Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Λαός και νεολαία τιμούν τα μηνύματα του Νοέμβρη

Ξεκίνησε χτες ο τριήμερος αγωνιστικός εορτασμός | Κορυφώνεται αύριο με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα κορυφώνεται αύριο ο τριήμερος αγωνιστικός εορτασμός των 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Λαός και νεολαία δίνουν το «παρών» τιμώντας τον νεανικό ηρωισμό, τους χιλιάδες αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, κρατώντας ζωντανό το περιεχόμενο των συνθημάτων του ξεσηκωμού.

Χτες το πρωί άνοιξαν οι πύλες του Πολυτεχνείου στην Πατησίων και άνθρωποι όλων των ηλικιών έφταναν για να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο με την τσακισμένη πόρτα του, με τον χώρο γεμάτο με φοιτητές και φοιτήτριες από όλες τις σχολές της Αττικής που τιμούν τον ξεσηκωμό πολύμορφα. Στα μεγάφωνα, τα τραγούδια του αγώνα και της φωτιάς αντηχούσαν, με πολλούς να σιγοτραγουδούν τα λόγια τους.

Το μνημείο δεν άργησε να γεμίσει από λουλούδια, στεφάνια αλλά και ζωγραφιές που άφηναν μικρά παιδιά που επισκέπτονταν μαζί με τους γονείς τους τον χώρο. Το «παρών» έδωσαν αγωνιστές που συμμετείχαν στον ξεσηκωμό, με έναν από αυτούς να έχει από κοντά την εγγονή του και να της εξιστορεί τα γεγονότα. Ακόμη μια χαρούμενη και αισιόδοξη νότα ήταν οι μαθητές που ήρθαν με την τάξη τους σε αυτό το «ζωντανό μάθημα ιστορίας και αγώνα».

«Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου είχε ρίζες στη σθεναρή αντίσταση των πολιτικών κρατουμένων της χούντας στους τόπους εξορίας και φυλακής που έγιναν κάστρα αντίστασης. Στην ίδρυση και δράση των αντιδικτατορικών οργανώσεων. Στις εργατικές, αγροτικές, φοιτητικές κινητοποιήσεις. Ηταν ένας φοιτητικός, αλλά και εργατικός - λαϊκός ξεσηκωμός. Το Πολυτεχνείο ήταν καταλύτης για το τέλος της χούντας. Το Πολυτεχνείο αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης. Ανέδειξε ότι ο αγώνας για ψωμί - Παιδεία - ελευθερία - λαϊκή κυριαρχία συνδέεται με τον όρο να φύγει η χούντα αλλά και να απαλλαγεί ο λαός από τις βαθύτερες αιτίες που την έθρεψαν, την επέβαλαν και τη στήριξαν», σημειώνουν σε διακήρυξή τους για την 50ή επέτειο εννιά μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974, που επισημαίνουν τα σύγχρονα μηνύματα του Νοέμβρη και καλούν στον τριήμερο εορτασμό και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.


«Πενήντα χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό. Αγώνας χαραγμένος στου λαού τη μνήμη... εκείνος ο Νοέμβρης σπίθα που δε σβήνει!». «Το Πολυτεχνείο ζει στους σύγχρονους αγώνες. Καμία εμπλοκή της χώρας στη σφαγή στη Γάζα. Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Ζωή με δικαιώματα», τα συνθήματα που δέσποζαν στο γιγαντοπανό των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας στον χώρο.

Μαζική ήταν η παρουσία της ΚΝΕ, με τον ιστορικό χώρο να δονείται από τα συνθήματα, να στολίζεται απ' άκρη σ' άκρη και να εκπέμπεται το αγωνιστικό μήνυμα: «Ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική». Τα μέλη της ΚΝΕ ξαναέγραψαν στις δύο πλαϊνές κολόνες της πύλης τα συνθήματα που ορισμένοι μάταια προσπαθούν να ξεχαστούν: «Εξω αι ΗΠΑ» και «Εξω το ΝΑΤΟ».

Ιδιαίτερα φέτος, που η επέτειος του ηρωικού ξεσηκωμού συμπίπτει με τη σφαγή στην Παλαιστίνη από το Ισραήλ και τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς συμμάχους του, οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο αποτελούν ταυτόχρονα βήμα καταδίκης των εγκλημάτων της κατοχής, αλληλεγγύης του λαού και της νεολαίας στον Παλαιστινιακό λαό, την οποία εκφράζουν με συγκλονιστικές διαδηλώσεις όλες αυτές τις μέρες. Φοιτητές και φοιτήτριες, μέλη της ΚΝΕ, άνοιξαν σημαίες της Παλαιστίνης μπροστά στο κτίριο «Αβέρωφ» και φώναξαν δυνατά «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και «Λε - λε - λευτεριά, λευτεριά στην Παλαιστίνη».

«Η σπίθα του Νοέμβρη δεν σβήνει»


Εντονο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η έκθεση της ΚΝΕ που λειτουργεί στον χώρο, με αρκετούς να κοντοστέκονται για να δουν τα ταμπλό, τις φωτογραφίες και το υλικό που περιέχουν. Η έκθεση ξεδιπλώνεται από τις αιτίες επιβολής της δικτατορίας, την αντιδικτατορική δράση, τη δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ εκείνη την περίοδο μέχρι και τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου όπου παρατίθεται και το χρονικό. Από την πρώτη μέρα γίνονται και ομαδικές ξεναγήσεις με μεγάλη συμμετοχή ειδικά από νέους και νέες.

Στον χώρο του Πολυτεχνείου διακινείται το λεύκωμα της ΚΝΕ με τίτλο «Η σπίθα του Νοέμβρη δεν σβήνει». Πρόκειται για έκδοση αφιερωμένη στη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον φοιτητικό και λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου με ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό από εκείνη την περίοδο.

Στην εισαγωγή του λευκώματος σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Στο Πολυτεχνείο μίλησε ο λαός. Η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία έγιναν πρωταγωνιστές των εξελίξεων, άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους και έδειξαν τη δυναμική τους απέναντι σε έναν ισχυρό αντίπαλο, τη στρατιωτική δικτατορία και συνολικά απέναντι στην εξουσία της αστικής τάξης... Είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς που στα χρόνια της επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας σήκωσαν τον λαό μας ένα μπόι ψηλότερα. Εμπνευσμένοι από τον αγώνα τους, βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο δίνουμε την υπόσχεση για τους νέους μεγάλους εργατικούς - λαϊκούς - νεολαιίστικους αγώνες, για να γκρεμίσουμε τον κόσμο της φτώχειας, της αδικίας, των πολέμων, τον γερασμένο κόσμο της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και να χτίσουμε τη νέα κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».


Στον χώρο διακινούνται επίσης και σχετικές εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», όπως και η νέα με τίτλο «Πολυτεχνείο - Νοέμβρης 1973. Εμπνευση, γνώση και στήριγμα για τους λαϊκούς ξεσηκωμούς του μέλλοντος».

Συνεχίζονται σήμερα οι καταθέσεις στεφανιών

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα σε Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, σωματεία και εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο, τιμώντας τα 50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό, και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία αύριο, Παρασκευή. Η κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο θα γίνει σήμερα, Πέμπτη, στις 5 μ.μ., με σημείο συνάντησης των σωματείων στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Στο ίδιο ραντεβού για κατάθεση στεφάνου καλούν επίσης η ΟΓΕ και η ΕΕΔΥΕ.

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) θα καταθέσει στεφάνι σήμερα, στις 12 μ.

Στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου θα καταθέσει και το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, σήμερα στις 2 μ.μ.

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας δίνει το δικό της ραντεβού για να καταθέσει λουλούδια, σήμερα, Πέμπτη, στις 3 μ.μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων (2023-11-21 00:00:00.0)
Με αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις (2023-11-16 00:00:00.0)
Αγωνιστικές δράσεις μπροστά στον γιορτασμό του Πολυτεχνείου (2023-11-07 00:00:00.0)
Αύριο Τετάρτη η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία (2021-11-16 00:00:00.0)
Δυναμική και μεγάλη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη (2018-11-20 00:00:00.0)
Δραστηριότητες του ΣΦΕΑ (2013-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ