Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΜΦΙΣΣΑ
Συντονίζουν την αντίστασή τους στις επιδιώξεις της ΕΥΔΑΠ Παγίων

Την αντίστασή τους στις επιδιώξεις της ΕΥΔΑΠ Παγίων να αρπάξει τα σπίτια και τα κτήματα τους θα συντονίσουν κάτοικοι της Αμφισσας σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας.

Το τελευταίο διάστημα η ΕΥΔΑΠ Παγίων, επικαλούμενη τοπογραφική αποτύπωση για απόφαση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του 1970, έχει στραφεί δικαστικά ενάντια σε 220 περίπου δημότες της Αμφισσας και στον ίδιο τον δήμο Δελφών, διεκδικώντας περιουσιακά στοιχεία που όπως ισχυρίζεται έχουν περιέλθει στην κατοχή της, με βάση συγκεκριμένη αναγκαστική απαλλοτρίωση.

Στις εκτάσεις που διεκδικεί η ΕΥΔΑΠ Παγίων περιλαμβάνονται κατοικίες, μια περίπτωση μάλιστα αφορά το 80% του σπιτιού. Το μεγαλύτερο τμήμα των διεκδικούμενων εκτάσεων αφορά καλλιέργειες που βρίσκονται παράπλευρα του αγωγού του Μόρνου, από το φράγμα μέχρι τη λίμνη του Μαραθώνα, καθώς και δημοτικά ακίνητα όπως αθλητικές εγκαταστάσεις.

Οπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, η συγκεκριμένη αναγκαστική απαλλοτρίωση είχε γίνει προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς του νερού από το φράγμα του Μόρνου στη λίμνη του Μαραθώνα. Σημειώνουν μάλιστα ότι και στην απαλλοτρίωση που είχε γίνει μέσα στην πόλη της Αμφισσας, για τη διαπλάτυνση του δρόμου και τη διευκόλυνση της κίνησης των μηχανημάτων, η τότε εταιρεία υδάτων (ΟΥΛΕΝ) είχε προσαρτήσει τις εκτάσεις που ήταν απαραίτητες για το έργο και η ίδια είχε οριοθετήσει τις περιουσίες των κατοίκων. Και έρχεται τώρα η ΕΥΔΑΠ και ζητά να της κατοχυρωθεί το σύνολο των εκτάσεων οι οποίες αποτυπώνονται στο τοπογραφικό που χρησιμοποιήθηκε για την απόφαση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

Τη στήριξή της στους κατοίκους της Αμφισσας και της ευρύτερης περιοχής, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αξιώσεις της ΕΥΔΑΠ, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Αμφισσας του ΚΚΕ.

«Θεωρούμε ότι η ΕΥΔΑΠ μαζεύει τα "προικιά" της για να είναι πιο ελκυστική σε ενδεχόμενο ξεπούλημα, αλλά και γιατί πλέον, με τον χαρακτήρα που αυτή έχει, ζητούμενο για τους σημερινούς μετόχους της είναι ο πάση θυσία πολλαπλασιασμός της κερδοφορίας της», αναδεικνύει η ΚΟ Αμφισσας και τονίζει ότι μόνο μέσα από τον μαζικό αγώνα και τη λαϊκή πίεση θα διαμορφωθούν προϋποθέσεις για την επίλυση της κατάστασης υπέρ του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ