Τρίτη 21 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Αντιπαράθεση για την αμνηστία στους αυτονομιστές

Συγκέντρωση στη Μαδρίτη έγινε το Σάββατο από υποστηριχτές κυρίως του Λαϊκού Κόμματος και του φασιστικού VOX ενάντια στον σχεδιαζόμενο νόμο για την αμνήστευση των Καταλανών αυτονομιστών, που διώκονται για την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας με το δημοψήφισμα του 2017, νόμο που επέτρεψε στον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στην ισπανική Βουλή.

Οι διαδηλωτές, κρατώντας ισπανικές ή ευρωπαϊκές σημαίες, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Θιμπέλες με συνθήματα όπως «Για το κράτος δικαίου, SOS ΕΕ».

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ ήρθε δεύτερο στις πρόωρες εκλογές του Ιούλη, πίσω από το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), το οποίο δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Την περασμένη Πέμπτη, ο Σάντσεθ κατόρθωσε να ανανεώσει την πρωθυπουργική του θητεία έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη αυτονομιστικών / εθνικιστικών κομμάτων από την Καταλονία και τη Χώρα των Βάσκων, με αντάλλαγμα προς το κόμμα «Μαζί για την Καταλονία» τη χορήγηση αμνηστίας.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης για το υπαρκτό εθνοτικό ζήτημα στην Ισπανία πηγαίνει ταυτόχρονα με τη συνεχιζόμενη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα. Οπως επισημαίνει το ΚΚ Εργατών Ισπανίας, αυτό που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι και τα εκμεταλλευόμενα στρώματα σε κάθε περιοχή είναι να προτάξουν τα κοινά ταξικά τους συμφέροντα και να μην εγκλωβίζονται σε τεχνητούς διαχωρισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ