Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΣΤΗ ΘΗΒΑ
Σοβαρά προβλήματα διαβίωσης των νεοσύλλεκτων

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι καταγγέλλουν με επιστολή τους νεοσύλλεκτοι της 2023/ΣΤ ΕΣΣΟ που παρουσιάστηκαν στο ΚΕΠΒ Θήβας.

Στην επιστολή τους μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Από τις πρώτες κιόλας μέρες, ή και ώρες, μέσα στο στρατόπεδο ΚΕΠΒ Θήβας καταλαβαίνει κανείς πως ζητήματα όπως η απαραίτητη βασική προσωπική υγιεινή, το φαγητό, το νερό, γενικότερα οι συνθήκες διαβίωσής μας δεν απασχολούν τη Διοίκηση του Κέντρου.

Στο Κέντρο που θα φιλοξενεί περίπου 2.000 στρατευμένους, σαπούνι στις τουαλέτες δεν υπάρχει και μετά από διαμαρτυρίες δίνεται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα να μην φτάνει για την προσωπική μας υγιεινή. Σαν να μην φτάνουν αυτά, πολλά καζανάκια δεν λειτουργούν και αντίστοιχα πολλές ντουζιέρες είναι διαλυμένες. Χλωρίνη για την καθαριότητα στις τουαλέτες και αυτή με το σταγονόμετρο, γιατί όπως λένε δεν υπάρχουν χρήματα. Πώς θα εξασφαλίσουμε την προσωπική μας υγιεινή χωρίς ζεστό νερό, χωρίς χαρτί υγείας, χωρίς πλυντήρια και απορρυπαντικά, χωρίς το νερό του στρατοπέδου να είναι πόσιμο; Τι περιμένουν πια; Να συρρέουμε κατά δεκάδες στο ΣΤΕΠ, το οποίο δεν έχει καν αξιωματικούς γιατρούς;

Το μόνο που ακούμε όλη την ώρα είναι ότι ο στρατός δεν έχει λεφτά, δείξτε κατανόηση, αγοράστε χαρτί υγείας, αγοράστε νερό γιατί δεν μπορούμε να σας το παρέχουμε, αγοράστε σαπούνια, αγοράστε τα όλα εσείς από μόνοι σας. Τελικά αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε αν ο στρατός θα εξασφαλίσει το οτιδήποτε στους νεοσύλλεκτους, αφού σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, απαράδεκτη είναι η ποσότητα και η ποιότητα του φαγητού σε όλα τα γεύματα. (...) Μετά την ατελείωτη διαδικασία της κατάταξης, θα εξασφαλιστεί η επαρκής σίτιση των νεοσύλλεκτων ή θα προσπαθούμε να βγάλουμε τη μέρα με δύο μπουκιές φαγητό; Θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό ανά πάσα στιγμή για τους νεοσύλλεκτους χωρίς να αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη;

Ο στρατός για όλα αυτά λεφτά δεν έχει, αλλά φαίνεται πως τα βρίσκει όταν είναι να στείλει φρεγάτες συνοδεία στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, τα βρίσκει για να είναι εντάξει απέναντι στις ΝΑΤΟικές της υποχρεώσεις της χώρας.

Οι φαντάροι έχουμε δικαιώματα και δεν ανεχόμαστε να μας συμπεριφέρονται σαν να τα αφήσαμε στην πύλη του Κέντρου. Δεν ανεχόμαστε να μας ζητάνε να μη βγάλουμε τσιμουδιά, να μη διεκδικούμε και πολλά, να κάνουμε μπάνιο σε χαλασμένες ντουζιέρες και στις τουαλέτες να μην λειτουργούν τα καζανάκια. Ειδικά με όλες τις εξελίξεις στην περιοχή, τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και την εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που μόνο ανησυχία προκαλούν.

Οι νεοσύλλεκτοι απαιτούμε να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αξιοπρεπή διαβίωσή μας στο ΚΕΠΒ!».

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το θέμα έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτησή του προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης, Θανάσης Παφίλης και Βασίλης Μεταξάς.

Σημειώνουν πως «τα προβλήματα στο συγκεκριμένο Κέντρο Εκπαίδευσης έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετές φορές, αφού διαχρονικά νεοσύλλεκτοι διαμαρτυρήθηκαν γι' αυτά με επιστολές τους» θυμίζοντας και τις σχετικές Ερωτήσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή - 9532/14 Σεπτέμβρη 2020, 469/24 Οκτώβρη 2022 και 1956/25 Γενάρη 2023 - αναδεικνύοντας τα προβλήματα στο Κέντρο της Θήβας αλλά και τα παρόμοια προβλήματα στο Κέντρο Εκπαίδευσης στον Αυλώνα. Αναφέρονται στις διαμαρτυρίες των φαντάρων και τονίζουν πως «η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες, γνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια. Αδιαφορεί συνειδητά, διότι θέλει να μεταφέρει το κόστος της θητείας στους φαντάρους, επιβαρύνοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Την ίδια στιγμή φαίνεται να είναι αποτελεσματική στη δαπάνη δισεκατομμυρίων ευρώ, από τις τσέπες του λαού, για στρατιωτικούς εξοπλισμούς για τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, στις δολοφονικές επιχειρήσεις σε βάρος των λαών».

Και ρωτάνε τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση στο ΚΕΠΒ στη Θήβα για:

- Τη χορήγηση δωρεάν πόσιμου νερού στους νεοσύλλεκτους και στο υπόλοιπο προσωπικό του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) στη Θήβα.

- Τη βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας όλων των γευμάτων και του πρωινού.

- Τη χορήγηση όλων των απαραίτητων υλικών υγιεινής και καθαριότητας στους νεοσύλλεκτους.

- Την ύπαρξη ζεστού νερού για την προσωπική τους υγιεινή στα μπάνια της μονάδας.

- Τον άμεσο εφοδιασμό του ΚΕΠΒ με πλυντήρια ρούχων και απορρυπαντικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ