Τρίτη 21 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Συνθήκη ειρήνης υπό διαβούλευση

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στις «βασικές αρχές για μια συνθήκη ειρήνης», αλλά εξακολουθούν να «μιλούν διαφορετικές διπλωματικές γλώσσες», δήλωσε το Σάββατο ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, μιλώντας στην έναρξη της φθινοπωρινής συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στο Γερεβάν.

«Αυτό συνέβη με τη μεσολάβηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ως αποτέλεσμα των συναντήσεών μου με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε ο Πασινιάν, αναφερόμενος σε διαπραγματεύσεις που έχουν λάβει χώρα τον τελευταίο χρόνο, αλλά έχουν διακοπεί μετά τη στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Μεταξύ των συμφωνηθέντων στις Βρυξέλλες είναι η αναγνώριση από την Αρμενία του Ναγκόρνο Καραμπάχ ως αζέρικου εδάφους, η έκταση των δύο κρατών κ.ά. Παραμένει η αντιπαράθεση στα κρίσιμα ζητήματα για τους δρόμους σύνδεσης του αζέρικου θύλακα Ναχιτσεβάν με το Αζερμπαϊτζάν μέσω αρμενικού εδάφους και την ακριβή χάραξη των συνόρων των δύο κρατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ