Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ετοιμο για «ό,τι είναι απαραίτητο» το ΝΑΤΟ

Πολυήμερη περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια ολοκληρώνει σήμερα ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που από τις 19 του μήνα ξεκίνησε επαφές κατά σειρά σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία.

Τη Δευτέρα από την Πρίστινα είπε πως «θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον και ελευθερία κινήσεων για όλους τους ανθρώπους στο Κοσσυφοπέδιο». Εσπευσε να εκφράσει υποστήριξη στις συνομιλίες για τους όρους εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου (θέμα στο οποίο ΕΕ και ΝΑΤΟ διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο ιεραρχώντας το στην αναχαίτιση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή), υποστηρίζοντας πως η ίδρυση της Ενωσης Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο «θα ήταν ένα βασικό βήμα προς την εξομάλυνση της σχέσης και προς τη διαρκή ειρήνη και ευημερία στην περιοχή».

Χτες, ο επικεφαλής της λυκοσυμμαχίας βρέθηκε στο Βελιγράδι όπου είπε ότι «συζητήσαμε την πιθανότητα επανέναρξης κοινών στρατιωτικών ασκήσεων», υποστηρίζοντας πως τέτοια γυμνάσια δεν θα υπονομεύσουν την ουδετερότητα της Σερβίας. Από τη δική του πλευρά, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είπε ότι «ως ανώτατος διοικητής του στρατού, θα υποβάλω αίτημα στη σερβική κυβέρνηση ώστε η απόφαση για επανέναρξη κοινών ασκήσεων με το ΝΑΤΟ, καθώς και με άλλους εταίρους μας, που έχουμε πραγματοποιήσει στο παρελθόν, να εξεταστεί στο σύντομο μέλλον». Χαρακτήρισε δε «σημαντικό για εμάς (το) να συνεργαστούμε με το ΝΑΤΟ και την KFOR με την ελπίδα να διασφαλίσουμε με κάποιο τρόπο την ασφάλεια του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια», καταλήγοντας ότι «κάνουμε το σωστό συνεργαζόμενοι με το ΝΑΤΟ, η αλληλεπίδρασή μας είναι σε καλό επίπεδο».

Ακόμα, από τα Σκόπια, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «δεν βλέπουμε καμία στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία, όμως παρακολουθούμε στενά τι κάνει. Θα παραμείνουμε παρόντες στην περιοχή και είμαστε έτοιμοι να οργανωθούμε και να ενισχυθούμε γρήγορα, όπως και να κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε κάθε σύμμαχό μας». Σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, εξήρε τη χώρα ως «πολύτιμο σύμμαχο» του ΝΑΤΟ, για την «ασφάλεια και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων», επειδή συμμετέχει στην KFOR (στο Κόσοβο) αλλά και επειδή εντείνει τις προσπάθειες για να φτάσουν οι στρατιωτικές δαπάνες στο 2%.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το σερβικό ΥΠΕΞ κήρυξε persona non grata τον Α' γραμματέα της κροατικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, Hrvoje Schneider, κατηγορώντας τον για κατασκοπεία και προσπάθεια δημιουργίας δικτύου πρακτόρων σε βάρος της Σερβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ