Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ
Πολλαπλές επιπτώσεις από τη μεταφορά του στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ | Σε νέα κινητοποίηση σήμερα οι εργαζόμενοι

Οι επιπτώσεις και στοχεύσεις της σχεδιαζόμενης μεταφοράς της εποπτείας του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης αναδείχτηκαν κατά τη χτεσινή συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ προς το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η απομάκρυνση του Αστεροσκοπείου από την ΓΓ Ερευνας και Τεχνολογίας, όπου ανήκει με τα υπόλοιπα ερευνητικά κέντρα, περιλαμβάνεται στο άρθρο 19 του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας. Αυτό εγείρει αντιδράσεις και ερωτήματα καθώς μικρό μέρος των δραστηριοτήτων του έχει συνάφεια με την πολιτική προστασία (το 85% είναι σε τομείς μη συναφείς), ο προωθούμενος σχεδιασμός ούτε τεκμηριώνεται ούτε αιτιολογείται επαρκώς, ενώ υπάρχει ανησυχία για το μέλλον των εργαζομένων και συμβασιούχων ερευνητών. Επίσης οι διατυπώσεις είναι τουλάχιστον ασαφείς και δεν λήφθηκαν υπόψη - λογοκρίθηκαν κιόλας στη διαβούλευση του νομοσχεδίου - τεκμηριωμένες απόψεις εκ μέρους των ερευνητών.

Τα παραπάνω μετέφερε παρουσιάζοντας την Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής Αφροδίτη Κτενά, ρωτώντας τι μέτρα θα παρθούν για να αποσυρθεί το άρθρο από το νομοσχέδιο και να συνεχίσει η χώρα μας να διαθέτει Αστεροσκοπείο, να μην βρεθούν οι συμβασιούχοι ερευνητές σε γκρίζες περιοχές, τι θα γίνει για τη διασφάλιση των θέσεων, των συνθηκών και του αντικειμένου εργασίας των εργαζομένων, να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό και να έχει σταθερή χρηματοδότηση.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης έδειξε πως η κυβέρνηση γνωρίζει καλά την ανησυχία της ερευνητικής κοινότητας για το έργο του Αστεροσκοπείου στο νέο υπουργείο. Για να καθησυχάσει, παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θίγεται η ανεξαρτησία του Αστεροσκοπείου και ότι θα μπορεί να επιτελείται το ερευνητικό έργο, ενώ επικαλέστηκε την κλιματική αλλαγή ως λόγο της συγκεκριμένης μεταβολής. Η Αφροδίτη Κτενά απάντησε πως η ρύθμιση θα δημιουργήσει προβλήματα, η απόσπαση του Αστεροσκοπείου από τον ερευνητικό ιστό θα αλλοιώσει την ερευνητική του φυσιογνωμία, η υποβάθμισή του σε μία απλή υπηρεσία θα έχει επιπτώσεις και όλα δείχνουν ότι θα λειτουργήσει σαν πιλότος για αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις για άλλα ερευνητικά κέντρα.

Καμία σαφής απάντηση δεν δόθηκε από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης και για τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταφορά του Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Ο Σύλλογος Ερευνητών και ο Σύλλογος Προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μαζί με Συλλόγους και σωματεία εργαζομένων από διάφορα ερευνητικά κέντρα προχωρούν σήμερα σε απεργία και κινητοποίηση στις 10 π.μ. στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ