Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Το δικαστήριο του Κολοράντο απαγορεύει στον Τραμπ να είναι υποψήφιος

Σε μια πρωτοφανή απόφαση για τα δεδομένα των ΗΠΑ, ενδεικτική των ενδοαστικών αντιθέσεων, προχώρησε χτες το ανώτατο δικαστήριο του Κολοράντο: Αποφάνθηκε ότι ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που αντιμετωπίζει δεκάδες ποινικές κατηγορίες για οικονομικά και άλλα αδικήματα, δεν δικαιούται να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024, εξαιτίας των πράξεών του όταν έγινε η επίθεση των φανατικών υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο στις 6/1/2021.

Η απόφαση του πολιτειακού δικαστηρίου του Κολοράντο ελήφθη με 4 ψήφους έναντι 3. Αναφέρει ότι ο Τραμπ προέβη ουσιαστικά σε «ανταρσία» και ότι το άρθρο 3 της 14ης τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ, δυνάμει του οποίου αποφάσισε πως δεν έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος, είναι πράγματι εφαρμοστέο, παρότι ο ενδιαφερόμενος ήταν Πρόεδρος της χώρας όταν εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα.

Ο Τραμπ, που διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν τον Νοέμβρη του 2024, αναμένεται να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ