Τρίτη 21 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Επικράτηση του λαϊκιστή νεοφιλελεύθερου Χ. Μιλέι

Ο λαϊκιστής νεοφιλελεύθερος Χαβιέρ Μιλέι, της συμμαχίας «Η Ελευθερία προχωρά», επικράτησε στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή, με 55,66% έναντι 44,3% του σοσιαλδημοκράτη πρώην υπουργού Οικονομίας Σέρχιο Μάσα, του συνασπισμού «Ενωση για την Πατρίδα» (στον α' γύρο είχε προηγηθεί με 36% έναντι 30%).

Ο 53χρονος λαϊκιστής οικονομολόγος, με στενές σχέσεις με φασίστες όπως το ισπανικό VOX και με καριέρα στην τηλεόραση, κατάφερε να «καβαλήσει» το κύμα της οργής και της αγανάκτησης πολλών λαϊκών ανθρώπων που έχουν βιώσει τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής (είτε νεοφιλελεύθερης είτε σοσιαλδημοκρατικής κοπής) και να εμφανιστεί ως άλλος ...μεσσίας, όπως στις ΗΠΑ ο Τραμπ και στη Βραζιλία ο Μπολσονάρο. Να σημειωθεί ότι στην τρίτη μεγαλύτερη καπιταλιστική οικονομία της Νότιας Αμερικής ο πληθωρισμός «τρέχει» με 130%, ενώ στο επίπεδο της φτώχειας είναι πάνω από το 40% του πληθυσμού.

Ο δήθεν αντισυστημικός Μιλέι μιλάει για «θεραπεία - σοκ». Ετσι, έχει υποσχεθεί να καταργήσει την Κεντρική Τράπεζα και να δολαριοποιήσει την οικονομία, να ενισχύσει τα λεγόμενα «κρυπτονομίσματα», ενώ μιλάει για περικοπές στον κρατικό μηχανισμό, με κατάργηση πολλών υπουργείων.

Στοιχείο του λαϊκισμού και του αντικομμουνισμού του ήταν την περίοδο της προεκλογικής καμπάνιας οι εμφανίσεις του με ένα αλυσοπρίονο, σύμβολο των περικοπών που θα φέρει, με στολή υπερήρωα που καθαρίζει τους διεφθαρμένους «αριστερούς», ενώ εξύβρισε τον συμπατριώτη του, Πάπα Φραγκίσκο, ως «πουτ... γιο», επειδή τον θεωρεί «αριστερό».

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη του, ο Μιλέι ανέφερε ότι σε διεθνές επίπεδο θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ (όπου θα κάνει και τα πρώτα του ταξίδια) και όχι με ...κομμουνιστές, όπως εντελώς παραπλανητικά παρουσιάζει την καπιταλιστική Ρωσία και την Κίνα.

Ο Σέρχιο Μάσα αναγνώρισε την ήττα, εξέφρασε την ελπίδα να διατηρηθεί η «κοινοβουλευτική νομιμότητα» και κάλεσε τον Μιλέι να επιδείξει πνεύμα «εθνικής ενότητας» για να «αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της οικονομίας».

Οι δηλώσεις του Μιλέι ότι δεν θέλει σχέσεις με τη Ρωσία προκάλεσαν την αντίδραση του εκπροσώπου του Βλ. Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε:

«Σημειώσαμε μια σειρά δηλώσεις που έκανε ο κ. Μιλέι κατά την προεκλογική εκστρατεία, ωστόσο θα εστιάσουμε και θα τον κρίνουμε κυρίως από τις δηλώσεις που θα κάνει μετά την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων του. Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με την Αργεντινή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ