Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Η αντιπολίτευση ζητάει παρέμβαση της ΕΕ επικαλούμενη νοθεία στις εκλογές

Ο Σέρβος Πρόεδρος απαντά καταγγέλλοντας «βάναυση» παρέμβαση «σημαντικής χώρας» στην εκλογική διαδικασία

Συνεχίζεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στη Σερβία σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής, με τον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό της «Σερβίας ενάντια στη βία» (SPN) να επιμένει και να γενικεύει ακόμα περισσότερο τις καταγγελίες για νοθεία, ζητώντας παρέμβαση της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές που έγιναν την περασμένη Κυριακή για τη νέα Βουλή, επικράτησε ξανά ο συνασπισμός που στηρίζει τον Πρόεδρο της χώρας, Αλ. Βούτσιτς, με «κορμό» το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS - εξασφαλίζοντας μάλιστα απόλυτη πλειοψηφία), ενώ η αντιπολιτευόμενη «Σερβία ενάντια στη βία» ήρθε δεύτερη, με μεγάλη απόσταση (περίπου 65 έδρες, έναντι 127 του πρώτου).

Ο Ντράγκαν Τζίλας, ένας από τους ηγέτες του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού SPN, προέτρεψε χτες την ΕΕ να βοηθήσει στην έναρξη διεθνούς έρευνας για παρατυπίες που σημειώθηκαν στις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές, διατυπώνοντας τη θέση του SPN ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα.

Ο Τζίλας είπε ότι οι εκλογικές παρατυπίες περιλαμβάνουν μεροληψία των MME, ψευδείς υπογραφές στους εκλογικούς καταλόγους, εξαγορά ψήφων και μετανάστευση ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς ανθρώπων για να ψηφίσουν στο Βελιγράδι. Γίνεται λόγος για περίπου 40.000 άτομα που έφτασαν στη συγκεκριμένη πόλη.

Σε επιστολή της, η «Σερβία κατά της βίας» κάλεσε την ΕΕ «να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών, επαρχιακών και ιδιαίτερα των τοπικών εκλογών στη Σερβία, έως ότου ολοκληρωθεί μια πλήρης διεθνής έρευνα για τις εκλογικές παρατυπίες». Πρόσθεσαν ότι η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει την έρευνα και αργότερα να βοηθήσει στη δημιουργία μιας επιτροπής επαλήθευσης που θα επιβλέπει την προετοιμασία των επόμενων εκλογών. Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την ΕΕ στην επιστολή.

Ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς και άλλα στελέχη του κυβερνώντος SNS αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς περί νοθείας και είπαν ότι θα κάνουν τα πάντα για να «υπερασπιστούν την εκλογική βούληση του λαού».

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι οι αρχές στη Σερβία συντάσσουν «μια σημαντική επιστολή για την παρέμβαση μιας σημαντικής χώρας στην εκλογική διαδικασία της Σερβίας με τον πιο βάναυσο τρόπο». Δεν διευκρίνισε ποια χώρα.

Στην προκαταρκτική τους δήλωση, στο μεταξύ, μια αποστολή παρατηρητών που αποτελούνταν από εκπροσώπους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωκοινοβουλίου, κάνει λόγο για πολλαπλές παρατυπίες και άδικους όρους για τους συμμετέχοντες λόγω μεροληψίας των ΜΜΕ, κατάχρησης δημοσίων πόρων και προεδρικής κυριαρχίας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Αναφέρεται επίσης ότι σοβαρές παρατυπίες περιελάμβαναν περιπτώσεις εξαγοράς ψήφων.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σημείωσαν «με ανησυχία» ότι η εκλογική διαδικασία της Σερβίας «απαιτεί απτή βελτίωση» και προέτρεψαν να εξεταστούν «αξιόπιστες αναφορές παρατυπιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ