Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Δυναμικές διαδηλώσεις σπάσανε τις απαγορεύσεις

Δυναμικά βγήκαν στους δρόμους εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι ενάντια στην πολιτική λιτότητας και καταστολής του Προέδρου Μιλέι

Copyright 2023 The Associated

Δυναμικά βγήκαν στους δρόμους εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι ενάντια στην πολιτική λιτότητας και καταστολής του Προέδρου Μιλέι
Οι πρώτες λαϊκές διαμαρτυρίες διοργανώθηκαν την Τετάρτη στην Αργεντινή ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση του φιλελεύθερου λαϊκιστή Χαβιέρ Μιλέι και τα μέτρα λιτότητας και καταστολής ενάντια στις διαδηλώσεις που προωθεί.

Περισσότερες από 50 συνδικαλιστικές, φοιτητικές, λαϊκές οργανώσεις πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ σε πλατείες στην πρωτεύουσα Μπουένος Αϊρες και πολλές επαρχιακές πόλεις, σπάζοντας στην πράξη το λεγόμενο «πρωτόκολλο ενάντια στις διαμαρτυρίες» της κυβέρνησης που ουσιαστικά απαγορεύει την κοινωνική διαμαρτυρία στους δρόμους. Σύμφωνα με αυτό, όσοι διαδηλώνουν και μπλοκάρουν δρόμους θα καλούνται να πληρώνουν για το κόστος που θα συνεπάγεται η αντιμετώπισή τους από τις κρατικές δυνάμεις καταστολής, είτε ατομικά είτε μέσω των φορέων τους, συνδικαλιστικών οργανώσεων, εργατικών σωματείων κ.λπ. Ταυτόχρονα θα καταγράφονται και στη συνέχεια θα αποκλείονται από κοινωνικές παροχές και επιδόματα.

Η προσπάθεια τρομοκράτησης του κόσμου ξεκίνησε από το πρωί με περιπολίες της στρατοφυλακής (στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας) παντού, στους δρόμους, σε σταθμούς μέσων μεταφοράς και στα ίδια τα μέσα μεταφοράς, όπου αναζητούσαν ...ύποπτους να διαδηλώσουν, ενώ με τη βία απέτρεψε και κάποιες συγκεντρώσεις. Επίσης στους σταθμούς υπήρχαν μεγάλες ηλεκτρονικές επιγραφές του υπουργείου Ασφαλείας με κεντρικό σύνθημα «Εl que corta no cobra», δηλαδή «αυτός που κόβει (δρόμους) δεν παίρνει (επιδόματα)» και ανακοίνωση ότι επιτρέπεται η διαμαρτυρία όταν δεν εμποδίζει την κίνηση πολιτών και την κυκλοφορία. Ταυτόχρονα υπήρχε και τηλεφωνικός αριθμός για να ...χαφιεδίζει ανώνυμα όποιος θέλει είτε διαδηλωτές είτε υποτιθέμενη πίεση που του ασκήθηκε για να συμμετέχει σε διαμαρτυρία.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ηγέτες συνδικάτων, φοιτητές, νεολαία με κατσαρόλες στα χέρια κατήγγειλαν την αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης και διατράνωσαν παρά τις απειλές ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσουν το δικαίωμά τους στην κοινωνική διαμαρτυρία και θα διεκδικήσουν συλλογικά να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την ώρα που ο λαϊκιστής Πρόεδρος σε διάγγελμά του σε πανεθνικό επίπεδο ανακοίνωνε νέα μέτρα στο πλαίσιο του προεδρικού «διατάγματος επείγουσας ανάγκης», δηλαδή ιδιωτικοποιήσεις όλων των κρατικών επιχειρήσεων, κατάργηση όποιων προστατευτικών ρυθμίσεων υπήρχαν για τους ενοικιαστές, άλλα μέτρα για νέους φόρους.

Την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της Αργεντινής εκφράζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που με αναρτήσεις του στο διαδίκτυο προβάλλει τις μαζικές κινητοποιήσεις που έγιναν την Τετάρτη, ενώ ήδη κάποιες συνομοσπονδίες ήδη καλούν σε συντονισμό για προκήρυξη γενικής απεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ