Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Τουλάχιστον 11 άτομα σκοτώθηκαν μετά από έκρηξη την Κυριακή στο ηφαίστειο Μαράπι (το «βουνό της φωτιάς») στη Σουμάτρα, του δυτικού τμήματος του αρχιπελάγους της Ινδονησίας, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης της χώρας. 3 επιζήσαντες εντοπίστηκαν σε μικρή απόσταση από τον κρατήρα, αδύναμοι και τουλάχιστον οι 2 με εγκαύματα, ενώ μέχρι χτες αγνοούνταν άλλοι 12. Ακόμα, ηφαιστειακή τέφρα που εκτοξεύτηκε από τον κρατήρα του Μαράπι παρατηρήθηκε μέχρι και 3.000 μέτρα πάνω από την κορυφή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε χτες το πρωί, λίγο πριν τις 10 π.μ., στην περιοχή του κόλπου της Κίου (Γκέμλικ) στο νοτιοανατολικό τμήμα της Θάλασσας του Μαρμαρά. Ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Κωνσταντινούπολης, Χαλούκ Οζενέρ, έκανε λόγο για δεκάδες μετασεισμούς, ο μεγαλύτερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 3,8 Ρίχτερ. 9 από τους μετασεισμούς είναι πάνω από 3 Ρίχτερ.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε μετά από σεισμό μεγέθους 7,6 Ρίχτερ που έπληξε το νησί Μιντανάο στις νοτιοανατολικές Φιλιππίνες το βράδυ του Σαββάτου. Ακολούθησε προειδοποίηση των αρχών να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τις παράκτιες περιοχές, εξαιτίας «πιθανότητας για καταστροφικό τσουνάμι». Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 32 χλμ. και σημειώθηκε 21 χλμ. βορειοανατολικά της Χινατουάν. Τελικά, την Κυριακή ο πληθυσμός ενημερώθηκε να επιστρέψει στα σπίτια του, καθώς υποχώρησε ο κίνδυνος για τσουνάμι. Αναφέρθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε κάποιες υποδομές.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν μετά από βομβιστική επίθεση την Κυριακή στις Φιλιππίνες, στην πόλη Μαράουι του Μιντανάο. Η επίθεση έγινε στη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας των καθολικών, σε γυμναστήριο του δημόσιου πανεπιστημίου του Μιντανάο. Την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος», ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι «διεξάγεται μαζική επιχείρηση αναζήτησης των τρομοκρατικών ομάδων». Η Μαράουι βρίσκεται στην επαρχία Μπανγκσαμόρο, όπου εδώ και δεκαετίες καταγράφονται συγκρούσεις διαφόρων φυλών και δρα αυτονομιστικό κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ