRP). Ωστόσο, μετά τη λήξη της χρηματοδότησης από το NGEU το 2026 και τη χαμηλή ακόμη δυνητική ανάπτυξη, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να συγκρατηθεί σε περίπου 1,25% μεσοπρόθεσμα», σημειώνεται στην έκθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ