Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
Σοβαρά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας - Αιδηψού

Από κινητοποίηση σωματείων και φορέων για το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας
Από κινητοποίηση σωματείων και φορέων για το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας
Ολοι συμφωνούμε ότι το ΕΣΥ νοσεί και μάλιστα νοσεί σοβαρά. Τα τελευταία χρόνια όλα τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν μείωναν την ετήσια δημόσια δαπάνη για την Υγεία σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ, πολιτική που συνεχίζεται και σήμερα. Η δημόσια δαπάνη για την Υγεία, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκε στην Ελλάδα από 6,8% το 2009 σε 6% το 2013. Το 2016 το ποσοστό αυτό έφτασε στο 5% και σήμερα είναι κάτω από το 4,8%.

Με τη μείωση αυτή αλλά και για μια σειρά από άλλους λόγους το ΕΣΥ και κατ' επέκταση οι δομές του απαξιώνονται χρόνο με τον χρόνο, με αποτέλεσμα την προβληματική λειτουργία τους, σε βάρος της υγείας και της «τσέπης» του λαού. Ταυτόχρονα γιγαντώνεται η ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας.

Στον δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού η μοναδική δομή δημόσιας Υγείας είναι το Κέντρο Υγείας που βρίσκεται στην Ιστιαία και εξυπηρετεί τους περίπου 25.000 κατοίκους του δήμου, αλλά και τους παραθεριστές κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Η στελέχωση του ΚΥ είναι ελλιπής καθώς υπηρετούν μόνο με 3 γενικοί γιατροί, ένας καρδιολόγος, ένας χειρουργός, ένας μικροβιολόγος, ένας ακτινολόγος και ένας ΩΡΛ και ανάλογο νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν υπάρχουν παιδίατρος, ορθοπεδικός, παθολόγος, οφθαλμίατρος, γυναικολόγος και άλλες ειδικότητες απαραίτητες για τη λειτουργία του ως μονάδας παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αποτέλεσμα της ελλιπούς στελέχωσης είναι οι εφημερίες να πραγματοποιούνται χωρίς το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Λόγω της συνεχούς μείωσης της χρηματοδότησης του ΚΥ υπάρχουν ελλείψεις σε εξοπλισμό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν καλυφθεί από δωρεές δημοτών. Η χρηματοδότησή του για επισκευές και λειτουργικές ανάγκες έχει φθάσει ακόμα και σε κάποιες χιλιάδες ευρώ τον χρόνο που δεν ξεπερνάνε τα δάχτυλα ενός χεριού. Παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στις υποδομές του, όταν βρέχει στάζουν νερά μέσα στο κτίριο, οι δε διάδρομοι γεμίζουν με κουβάδες για να μην πλημμυρίσουν οι εγκαταστάσεις. Το προσωπικό του ΚΥ έχει ενημερώσει για όλα αυτά τα προβλήματα την 5η Υγειονομική Περιφέρεια αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί κανένα πρόβλημα.

Το ΚΥ Ιστιαίας λειτουργεί χάρη στον επαγγελματισμό και στην ευσυνειδησία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, παρ' όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Στο ΚΥ δεν υπάρχει μονάδα αιμοκάθαρσης και οι ασθενείς που την χρειάζονται θα πρέπει να μεταβαίνουν στη Χαλκίδα ή στην Αθήνα ή στη Λαμία. Εχουμε χορτάσει από τις υποσχέσεις των βουλευτών των αστικών κομμάτων, σε κάθε προεκλογική περίοδο, για λειτουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Ακόμη έχουν το θράσος να την εγκαινιάζουν, χωρίς ούτε εξοπλισμό ούτε γιατρό.

Σε περίπτωση περιστατικών που χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα, αυτοί θα πρέπει να διακομιστούν είτε στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας είτε στο Νοσοκομείο της Λαμίας και χρονικά απαιτούνται για τη διακομιδή 2 με 2,5 ώρες. Προϋπόθεση για τη διακομιδή είναι να υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, να μην είναι κλειστό το οδικό δίκτυο της Β. Εύβοιας (το οποίο είναι σε κακή κατάσταση) από χιόνια ή κατολισθήσεις ή να μην έχουν απαγορευτικό λόγω καιρού τα πορθμεία Λουτρά - Αρκίτσα ή Αγιόκαμπος - Γλύφα. Η ίδια προϋπόθεση ισχύει και για τους ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση. Επίσης στον δήμο δεν λειτουργεί ελικοδρόμιο για αεροδιακομιδές σε περίπτωση πολύ επειγόντων περιστατικών και όταν δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες ή είναι κλειστό το οδικό δίκτυο.

Αναφορικά με τον σταθμό του ΕΚΑΒ στην περιοχή, αυτός δεν μπορεί να καλύψει τα περιστατικά. Υπάρχει μόνο μια βάρδια ασθενοφόρου, τα ασθενοφόρα είναι λίγα, με μηχανικά προβλήματα και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό. Είναι πολλά τα περιστατικά που κλήθηκε το ΕΚΑΒ να επέμβει και ήταν ήδη σε διακομιδή το μοναδικό ασθενοφόρο. Ασθενείς μεταφέρθηκαν με ίδια μέσα στο ΚΥ ή στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. Μάλιστα, κάποιοι ξεψύχησαν είτε περιμένοντας το ασθενοφόρο ή πάνω σε καρότσες αγροτικών που χρησιμοποιήθηκαν για τη διακομιδή από τους συγγενείς τους. Είναι ντροπή να πεθαίνουν ασθενείς έτσι τον 21ο αιώνα. Οι υπεύθυνοι - κυβερνήσεις και κυβερνητικά κόμματα - γι' αυτήν την κατάσταση έχουν ονοματεπώνυμο και πρέπει κάποτε να λογοδοτήσουν γιατί όχι και στη Δικαιοσύνη.

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και το ΚΥ Λίμνης - Μαντουδίου - Αγίας Αννας.

Εφόσον το ΚΥ υπολειτουργεί οι ασθενείς καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς, αν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Εχεις να πληρώνεις θεραπεύεσαι, αν όχι... Η Υγεία όμως για να είναι κοινωνικό αγαθό πρέπει να παρέχεται στον λαό από δημόσιους φορείς και μάλιστα καθολικά και απολύτως δωρεάν. Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων, είναι τεράστιες!

Την Τετάρτη 29 Νοέμβρη το απόγευμα στην κεντρική πλατεία του δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο, με μεγάλη συμμετοχή φορέων του δήμου και δημοτών, για να διαμαρτυρηθούν για την απαράδεκτη κατάσταση του ΚΥ και τη συνεχή υποβάθμισή του. Η διαδήλωση οργανώθηκε από Συντονιστικό Οργανο, στο οποίο συμμετέχουν διάφοροι φορείς του δήμου (Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, Εργαζομένων, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Εμπορικοί Σύλλογοι, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί κ.λπ.).

Οι δημότες απαιτούμε και διεκδικούμε:

  • Ανάπτυξη σύγχρονου, επαρκούς Κέντρου Υγείας με πλήρη στελέχωση σε ιατρικό, άλλο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό με σύγχρονο εξοπλισμό, που να παρέχει υπηρεσίες όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο και με δυνατότητα νοσηλείας ασθενών στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Ενίσχυση του ΕΚΑΒ με περισσότερα ασθενοφόρα και εκπαιδευμένο προσωπικό.
  • Λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.
  • Δημιουργία ελικοδρομίου στην περιοχή, για να μπορεί να είναι γρηγορότερη η διακομιδή ασθενών στις μονάδες που απαιτείται.
  • Να βελτιωθούν οι αμοιβές των εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας, οι συνθήκες και οι όροι δουλειάς. Να δοθεί το ανθυγιεινό επίδομα και να αρθούν όλες οι περικοπές που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Ο λαός χρειάζεται να δυναμώσει τον αγώνα και να διεκδικεί για την κάλυψη των αναγκών του, γιατί τα προβλήματα λύνονται μόνο με αγώνες και μόνο ο λαός μπορεί να διεκδικήσει για τον λαό.


Γεώργιος ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Υποπτέραρχος ε.α., συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ