Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Αυστηρότερη «κάνουλα» για φτηνούς εργάτες, με συμμαχία Μακρόν - Λεπέν

Αποκαλυπτική των ανησυχιών που μοιράζονται στη Γαλλία η «δημοκρατική παράταξη» (κορμός της οποίας σήμερα θεωρείται το κυβερνών κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, «Αναγέννηση») και οι εθνικιστικές δυνάμεις, με την «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν, για την εξυπηρέτηση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου, είναι ο νέος νόμος για τη μετανάστευση ο οποίος ψηφίστηκε προχτές το βράδυ στην Εθνοσυνέλευση, από την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και με τη στήριξη της «Εθνικής Συσπείρωσης» (στους 535 παρόντες ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου οι 349).

Ο νέος νόμος αυστηροποιεί τη χορήγηση επιδομάτων (μεταξύ άλλων και των αναπηρικών!) στους μετανάστες, ανάλογα με το αν δουλεύουν, προβλέποντας π.χ. ότι όσοι είναι άνεργοι θα πρέπει να περιμένουν πέντε χρόνια, παρότι η απουσία εισοδήματος σημαίνει και μεγαλύτερες ανάγκες... Για όσους δηλώνουν ότι έχουν εργασία η αναμονή θα διαρκεί 30 μήνες, διευκολύνοντας έτσι τη μεγαλοεργοδοσία να εκβιάζει με κάθε τρόπο για την υποταγή σε συνθήκες δουλειάς που ήδη πολλές φορές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Αντίστοιχα, για το επίδομα στέγασης, όσοι δηλώνουν ότι εργάζονται θα έχουν πρόσβαση σε αυτό μετά από τρεις μήνες και οι άνεργοι μετά από πέντε χρόνια... Επιπλέον, ο νέος νόμος καθιστά ευκολότερη την απέλαση μεταναστών.

Η παράταξη της Λεπέν χαρακτήρισε την ψήφιση «ιδεολογική νίκη», ενώ ο Μακρόν (που χτες το βράδυ αναμενόταν να κάνει και σχετικό διάγγελμα) μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μίλησε για «συμβιβασμό» με «πράγματα που δεν μου αρέσουν, αλλά που δεν είναι αντίθετα με τις αξίες μας». Η δε πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν χαρακτήρισε τον νόμο «απαραίτητο, χρήσιμο» και «αποτελεσματικό», καθώς με αυτόν «θα είναι εφικτό να απελαύνονται γρηγορότερα οι εγκληματίες ή ριζοσπαστικοποιημένοι αλλοδαποί»... Για «εξαιρετικά ισχυρά» μέτρα, αλλά και για νόμο που «δεν είναι τέλειος», μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμαμέν, αναφέροντας ότι θα είχε ψηφιστεί και χωρίς τη συναίνεση της «Εθνικής Συσπείρωσης», αν βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης δεν είχαν κάνει αποχή.

Στο μεταξύ, η συζήτηση επί του νομοσχεδίου αναμόχλευσε και ενδοαστικές διεργασίες που «σιγοκαίνε» εδώ και καιρό. Ο υπουργός Υγείας Ορελιάν Ρουσό οριστικοποίησε την παραίτησή του, ενώ χτες διακινούνταν σενάρια για παραίτηση μέχρι και άλλων τριών υπουργών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τελικά ποιος (πρέπει να) ανησυχεί για την Λεπέν; (2024-07-03 00:00:00.0)
Η ακροδεξιά εφεδρεία του συστήματος είναι το «αρνάκι» των επιχειρηματικών ομίλων (2024-06-22 00:00:00.0)
«Κούρσα» υπεράσπισης των γαλλικών μονοπωλίων με τον λαό στη γωνία (2022-04-12 00:00:00.0)
Προβάδισμα Μακρόν, κλείσιμο «ψαλίδας» από Λεπέν (2022-04-08 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις με «κίτρινα γιλέκα» (2018-11-27 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι δημοσκοπήσεις (2017-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ