Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Η «Τesla» προσέφυγε στο δικαστήριο κατά της αλληλεγγύης

Οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία σταμάτησαν να παραδίδουν πινακίδες κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα της εταιρείας

Η αμερικανική εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων «Tesla» προσέφυγε τη Δευτέρα εναντίον του σουηδικού κράτους, λόγω της άρνησης των ταχυδρομικών υπαλλήλων να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των νέων αυτοκινήτων της.

Σημειώνεται ότι από τα τέλη Οκτώβρη ξεκίνησε απεργιακή κινητοποίηση στην «Tesla» με πρωτοβουλία του συνδικάτου μεταλλουργών IF Metall, λόγω της άρνησης της αυτοκινητοβιομηχανίας να τηρήσει τη Συλλογική Σύμβαση για τις αποδοχές των εργαζομένων. Πλέον έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία προσχώρησαν στην κινητοποίηση στις 20 Νοέμβρη και σταμάτησαν να εξυπηρετούν τα γραφεία και τα συνεργεία επισκευής της «Tesla».

Επειδή οι πινακίδες κυκλοφορίας στέλνονται μόνο ταχυδρομικά, η απεργία αυτή θα μπορούσε να εμποδίσει τα καινούρια αυτοκίνητα «Tesla» να κυκλοφορήσουν στους δρόμους, κάτι που ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Ιλον Μασκ, χαρακτήρισε «παράλογο».

Στο αίτημα που κατέθεσε στο δικαστήριο του Νόρκεπινγκ, η «Tesla» ζητά να επιβληθεί στη σουηδική Υπηρεσία Μεταφορών να διασφαλίσει ότι οι πινακίδες κυκλοφορίας θα παραδοθούν στην εταιρεία. Ζητά επίσης να επιβληθεί πρόστιμο 1 εκατ. κορονών (87.000 ευρώ) αν η υπηρεσία δεν τηρήσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Εκτός από το IF Metall άλλα 8 συνδικάτα - μεταξύ άλλων, οι λιμενεργάτες και οι οικοδόμοι - ανακοίνωσαν ότι λαμβάνουν μέτρα αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους της «Tesla».

Η διαπραγμάτευση των Συλλογικών Συμβάσεων, που αποτελούν τον κανόνα στην αγορά εργασίας της Σουηδίας, γίνεται ανά τομέα. Οι Συλλογικές Συμβάσεις, που αφορούν το ύψος των αποδοχών και τις συνθήκες εργασίας, καλύπτουν το 90% των μισθωτών. Οι εργαζόμενοι στην «Tesla» όμως δεν καλύπτονται από τη Συλλογική Σύμβαση του τομέα τους, επειδή η εταιρεία δεν την έχει υπογράψει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ