Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
15 νεκροί και δεκάδες τραυματίες στο Πανεπιστήμιο Πράγας από ένοπλο

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν χτες το μεσημέρι στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα. Πληροφορίες της αστυνομίας αναφέρουν τουλάχιστον 15 νεκρούς και γύρω στους 30 τραυματίες (πάνω από 11 είναι σοβαρά) ενώ ο δράστης που έφερε πολυβόλο όπλο σκοτώθηκε πιθανόν από αστυνομικά πυρά. Τα κίνητρα του δράστη δεν έχουν γίνει γνωστά. Ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις της αστυνομίας αργότερα το βράδυ, καταζητούσε τον 24χρονο δράστη που ήταν φοιτητής του Πανεπιστημίου, ήξερε ότι θα πήγαινε στην πρωτεύουσα και ότι πιθανόν είχε δολοφονήσει τον πατέρα του στο χωριό από όπου είχε ξεκινήσει, ενώ φαίνεται ότι μιμήθηκε παλιότερες μαζικές δολοφονίες ένοπλων εκτελεστών στο εξωτερικό, αλλά αποκλείεται η περίπτωση τρομοκρατίας.

Αυτό το πρωτοφανές περιστατικό στο κέντρο της πρωτεύουσας της Τσεχίας κινητοποίησε μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις για ώρες αποκλείοντας όλους τους τριγύρω δρόμους από την πλατεία Γιαν Πάλαχ, μια ιδιαίτερα πολυσύχναστη και με τουρίστες περιοχή, ενώ ασθενοφόρα συνεχώς μετέφεραν τραυματίες στα νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες φοιτητών και εργαζομένων της σχολής που βγήκαν και κρύφτηκαν στα περβάζια σε δεκάδες μέτρα ύψος, με τον κίνδυνο ακόμα και να πέσουν.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Βιτ Ρακουσάν, κάλεσε τους πολίτες να προσαρμόσουν τις κινήσεις τους με βάση τις οδηγίες της αστυνομίας, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας, Πετρ Πάβελ, εξέφρασε τη βαθιά λύπη του και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων, σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X και ανακοίνωσε εσπευσμένα την επιστροφή από τη Γαλλία όπου βρισκόταν.

Ο πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα, ακύρωσε επίσης το πρόγραμμα και επέστρεψε στην Πράγα. Ο δήμαρχος της Πράγας, Σβόμπονταν Μπόχουσλαβ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πάντα πιστεύαμε ότι ήταν κάτι που δεν μας απασχολούσε», αναφερόμενος στα συχνά μακελειά σε εκπαιδευτικούς χώρους στις ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Τώρα αποδεικνύεται ότι, δυστυχώς, αλλάζει και ο κόσμος μας και έχουμε και το πρόβλημα των εκτελεστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ