Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέα άφιξη αμερικανικού αεροπλανοφόρου

Ενώ νοτιότερα οι ΗΠΑ άρχισαν και κοινές περιπολίες με τις Φιλιππίνες

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο προσεγγίζει το νοτιοκορεατικό λιμάνι Μπουσάν
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο προσεγγίζει το νοτιοκορεατικό λιμάνι Μπουσάν
Στο λιμάνι Μπουσάν της Νότιας Κορέας κατέπλευσε χτες το αμερικανικό, πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «USS Carl Vinson», το 3ο κατά σειρά από τις αρχές του χρόνου αεροπλανοφόρο που στέλνει η Ουάσιγκτον στη Χερσόνησο, εντείνοντας πολύπλευρα σχέδια για να αναβαθμίσει τις «αμυντικές συνεργασίες» της στην αυλή της Κίνας αλλά και της Ρωσίας.

Το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι το σκάφος, συνοδευόμενο από αρμάδα και άλλων πολεμικών πλοίων, έφτασε στην περιοχή στο πλαίσιο της ενίσχυσης της «διευρυμένης αποτροπής» που οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ακόμα συχνότερη ανάπτυξη αναβαθμισμένων εξοπλιστικών μέσων. Το «Carl Vinson» μπορεί να μεταφέρει σχεδόν 5.000 άτομα αλλά και 70 πολεμικά αεροσκάφη, ενώ ο Αμερικανός υποναύαρχος Κάρλος Σαρντιέλο έσπευσε σε σχετική ενημέρωση να επισημάνει ότι «η συνεργασία μεταξύ των ΠΝ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στη Βορειοανατολική Ασία και την Κορεατική Χερσόνησο».

Σημειωτέον ότι την περασμένη Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Σιν γουόκ-σικ συμμετείχαν στην ετήσια διμερή στρατιωτική διάσκεψη, που αυτήν τη φορά έγινε στη Σεούλ, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται να ενισχύσουν τη συμμαχία τους και να αυξήσουν τη «συχνότητα και την ένταση» των αναπτύξεων αμερικανικών πολεμικών μέσων στη χώρα, όπως δήλωσε και ο Οστιν.

Η άφιξη του «Carl Vinson» σημειώθηκε κάποιες ώρες αφού η Πιονγιάνγκ γνωστοποίησε τα σχέδιά της να προχωρήσει σε νέα απόπειρα εκτόξευσης κατασκοπευτικού δορυφόρου. Αργότερα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα ανακοίνωσαν πως εκτοξεύτηκε βορειοκορεατικός πύραυλος που εκτιμούν ότι μεταφέρει δορυφόρο. Μάλιστα, η ιαπωνική κυβέρνηση εξέδωσε έκτακτη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της νότιας επαρχίας Οκινάουα.

Τη Δευτέρα, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Νότιας Κορέας προειδοποίησαν ότι αν προχωρήσει σε τέτοια εκτόξευση θα λάβει όλα «τα απαραίτητα μέτρα».

Στο μεταξύ, χτες ξεκίνησαν και κοινές περιπολίες οι Φιλιππίνες και οι ΗΠΑ, με συμμετοχή δυνάμεων από το Πολεμικό τους Ναυτικό αλλά και την Πολεμική Αεροπορία.

Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος δήλωσε ότι «με αυτές τις ενέργειες συνεργασίας επιθυμούμε να ενισχύσουμε την περιφερειακή ασφάλεια και να ευνοήσουμε μια αρμονική σύμπραξη με τις ΗΠΑ στη διαφύλαξη των κοινών μας συμφερόντων» και παρατήρησε ότι ο κινεζικός στρατός «άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον» για την κατασκευή βάσης σε υφάλους που βρίσκονται «ολοένα και πιο κοντά στη φιλιππινέζικη ακτή»...

Στο μεταξύ, σήμερα έχει προγραμματιστεί να γίνει διαδικτυακά η Σύνοδος Κορυφής του G20, την οποία θα φιλοξενήσει η Ινδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ