Τρίτη 21 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Εμφανείς οι διαφωνίες, αλλά και το αμοιβαίο ενδιαφέρον για συνεργασία

Τον «εποικοδομητικό» ρόλο της Τουρκίας στη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών εξήρε ο Σολτς, το «κοινό συμφέρον» για συνεργασία σε διάφορους τομείς τόνισε ο Ερντογάν

Από τη συνέντευξη Τύπου των Ερντογάν - Σολτς

Copyright 2023 The Associated

Από τη συνέντευξη Τύπου των Ερντογάν - Σολτς
Χωρίς καμία διάθεση να υποτιμήσουν τις σημαντικές διμερείς διαφορές που παραμένουν σε σοβαρά ζητήματα, Γερμανία και Τουρκία επιβεβαίωσαν ξανά και το ισχυρό ενδιαφέρον για επέκταση των μεταξύ τους σχέσεων σε μια σειρά τομείς, στο πλαίσιο και των επίσημων επαφών που είχε στο Βερολίνο την Παρασκευή ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν.

Αφενός οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (βλ. και σελ. 10 - 11), αφετέρου ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανέδειξαν αντιθέσεις που παραμένουν, ωστόσο δεν έλειψαν οι αμοιβαίες επισημάνσεις για την αξία που έχει η οικονομική συνεργασία. Καθόλου τυχαία, ανήμερα της συνάντησης η «Deutsche Welle» μετέδωσε εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας παραμένουν βασική προτεραιότητα». Σε αυτό τονιζόταν μεταξύ άλλων ότι «σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε σε ιστορικό υψηλό 51,6 δισ. ευρώ (56 δισ. δολάρια) το 2022. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι τουρκικές εξαγωγές στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 26,7%, στα 24,6 δισ. ευρώ, και οι τουρκικές εισαγωγές από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο, στα 27 δισ. ευρώ...».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να επισημάνει στον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς ότι «εδώ και καιρό έχουμε δικαιολογημένες προσδοκίες όσον αφορά την Τελωνειακή Ενωση και την απελευθέρωση των θεωρήσεων» για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ, ενώ, ξεκαθαρίζοντας ότι η τουρκική αστική τάξη θα παζαρέψει ολόπλευρα τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ, έσπευσε να σημειώσει πως «η Τουρκία δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα στο ΝΑΤΟ» και να επιδείξει τη «συμβολή» της στη μεταφορά «τόνων σιτηρών από τον διάδρομο προς την Ευρώπη και την Αφρική».

Την «πάσα» πήρε βεβαίως ο Σολτς, που εξήρε ως «εποικοδομητικό και σημαντικό» τον ρόλο της Τουρκίας και προέτρεψε σε έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και από την τουρκική Βουλή.

Μεταξύ άλλων θεμάτων συζητήθηκε και η διμερής συνεργασία στην πολεμική βιομηχανία, στην παραγωγή και στις αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η τουρκική πλευρά επανήλθε στην αγορά μαχητικών «Eurofighter», χωρίς να διευκρινίζεται αν κατατέθηκε επίσημα σχετικό αίτημα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο (και με φόντο σενάρια για ενδεχόμενες γερμανικές ενστάσεις που μπορεί να διατυπωθούν, όπως στις ΗΠΑ για τα F-35), ο Ερντογάν είπε: «Αν θέλουν να μας δώσουν αυτά τα αεροπλάνα, ας μας τα δώσουν! Κι αν δεν τα δώσουν, δεν υπάρχουν πόρτες να χτυπήσουμε; Πάρα πολλές». Και πριν τη συνάντηση, άλλωστε, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για σχετικές επαφές της Αγκυρας με το Λονδίνο αλλά και με τη Μαδρίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ