Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέα στρατιωτικά σχέδια προχωρούν και οι δύο πλευρές

Από ναυτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και Νότιας Κορέας
Από ναυτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και Νότιας Κορέας
Για «μια νέα εποχή μιας διαστημικής δύναμης» έκανε λόγο ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, αναφερόμενος στην πρόσφατη εκτόξευση δορυφόρου στην οποία προχώρησε η κυβέρνησή του, με το ΥΠΕΞ της χώρας να ανακοινώνει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες εκτοξεύσεις.

Οπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ, οι δοκιμές αυτές «είναι ένας νόμιμος και δίκαιος τρόπος να ασκήσει (σ.σ. το κράτος) το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του, να ανταποκριθεί διεξοδικά και να παρακολουθήσει με ακρίβεια τη σοβαρή στρατιωτική δράση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους».

Την ίδια στιγμή, και η Νότια Κορέα επιταχύνει δικά της «αμυντικά» σχέδια, στο όνομα της «αντιμετώπισης των απειλών» από τη Βόρεια Κορέα και στο πλαίσιο της σύσφιξης της «αμυντικής συνεργασίας» της με τις ΗΠΑ αλλά και την Ιαπωνία πλέον, μετά και από την τριμερή Σύνοδο που έγινε το καλοκαίρι στο Camp David.

Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση ανακοίνωσε κι αυτή ότι αναστέλλει τη διμερή συμφωνία του 2016, ενώ ο υπουργός Αμυνας Σιν Γουον-σικ τόνισε σε δηλώσεις του ότι η «στρατιωτική ετοιμότητα» είναι πρωταρχικό ζήτημα και «η στρατιωτική δράση θα πρέπει να προετοιμαστεί προσεκτικά».

Αξιωματούχοι του υπουργείου δήλωσαν στο «Ρόιτερς» πως Βορειοκορεάτες στρατιώτες εντοπίστηκαν στη μεθόριο να μεταφέρουν βαρύ οπλισμό στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ) και να στήνουν θέσεις φρουράς που οι δύο χώρες κατέστρεψαν στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Στο μεταξύ, ο βοηθός του γγ του ΟΗΕ για Μέση Ανατολή, Ασία και Ειρηνικό, Χαλίντ Κχιαρί, δήλωσε πως «ενώ η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας εκδίδει ειδοποίηση προς την ιαπωνική Ακτοφυλακή πριν τις εκτοξεύσεις, δεν εκδίδει ειδοποιήσεις για την ασφάλεια του εναέριου χώρου και της ναυσιπλοΐας προς τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας ή τη Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, Νοτιοκορεάτης που το 2016 έγραψε ποίημα υπέρ της Βόρειας Κορέας καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους και δύο μηνών, για παραβίαση του Νόμου περί Εθνικής Ασφαλείας, ο οποίος αποκλείει την πρόσβαση σε κυβερνητικούς ιστοτόπους και ΜΜΕ της Πιονγιάνγκ.

Κι άλλο αεροπλανοφόρο θα αποκτήσει η Ινδία

Την ίδια στιγμή, την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής της μηχανής μελετά η Ινδία, με φόντο την όξυνση των παζαριών της αλλά και των διαφωνιών με πολλές χώρες, με πρώτη την Κίνα.

Το Συμβούλιο Αμυντικών Εξοπλισμών της χώρας - με επικεφαλής τον υπουργό Αμυνας Ράτζναθ Σινγκ - αναμένεται να εγκρίνει την κατασκευή του δεύτερου εγχώριας κατασκευής αεροπλανοφόρου την Παρασκευή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Bloomberg» που επικαλέστηκε κυβερνητικές πηγές.

Το νέο αεροπλανοφόρο των 45.000 τόνων, αξίας 400 δισ. ρουπιών (4,8 δισ. δολαρίων), θα μεταφέρει τουλάχιστον 28 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ θα «στελεχωθεί» με γαλλικά αεροσκάφη «Rafale».

Με τη νέα προσθήκη, το Ναυτικό της Ινδίας θα διαθέτει συνολικά τρία αεροπλανοφόρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ