Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντιπαραθέσεις ενόψει του νέου προϋπολογισμού

Πολιτική αστάθεια έχει προκαλέσει στη Γερμανία η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου - στο οποίο προσέφυγαν μέλη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) - σύμφωνα με την οποία τα κονδύλια ύψους 60 δισ. που είχαν μείνει αχρησιμοποίητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας από το 2021, δεν μπορούν εκ των υστέρων να μεταφερθούν σε επόμενους προϋπολογισμούς (μέχρι και το 2023) για άλλον σκοπό, συγκεκριμένα στο Ταμείο για το Κλίμα.

Η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει ένα κενό στον προϋπολογισμό και σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο υπουργό Οικονομικών Κρ. Λίντνερ και τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, Ολ. Σολτς, απαιτείται συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2023, ο οποίος εγκρίθηκε με διαδικασία - εξπρές προχτές σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα καταρτιστεί μετά και την πολιτική απόφαση για αναστολή του κανόνα του «φρένου χρέους» (που δεν επιτρέπει την ανάληψη νέων χρεών πέραν του 0,35% του γερμανικού ΑΕΠ) για το 2023.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός απαιτεί και την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου, το οποίο όμως θα πρέπει να κηρύξει κατάσταση έκτακτης δημοσιονομικής ανάγκης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Reuters», πιθανώς η ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο (Βundestag) να γίνει στις 13 Δεκέμβρη. Αμέσως μετά, στις 15 Δεκέμβρη, θα πρέπει να περάσει και από το δεύτερο κοινοβουλευτικό σώμα, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat).

Ταυτόχρονα, «στον αέρα» παραμένει ακόμη ο προϋπολογισμός του 2024. Θα είναι η τέταρτη χρονιά που η γερμανική κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το «φρένο χρέους», με πολλούς βουλευτές να δηλώνουν ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει «πρόβλημα δαπανών» και απαιτείται «εξοικονόμηση πόρων».

Την ίδια ώρα οι Πράσινοι, μετά από ένα δύσκολο συνέδριο, συνεχίζουν να πιέζουν για την ανάγκη «πράσινων μεταρρυθμίσεων» και επενδύσεων, ενώ η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη γραμμή που θα τηρήσει στις σχετικές ψηφοφορίες στη γερμανική Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, όπως φάνηκε και από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο καγκελάριος προετοιμάζει το έδαφος για μια ακόμη δύσκολη δημοσιονομική χρονιά το 2024. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι από το νέο έτος οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης θα επιστρέψουν στα επίπεδα προ των έκτακτων μέτρων στήριξης που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Οπως είπε, τα γερμανικά αποθέματα φυσικού αερίου είναι τόσο επαρκή, που δεν αναμένεται ξαφνική άνοδος των τιμών.

Ταυτόχρονα ισχυρίστηκε ότι δεν θα επηρεαστούν οι συντάξεις ή τα επιδόματα τέκνων.

Με αυτές τις εξελίξεις ο επικεφαλής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ ζητά πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, στις 9 Ιούνη του 2024. Για τον Ζέντερ ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Φιλελευθέρων είναι ανίκανος πλέον να διαχειριστεί τη δύσκολη κατάσταση και ως εκ τούτου δεν απομένει άλλη επιλογή πέρα από τις πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με την «Zeit» και άλλες γερμανικές εφημερίδες ο Ζέντερ καταθέτει και συγκεκριμένη μετεκλογική πρόταση συνεργασίας, μια νέα εκδοχή μεγάλου συνασπισμού της Χριστιανικής Ενωσης με τους Σοσιαλδημοκράτες, απορρίπτοντας σενάρια συνεργασίας με τους Πρασίνους ή/ και τους Φιλελεύθερους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ